Kunnanhallitus, kokous 13.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 60 Hankesosionomin täyttölupa

AurDno-2023-94

Valmistelija

  • Taija Marttila, taija.marttila@aura.fi

Perustelut

Esi- ja alkuopetuksen yhteinen sosionomi ajalle 1.4.-31.12.2023

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt 20.12.2022 Auralle 41 060,00 € valtion erityisavustusta yhteisöllisen opiskeluhuollon vahvistamiseen ja kehittämiseen vuodelle 2023. Myönnetyn avustuksen käyttöaika on 1.1.-31.12.2023. Myönnetyn avustuksen enimmäisosuus avustettavan hankkeen toteutuneista kokonaiskustannuksista on 70 %.

Valtion erityisavustusta voidaan käyttää

1.    Yhteisöllisen opiskeluhuollon ja ennaltaehkäisevän työn kehittämiseen oppilaiden ja opiskelijoiden mielenterveyden tukemiseen ensisijaisesti koulupäivän aikana.

2.    Yhteisöllisen opiskeluhuollon toimintamallien ja menetelmien kehittämiseen, erityisesti hyödyntäen jo olemassa olevia hyviä tutkimusperustaisia toimintamalleja.

3.    Palkattavan henkilön työnteon kannalta välttämättömiin työvälineisiin sekä mahdollisiin matkakustannuksiin toimipaikkojen välillä.

4.    Yhteisölliseen opiskeluhuoltoon liittyviin koulutuskustannuksiin, koulutusmateriaalien hankintaan ja sijaiskuluihin, jotka aiheutuvat koulutuksista.

Hankerahalla palkattavan sosionomin tehtävänä on vahvistaa lasten ja perheiden hyvinvointia ja osallisuuden mahdollisuuksia sekä lasten tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Erityisavustuksella kehitetään tunne- ja vuorovaikutustaitokasvatusmenetelmiä esi- ja alkuopetuksessa ja luodaan pysyviä käytänteitä sekä rakenteita, jotka vahvistavat ennaltaehkäisevää työotetta. Erityisesti lasten tunne- ja vuorovaikutustaitoja vahvistetaan. Hankkeessa kehitetään toimivaa tiimityötä ja korostetaan sen merkitystä lapsiryhmiin, niiden toimintaan ja henkilöstön hyvinvointiin. Hanketyöntekijä toimii kuraattorin tavoin tehden tiivistä yhteistyötä erityisesti perheiden kanssa, jotka toivovat apua lapsen kasvuun, oppimiseen ja hyvinvointiin. Tehtävässä painottuu sosionomin ydinosaaminen: Kasvatusyhteistyö perheiden kanssa toimimisessa, lapsen sosiaalisen kasvun tukeminen sekä lapsen ja perheen varhaisen tuen oikea-aikaisuuden vahvistaminen perheiden palveluiden näkökulmasta. Hanketyöntekijän yhteistyökumppaneina toimivat oppilashuollossa koulukuraattori ja -psykologi ja koulunuorisotyöntekijä. He yhdessä lähtevät kehittelemään Auran kunnan esi- ja perusopetuksen tunne- ja vuorovaikutustaitokasvatuksen menetelmiä ja jalkauttavat toimintatapoja käytäntöön.

Auran kunnan TVA:ssa ei ole kirjattu varhaiskasvatuksen sosionomia, koska tehtävä on uusi ja se liittyy OKM:n hankerahoitukseen. Perusopetuksen opettajat kuuluvat OVTES:n B-osioon ja sosionomi KVTES:n liitteeseen 5.

Kunnan TVA vertailua

Luokanopettaja                    hitu: 40304028                    peruspalkka: 3011,42€/kk

Erityisopettaja                      hitu: 40304012                    peruspalkka: 3032,34€/kk

Koulukuraattori                    2861,51€7kk, TVA1 2984,47€7kk, TVA2 3031,84€/kk

Hankkeeseen palkattavan sosionomin tehtävää voidaan verrata koulukuraattorin työhön, koska hän toimii esi- ja perusopetuksessa sosiaalialan asiantuntijana. Sosionomin tekemän työn tarkoituksena on järjestää palvelun piirissä oleville lapsille riittävä tuki ja ohjaus sekä muut tarpeelliset toimet lasten kehitykseen liittyvien sosiaalisten ja psyykkisten vaikeuksien vähentämiseksi tai poistamiseksi. Sosionomilla on myös vahva kehittämisnäkökulma työssään.

Kunnan TVA:n ja työhön liittyvän kehittämistehtävän perusteella palkan tulisi olla lähellä koulukuraattorin palkkausta. Tehtäväkohtaiseksi palkaksi ehdotetaan 2800,00 €/kk, josta valtion rahoitus kattaa 70 %. Henkilöstökustannuksista hankkeen hyväksyttäviksi kustannuksiksi katsotaan hanketta varten palkattujen työntekijöiden kustannukset. 1.4.-22.12.2023 palkkauskustannukset sivukuluineen ovat noin 29 610,00, josta työnantajan osuus on 11970,00. Hinnoittelutunnus 05VKA046. Hankkeeseen palkattavan sosionomin tehtäväkuva on pykälän liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus päättää myöntää täyttöluvan esi- ja alkuopetuksen sosionomin toimen täyttämiseksi edellä selosteessa eritellyn mukaisesti. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hyvinvointijohtaja, rehtori

Muutoksenhaku

Päätöksistä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta, koska asia päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.