Sivistyslautakunta, kokous 9.5.2023

§ 33 Yhtenäiskoulun ylituntien rajaamisesta

AurDno-2023-160

Valmistelija

  • Jaana Ranta-aho, jaana.ranta-aho@aura.fi

Perustelut

Yhtenäiskoululla on käynnistetty kehitystyö, jonka tavoitteena on parantaa arjen opetus- ja koulutyön sujuvuutta, parantaa työhyvinvointia, työssä viihtymistä sekä opetuksen laatua ja lisätä vuorovaikutusta asioiden valmistelussa ja toteutuksessa työntekijöiden ja heidän esihenkilöidensä välillä.

Valmistelua varten on perustettu työryhmä, jossa  jäseninä ovat hyvinvointijohtaja, rehtori, apulaisrehtori, pääluottamusmies sekä työsuojeluvaltuutettu sekä ulkopuolinen asiantuntija. Työn etenemisestä tiedotetaan koko henkilöstölle viikoittain pidettävissä henkilöstön info- ja keskustelutilaisuuksissa.

Työryhmä kokoontui ensimmäisen kerran 25.4.2023, jolloin aiheena oli tulevan lukuvuoden 2023–2024 valmistelutilanne. Ensi lukuvuoden valmistelutilanne etenee pääsääntöisesti aikataulun mukaisesti. Tulevan lukuvuoden suunnittelussa tavoitteena on, että ryhmäkoot saadaan opetushallituksen suositusten mukaiseksi. Tämä on tärkeää sekä turvallisuuden että työsuojelun näkökulmasta.

Sivistyslautakunta on päättänyt 19.4.2022 §30, että opetuksen laadullisista sekä henkilöstön työsuojelullisista syistä koululaitoksen ylituntimäärät rajataan kohtuullisiksi siten, että ylituntien määrä voi olla korkeintaan 15 % opettajan opetusvelvollisuudesta. Sivistyslautakunnan tavoite ja perusteet päätökselle ovat hyvät. Käytäntö on kuitenkin vuoden aikana osoittanut, että rajaus aiheuttaa merkittäviä haasteita lukujärjestyksen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Erityisesti ryhmäkokosuositusten suositusten mukainen toteuttaminen päätöksen vuoksi on lähes mahdotonta.

Mikäli päätökseen olisi mahdollista saada joustoa, se sujuvoittaisi merkittävällä tavalla koulun arkea lisäten sekä työturvallisuutta että työssä jaksamista. Joustavampi soveltaminen mahdollistaisi myös sen, että resurssiopettajien käyttöä olisi mahdollista vähentää.

Työryhmän yksimielinen näkemys on, että suurempi jousto ylitunneissa sekä työntekijöiden osallistaminen nykyistä enemmän mukaan suunnitteluun lisää joustavuutta ylituntikattoa tehokkaammin. Asialla on vaikutus myös henkilöstön työhyvinvointiin ja työturvallisuuteen ja se mahdollistaa paremmin kustannustehokkaan ja laadukkaan toiminnan. Asia on esitelty myös henkilökunnalle ja ehdotukselle on saatu kannatus.

Työn sujuvoittamiseksi yhtenäiskoululle tullaan laatimaan aikataulun ja toimenpiteiden osalta noudatettava vuosikello, joka lisää myös avointa tiedonkulkua ja ennakoitavuutta ja vähentää tarvetta erilliselle ylituntien rajaamiselle.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jaana Ranta-aho, jaana.ranta-aho@aura.fi

Sivistyslautakunta luopuu 19.4.2022 § 30 mukaisesta ylituntien rajaamisesta. Jotta aiemman päätöksen mukaisesti turvataan opetuksen laatu ja parannetaan työssä jaksamista, sivistyslautakunta edellyttää, että yhtenäiskoululle laaditaan opetuksen vuosikello yhteistyössä esihenkilöiden ja opettajien kanssa lokakuun 2023 loppuun mennessä.

Päätös

Sivistyslautakunta luopuu selosteen mukaisesti 19.4.2022 § 30 mukaisesta ylituntien rajaamisesta. Jotta aiemman päätöksen mukaisesti turvataan opetuksen laatu ja parannetaan työssä jaksamista, sivistyslautakunta edellyttää, että yhtenäiskoulun opetuksen vuosikello esitellään sivistyslautakunnalle lokakuussa 2023 ja samalla tarkastellaan siihen asti kertyneet mahdolliset ylituntien rajaamisen purkamisesta kertyneet kustannukset. Asiaa kokouksessa esitteli ulkopuolinen asiantuntija Heidi Tanhua.