Sivistyslautakunta, kokous 12.9.2023

§ 49 Tiedonanto varhaiskasvatuksen tuen hankkeesta

AurDno-2023-249

Valmistelija

  • Anita Peltonen, Varhaiskasvatuspäällikkö, anita.peltonen@aura.fi

Perustelut

Auran kunta on saanut valtion erityisavustusta 94 000,00 euroa varhaiskasvatuslain mukaisen tuen uudistamisen edistämiseksi vuosille 2022-2023. Omarahitusosuus on vähintään 20 % kuluista. Avustussummasta on käytetty vuonna 2022 24 000 euroa ja loput on siirretty käytettäväksi kuluvan vuoden aikana. Hankerahalla on palkattu konsultoiva varhaiskasvatuksen erityisopettaja ajalla 1.8.2022-31.12.2023 ja varhaiskasvatuksen sosionomi ajalla 1.3.-31.12.2023.

Konsultoivan varhaiskasvatuksen erityisopettajan tehtäviin on sisältynyt: varhaiserityiskasvatuksen koordinointi, erityispedagogisten työskentelytapojen lisääminen / kehittäminen, pedagogisten työskentelytapojen kehittäminen, toimiminen varhaiserityiskasvatuksen konsultoijana, osallistuminen yhdessä lapsiryhmän henkilökunnan kanssa lasten tuen arviointiin sekä tuen tarpeessa olevien lasten prheiden kanssa pidettäviin vasu -keskusteluihin ja palavereihin, moniammatillinen yhteistyö sekä avustajien ja perhepäivähoitajien säännöllinen pedagoginen ohjaus.

Sosionomin tehtävänä on vahvistaa lasten ja perheiden hyvinvointia ja osallisuuden mahdollisuuksia sekä lasten tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Tehtävänä on kehittää varhaisen tuen menetelmiä ja luoda pysyviä käytänteitä ja rakenteita, jotka vahvistavat ennaltaehkäisevää työotetta.

Tehtäviä ja tapahtumia on avattu tarkemmin liitteenä olevissa raporteissa.

Hankkeen aikana on järjestetty koulutusta henkilökunnalle mm. Lapsen mielenterveyden tukeminen, Vuorovaikutusleikki ja Lapset puheeksi. Syksyn aikana järjestetään koko henkilökunnalle Huomaa hyvä -koulutus.

Syyskuun alussa aloitettiin kokeilu MLL:n kanssa niin, että varhaiskasvatuksen sosionomi osallistuu joka toinen kerta perhekahvilaan järjestäen erilaista toimintaa ja keskustelutilaisuuksia perhekahvilassa käyville huoltajille ja lapsille.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jaana Ranta-aho, jaana.ranta-aho@aura.fi

Sivistyslautakunta merkitsee hankkeen väliraportin tiedoksi.

Päätös

Sivistyslautakunta merkitsi hankkeen väliraportin tiedoksi.

Tiedoksi

Varhaiskasvatuspäällikkö

Muutoksenhaku

Päätöksistä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta, koska asia päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.