Elinvoimatyöryhmä, kokous 25.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 13 Yritysvaikutusten arviointimalli

AurDno-2023-291

Valmistelija

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Perustelut

Elinvoimatyöryhmän työohjelmaksi nostettiin kaksi erillistä työkokonaisuutta: Kunnan ja yritysten välinen kumppanuus -painopisteestä palvelukartan rakentaminen ja yrittäjämyönteisyys on osa vakiintunutta toimintaamme -painopisteestä Yritysvaikutusten arviointimallin luominen ja käyttöönotto. Elinvoimatyöryhmä nimesi yritysvaikutusten arviointimalli -työryhmän jäseniksi seuraavat henkilöt: Ilkka Virta, Marko Mäkilä, Janne Heikola ja Arvo Laakso. Työryhmän vetäjänä toimi kunnanjohtaja.

Työryhmä pyysi luonnoksesta palautetta sekä kunnan johtoryhmältä että Varsinais-Suomen Yrittäjiltä. Työryhmä esittelee yritysvaikutusten arviointimalliluonnoksen ja siitä saadut kommentit elinvoimatyöryhmälle kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Anna-Mari Alkio, anna-mari.alkio@aura.fi

Elinvoimatyöryhmä

  1. hyväksyy osaltaan yritysvaikutusten arviointimallin ja
  2. esittää sen hyväksyttäväksi kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin seuraavin Varsinais-Suomen Yrittäjien ehdottamin lisäyksin:

Toinen sivu, 2. kappaleen lopussa: ”Tärkeää on, että yritysvaikutusten arvioinnilla pyritään poistamaan yrittäjyyden esteitä, ei luomaan niitä.”

Lisäysehdotus tähän perään: Lisäksi etukäteisarvioinnilla pystytään optimoimaan päätösten mahdolliset myönteiset vaikutukset.

 

Kohta 1. Arvioinnin toteuttaminen: ”Arviointi toteutetaan hankkimalla, kokoamalla ja analysoimalla riittävä määrä faktapohjaista tietoa sekä vertailemalla eri päätösvaihtoehtoja. Päätöksen vaikutukset voivat olla välittömiä tai välillisiä, myönteisiä tai kielteisiä ja koskea pientä tai laajaa joukkoa yrityksiä.”

Lisäysehdotus tähän perään: Suorat vaikutukset on yleensä helppo huomata, kun taas välilliset vaikutukset saattavat jäädä helposti huomaamatta. Kielteiset vaikutukset yrityksiin tulee päätöksenteossa minimoida mahdollisimman pieniksi. Tavoitteena tulee olla, että päätöksiä, joilla on negatiivisia yritysvaikutuksia, ei kunnassa tehdä lainkaan. Jos arvioinnin tuloksena on kielteisiä yritysvaikutuksia, tulisi esittää ehdotuksia siitä, miten niitä voidaan vähentää tai poistaa, tai ainakin muuttaa ne neutraaleiksi.