Perustelut
Kansallinen vetyverkko mahdollistaa vetymarkkinan syntymisen Suomeen. Gasgridin tehtävänä on toteuttaa vedyn infrastruktuuri ja rakentaa vetymarkkina-alusta Suomessa. Gasgridin tavoitteena on yhdistää vetytalouden toimijat ja kiihdytää vetytalouden syntyä. Vetytalous tuo mukanaan uusia investointeja ja työpakkoja sekä parantaa energiaitsenäisyyttä ja huoltovarmuutta. Sen myötä Suomen kilpailukyky paranee ja saamme kestävää hyvinvointia koko maahan.
Alueet ja teolliset toimijat osallistetaan kansallisen vetyverkon suunnittelutyöhön tiiviisti. Gasgrid hyödyntää jatkossa aluekehitysmallia, jonka keskiössä ovat alueelliset toimijat, alueelliset tarpeet ja alueellisten vahvuuksien hyödyntäminen.
Aluekehitysmalli mahdollistaa alueellisten tarpeiden ja vahvuuksien huomioimisen, vetyverkon samanaikaisen kehittymisen eri puolilla maata, sidosryhmien aktiivisen vaikutusmahdollisuuden alueellisen vetytalouden kehitykseen, ja sillä voidaan saavuttaa myös tarkoitukseen sopivin sekä kustannustehokkain liitynnän kullakin alueella.
Alueiden toimijat pääsevät mukaan vetytalouden kehitykseen Gasgridin teettämän markkinaselvityksen perusteella. Alueellisia toimijoita kuullaan ja osallistetaan muun muassa reitti- ja kehitysfoorumikeskusteluissa. Aktiivinen osallistuminen kansallisen vetyverkon kehitykseen nopeuttaa alueellisten vetylaaksojen ja sitä kautta talouskasvun kehitystä, ja mahdollistaa vaikuttamisen omaan kehitysaikatauluun. Alueiden reittikeskusteluissa tullaan arvioimaan kansallisen vetyverkon reittivaihtoehtoja yksityiskohtaiselta karttapohjalta, ja vaihtoehtoja tarkastellaan maankäytön ja kaavoituksen lähtökohdista.
Reittikeskusteluiden ensimmäinen vaihe käydään markkinaselvityksen ja PCI-linjauksen pohjalta. Myöhemmässä vaiheessa keskustelua käydään laajemman kuntajoukon ja vetysektorin yritysten kanssa. Kunnilla on mahdollisuus esittää maankäyttöön ja kaavoitukseen liittyvää palautetta reittikeskusteluiden lisäksi myös verkkokyselyssä.
Gasgrid pyytää palautetta kansallisen vedynsiirtoverkon reittivaihtoehdoista. Vastausaikaa on 31.8.2024 asti.
Ehdotus
Esittelijä
-
Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi
Tekninen lautakunta päättää annettavasta palautteesta.
Päätös
Tekninen johtaja vastaa sähköiseen palaute kyselyyn kokouksessa käydyn keskustelun perusteella.