Tekninen lautakunta, kokous 7.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 78 Kiinteistöhuoltotraktorin hankinta

AurDno-2023-338

Valmistelija

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Teknisellä osastolla on usean vuoden ajan ollut tarvetta pienikokoiselle kiinteistöhuoltotraktorille. Traktorilla olisi tarkoitus tehdä kunnan omistamien kiinteistöjen ulkoalueiden, katualueiden ja yleisten alueiden kunnossapitotöitä sekä muita nosto ja kuljetustöitä.

Yhtenä esimerkkinä käyttötarpeista on talvikunnossapito. Yksityiset urakoitsijat pitää kunnan omistamien kiinteistöjen piha-alueet lumesta vapaana, hoitaa hiekoituksen yms. työt. Kunnan omien työntekijöiden vastuulla on ollut tehdä ovien edustojen yms. ahtaiden paikkojen ja luistelukenttien lumityöt kolalla ja hiekotus on hoidettu käsin. Tämä sitoo paljon kiinteistönhoitajien työaikaa ja vähentää muuhun kiinteistöhuoltoon tarvittavaa aikaa. Pienellä kiinteistöhuoltotraktorilla edellä mainitut miestyönä tehtävät työt olisi mahdollista tehdä nopeammin ja tehokkaammin. Kiinteistöhuollon traktorin hankintakustannukset ovat noin 40 000 euroa.

Kiinteistönhuoltotraktorin tulee olla ominaisuuksiltaan ketterä ahtaiden ja kapeiden paikkojen hoitamiseen. Kuormien purkamista varten vähintään 1500kg nostovoima. 

Oma kiinteistönhuoltotraktori nopeuttaisi töiden tekemistä, auttaisi työnsujuvuuteen ja tiealueella työskennellessä parantaisi myös turvallisuutta. Lisäksi kiinteistönhuoltotraktorilla pystyttäisiin avustamaan/nostamaan painavia taakkoja sekä kehittämään nykyisiä työtapoja entistä paremmaksi ja turvallisemmaksi.

Isommat traktorityöt ja maankuljetukset tehtäisiin edelleen ostopalveluna.

Liitteenä erillisen selvitys perusteluista kiinteistöhuoltotraktorin hankintaan.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Tekninen lautakunta esittää vuodelle 2024 hankittavaksi kiinteistöhuoltotraktorin. Hankinta tehdään leasingrahoituksella ja vuosikulut saadaan katettua ostopalvelun määrän vähentymisenä.

Päätös

Asia palautettiin uudelleen valmisteluun. Päätöstä varten pitää tehdä tarkempi selvitys kiinteistöhuoltotraktorin vaikutuksesta työmääriin, tulevasta käyttöasteesta ja vaikutuksesta työaikaan.