Tekninen lautakunta, kokous 30.5.2024

§ 45 Kaukolämmön hinnantarkistus

AurDno-2024-37

Valmistelija

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Auran kunnan ja Auran lämmön välisessä sopimuksessa on sovittu lämmönhinta ja indeksisidonnaisuus, jonka perusteella lämmönhintaa tarkistetaan vuosittain. Tämä on tavallisesti kattanut tapahtuneet muutokset kustannustasossa, mutta kuluvan vuoden aikana energiapuun hinta on noussut johtuen Venäjän pakotteista ja suurien kaukolämpöyhtiöiden ostaessa haketta laajemmalta alueelta kuin aiemmin. Indeksin muutos ei ole vastannut vuoden sisällä tapahtunutta kustannustason muutosta ja Varsinais-Suomen hintatasoa. Kuluvalla lämmityskaudella indeksitarkastus on tehty, mutta Auran lämmön mielestä korotus ei ole riittävä, eikä vastaa hakkeen kustannustason nousua. Lisäksi kaukolämmön ostosopimuksessa on kohta 5.6, jossa mainitaan "Mikäli rahan arvossa tapahtuneiden muutosten tai muun sopimuspuolista riippumattoman syyn todetaan johtaneen suoritusvelvollisuuksien ilmeiseen epäsuhteeseen, neuvottelevät ja sopivat myyjä ja ostaja keskenään hintojen tarkistamisesta tämän epäsuhteen poistamiseksi".

Kaukolämmön ostosopimus on sovittu ajalle 1.10.2012 - 30.7.2027. Sopimus jatkuu määräajan jälkeen tavanomaisena kaukolämpötoimintana ja kaukolämmön myyjällä on oikeus hinnoitella kaukolämpö vapaasti kulloinkin voimassa olevien määräysten puitteissa.

Auran lämpö esittää kaukolämmön energian hinnan korotusta 45%, vuoden 2023 hintaan verrattuna, mikä on samaa tasoa energiapuun hinnan nousun kanssa. Tammikuussa päätetty indeksikorotus nosti hintoja n.19%, vuoden 2023 hintaan verrattuna.

Auran lämmön kanssa on useaan otteeseen talven ja kevään aikana neuvoteIltu lämpöenergian hinnasta. Neuvottelun lopputulosta ja tehtyjä selvityksiä käsitellään kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Tekninen johtaja esittelee kokouksessa ehdotuksen Auran lämmölle maksettavasta ylimääräisestä määräaikaisesta korotuksesta.

Tekninen lautakunta käsittelee ja päättää energiahinnan muutoksesta.

Auran lämpö on toimittanut tositteet heidän hakkeen ostohinnasta vuodelta 2023 ja 2024.

 

 

Päätös

Tekninen lautakunta päätti hyväksyä Auran lämmön hinnan korotuksen seuraavin ehdoin:

- Energian hintaa nostetaan vuoden 2023 tasosta 35%. Muutos astuu voimaan 1.7.2024 alkaen, mikäli päätös on lainvoimainen.

- Hinnan korotus on määräaikainen ja sitä tarkistetaan uudelleen vuoden 2025 indeksitarkastuksen yhteydessä.

- Korotuksella kompensoidaan hakkeen jyrkkää hinnan nousua, mikä ei ole tapahtunut indeksikorotuksen mukaisesti. Korotuksen perusteena on energiapuun ja osto hakkeen hinta. Energian myyntihintaa tarkistetaan uudelleen hinta kehityksen mukaisesti. Indeksi tarkastukset tehdään sopimuksen mukaisesti ja nyt tehty lisäkorotus on tilapäinen ja sen suuruudesta tai jatkamisesta neuvotellaan indeksitarkastuksen yhteydessä 2025.

- Korotus perustuu sopimuksen kohtaan 5.6 (myyjä ja ostaja neuvottelevat keskenään hintojen tarkistamisesta sopimuspuolista riippumattomien syiden epäsuhteen poistamiseksi).

- Auran kunnalla on taloudentasapainotusohjelma käsittelyssä ja ohjelman vuoksi ei ole mahdollisuutta hakea lisämäärärahaa lämmityskuluihin. Teknisen lautakunnan talousarvion on tehty tiukasti talousarvion raamien mukaisesti ja siellä ei ole varauduttu korkeisiin hinnan korotuksiin.

- Kaukolämpösopimus päättyy 30.7.2027, hinta neuvottelut aloitetaan jo nyt tulevan hintatason kartoittamiseksi.

 

Mikäli vuoden 2024 aikana lämmitykseen kulutetaan saman verran energiaan kun vuonna 2023, lämmityskulut tulee korotuksen vuoksi ylittymään talousarvioon varatun määrärahan n.14%.

Mikäli vuoden 2024 sähkön kulutus ja hinta on alle vuoden 2023 tason, sähkökulut tulevat alittamaan siihen varatun määrärahan n.20%. Talodellinen toteuma sähköjen osalta on nyt 35% ja sähkön hinta ja kulutus on alle vuoden 2023 tason. Sähkönhinta on lähes kokonaan kiinnitetty kiinteälle hinnalle tämän vuoden osalta.

Tekninen lautakunta esittää sähköjen kustannuspaikalta siirrettäväksi 40 000€, kustannuspaikalle lämmitys.

​​