Sivistyslautakunta, kokous 10.9.2024

§ 42 Poissaoloihin puuttumisen mallin päivitys

AurDno-2024-278

Valmistelija

  • Jaana Ranta-aho, jaana.ranta-aho@aura.fi
  • Taija Marttila, taija.marttila@aura.fi

Perustelut

Sivistyslautakunta päätti kokouksessaan 7.9.2021 §78, että Auran perusopetuksessa otetaan käyttöön oppilaan poissaoloihin puuttumisen malli. Tämän mallin mukaiset Wilma-poissaololuokituksen merkinnät ovat olleet:

  1. Luvaton poissaolo
  2. Sairauspoissaolo
  3. Muu huolestuttava poissaolo

Lisäksi on seurattu oppilaan poissaolotunteja seuraavasti:

  1. Yli 30 h: Oppilaan koulunkäyntiä tukevan moniammatillisen palaverin kokoaminen ja koulun tukitoimien miettiminen.
  2. Yli 50 h: Tarvittaessa kutsutaan mukaan koulun ulkopuolisia toimijoita monitoimijaiseen yhteistyöhön (sosiaalipuoli). Oppilaan tilannetta seurataan ja tukitoimet tarkastetaan. Sosiaalihuoltolain mukainen yhteydenotto harkittava.​
  3. Yli 70 h: Mikäli tukitoimet ja seurantapalaverit eivät auta ja poissaoloja kaikesta huolimatta on jatkuvasti/runsaasti, tehdään ensisijaisesti sosiaalihuoltolain mukainen yhteydenotto tai lastensuojeluilmoitus konsultaation pohjalta.

Auran perusopetus osallistuu ajalla 1.10.2023-30.9.2024 Naantalin kaupungin isännöimään OPH:n Myönteinen kouluun kiinnittyminen ja poissaoloihin puuttumisen malli -hankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on vakiinnuttaa alueellinen toimintamalli kaikkiin hankealueen kouluihin oppilaiden poissaolojen ehkäisemiseksi ja suunnitelmalliseksi seuraamiseksi sekä niihin puuttumiseksi.

Auran perusopetuksen Wilma-poissaololuokitukset on päivitetty elokuun aikana vastaamaan alueellisia merkintöjä. Uudet luokitukset ovat seuraavat:

  1. Terveydellisiin syihin liittyvä poissaolo
  2. Muu selvitetty poissaolo
  3. Luvaton poissaolo, selvitetty
  4. Selvittämätön poissaolo

Uusien poissaololuokitusten käyttöönotosta on tiedotettu huoltajia. Myös muita Wilman tuntimerkintöjä on muokattu vastaamaan kansallisia suosituksia. Kaikki kansalliset suositukset ovat liitteessä.

Ensisijaista on, että huolta herättävät ja luvattomat poissaolot selvitetään viipymättä koulun ja kodin yhteistyönä. Poissaoloja seurataan suunnitelmallisesti ja tilannearvio tehdään yhteistyössä oppilaan ja huoltajan kanssa. Oppilaan poissaoloja seurataan edelleen myös tuntiperustaisesti. Poissaolojen seuraamista helpottavat Wilman poissaolokoosteet, joita rehtorit seuraavat ja joiden mukaan poissaolot tulevat tiedoksi sekä opettajalle että huoltajalle, kun määritellyt tuntimäärät ylittyvät. Koosteet eivät ole vielä käytössä, mutta otetaan käyttöön syksyn aikana.

Alueellinen poissaoloihin puuttumisen malli on pykälän oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jaana Ranta-aho, jaana.ranta-aho@aura.fi

Sivistyslautakunta merkitsee tietoon saatetuksi Auran perusopetuksen päivittyneen poissaoloihin puuttumisen mallin.

Päätös

Päätösehdotuksen mukaan.