Perustelut
Kunnanhallitus on kokouksessaan 14.10.2024 §182 käsitellyt Aurassa vahvasti näkyvää nuorten huonoa käytöstä ja antanut virkajohdolle tehtäväksi suunnitella moniammatillisen työryhmän kokoamisen.
Vuoden 2024 aikana auralaisten nuorten hyvinvoinnissa sekä koulu- että vapaa-ajan ympäristöissä on tapahtunut selkeä muutos huonompaan päin. Muutos on näkynyt erityisesti kesällä ja kesän jälkeen.
Nuorten levottomuus näkyy koulun arjessa lisääntyneenä häiriökäyttäytymisenä ja vapaa-ajalla ilkivaltana, yleisesti pahennusta herättävänä käytöksenä, näpistelynä sekä loppusyksystä 2024 jopa väkivaltaisina tekoina. Auranmaan viikkolehti uutisoi 29.10.24 Auran nuorten tilanteesta. Uutisessa Ankkuri-poliisi Pekka Mäkelä toteaa Auran olevan tällä hetkellä Ankkuri-tiimin työllistävin kohde, ja että suurimmat haasteet liittyvät aikuisiän kynnyksellä oleviin, öisin ulkona viihtyviin nuoriin. On kuitenkin tunnistettu, että häiriökäyttäytymistä on myös ala- ja yläkouluikäisten keskuudessa.
Nuorten levottomuuteen ja häiriökäyttäytymiseen on pyritty vastaamaan mahdollisimman monin tavoin. Perusopetuksessa tehdään tiivistä yhteistyötä oppilashuollon, lastensuojelun ja Ankkuri-poliisin kanssa. Tilanteisiin puututaan koulun järjestyssääntöjen ja muiden ohjeiden mukaisesti ja tarvittaessa tehdään rikos- ja/tai lastensuojeluilmoitus. Lisäksi koulunuorisotyöntekijä on ollut apuna koulun arjessa niin välitunneilla kuin luokkatilanteissa. Koulun, kirjaston ja Auraamon tiloissa toteutetaan väliaikaisena kokeiluna vartijapalvelu, jonka tarkoitus on rauhoittaa tilannetta erityisesti kirjastossa ennen sulkemisaikaa. Vartija kiertää iltapäivisin myös koulun alueella.
Vapaa-ajalla lasten ja nuorten on mahdollista harrastaa maksutta viikoittain Harrastamisen mallin neljässä eri kerhossa, jotka on suunnattu ala- ja yläkoululaisille. Kolme kerhoista on liikuntapainotteisia ja yhdessä keskitytään kuvataiteiluun. Kerhoissa käy keskimäärin viikoittain 10-15 lasta. Nuorisokahvila Cafesco on avoinna pääsääntöisesti neljänä iltana viikossa ja mopopaja AR Garage viitenä iltana viikossa. Cafescon toiminta on avointa 9-18-vuotiaille nuorille ja mopopajan yli 15-vuotiaille. Avoimen nuorisotyön toiminnot tavoittavat keskimäärin 250 nuorta kuukaudessa. Kunnan järjestämän toiminnan lisäksi Aurassa lapsia ja nuoria liikuttavat monipuolisesti eri yhdistykset ja urheiluseurat.
Tämän lisäksi käyttöön on otettu viikoittainen nuorisotyöntekijöiden jalkautuminen keskustan alueelle. Pöytyän kunnan kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti etsivän nuorisotyöntekijän työpanoksesta suunnataan kaksi päivää viikossa Auraan. Etsivä nuorisotyöntekijä osallistuu aktiivisesti Auran nuorisotyöhön.
23.10.2024 kokoontunut lakisääteinen nuorten ohjaus- ja palveluverkosto käsitteli kokouksessaan auralaisten nuorten tilannetta. Kokouksessa sovittiin, että hyvinvointijohtaja selvittää seurakunnan nuorisotyön, yhdistysten, yritysten ja vapaaehtoisten mahdollisuutta osallistua yhteistyössä keskusta-alueelle jalkautumiseen. Tarve on erityisesti viikonloppuiltoina.
Marraskuussa on vielä mahdollista hakea aluehallintoviraston avustusta nuorisotyön paikalliseen kehittämiseen. Tätä avustusta haetaan koulu- ja erityisnuorisotyöhön. Mahdollinen avustus on tarkoitus käyttää henkilöresurssin lisäämiseen. Koulunuorisotyö-hanke päättyy vuoden 2024 lopussa. Nuorisotoimessa työskentelee yksi vakituinen nuorisotyöntekijä, yksi osa-aikainen nuoriso-ohjaaja sekä etsivä nuorisotyöntekijä.
Nyt perusteilla olevasta moniammatillisesta työryhmästä suunnitellaan lakisääteistä nuorten ohjaus- ja palveluverkostoa täydentävää foorumia, jossa myös huoltajat ja nuoret olisivat edustettuina. Tilanteen ratkomiseksi tarvitaan kaikkien osapuolten ja viranomaisten tiiviimpää yhteistyötä. Työryhmä koostuisi esimerkiksi koulujen vanhempainyhdistysten edustajista, nuorisovaltuuston jäsenistä, yläkoulun oppilaskunnan ja tukioppilaiden jäsenistä, vapaa-aika- ja sivistyslautakunnan sekä kunnanhallituksen edustajista. Asiantuntijoina ryhmässä toimivat nuorisotyöntekijät. Työryhmän koollekutsujana toimii hyvinvointijohtaja.