Vapaa-aikalautakunta, kokous 8.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Kulttuuritoimen perusavustukset 2022

AurDno-2022-102

Valmistelija

  • Jaana Ranta-aho, jaana.ranta-aho@aura.fi

Perustelut

Perustelut

Kulttuuritoimen talousarviossa avustuksiin on varattu vuonna 2022 yhteensä 2 000 €. Avustus jaetaan perusavustuksena ja kohdeavustuksena. Perusavustuksen hakuaika on huhtikuussa ja kohdeavustuksen marraskuussa.

Sivistyslautakunta on kokouksessaan 11.11.2004 hyväksynyt kulttuuritoimen avustusten myöntämisessä noudatettavat periaatteet (pöytäkirja 9/2004 §112). Auran kunnan kulttuuritoimen avustusten tarkoituksena on edistää auralaisten kulttuurialan harrastusmahdollisuuksia sekä lisätä kunnan viihtyisyyttä tuottamalla kulttuuripalveluja kaikenikäisille kuntalaisille. Kohdeavustusta myönnetään paikalliseen kulttuuritoimintaan.

Kuntien kulttuuritoiminnasta annetussa laissa kulttuuritoiminnan järjestämisellä tarkoitetaan (laki 166/2019, §3):

1) edistää kulttuurin ja taiteen yhdenvertaista saatavuutta ja monipuolista käyttöä;

2) luoda edellytyksiä ammattimaiselle taiteelliselle työlle ja toiminnalle;

3) edistää kulttuurin ja taiteen harrastamista sekä niihin liittyvää kansalaistoimintaa;

4) tarjota mahdollisuuksia kulttuurin ja taiteen eri muotojen ja alojen tavoitteelliseen taide- ja kulttuurikasvatukseen;

5) edistää kulttuuriperinnön ylläpitämistä ja käyttöä sekä paikallista identiteettiä tukevaa ja kehittävää toimintaa;

6) edistää kulttuuria ja taidetta osana asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä sekä paikallista ja alueellista elinvoimaa;

7) edistää kulttuurista vuorovaikutusta ja kansainvälistä toimintaa ja toteuttaa muita kulttuuriin ja taiteeseen liittyviä toimia.

Kulttuuritoimen kohdeavustusta myönnetään seuraaville hakijatahoille:
- Auran alueella toimintaa järjestäville yhdistyksille ja ryhmille
- harkinnan mukaan yksityishenkilöille, jotka harjoittavat kulttuuritoimintaa Auran kunnan alueella
- kohdeperusteisesti kulttuuri- ja taidetapahtumien järjestämiseen, kotiseutu- ja kulttuuriperintötyöhön sekä muihin kulttuuritoiminnaksi katsottaviin hankkeisiin
- yksityisille henkilöille taideapurahana tai kulttuuritutkimuksen apurahana

 Avustushakuun liittyvät asiakirjat:
- avustusohje
- hakulomake

Ehdotus

Esittelijä

  • Jaana Ranta-aho, jaana.ranta-aho@aura.fi

Vapaa-aikalautakunta päättää jakaa vuonna 2022 kulttuuritoimen perusavustuksina ja kohdeavustuksina yhteensä 2 000 euroa. Myöhässä palautettuja hakemuksia ei käsitellä. Kulttuuritoimen perusavustus 2022 on haettavana huhtikuun ja kohdeavustus marraskuun 2022 ajan. Vapaa-aikalautakunta hyväksyy kulttuuritoimen avustusohjeen ja hakulomakkeen, ja päättää, että avustusohje muutetaan toistaiseksi voimassa olevaksi. Avustusohjeeseen mahdollisesti tulevat muutokset käsitellään vapaa-aikalautakunnassa erikseen.

Avustuspäätöksiä tehtäessä otetaan huomioon viime vuoden toimintaa tarkasteltaessa toiminnan kehittäminen, vaihtoehtoisten toimintatapojen löytäminen sekä muu toiminnan sopeuttaminen korona-aikaan.

Päätös

Vapaa-aikalautakunta päätti jakaa vuonna 2022 kulttuuritoimen perusavustuksina ja kohdeavustuksina yhteensä 2 000 euroa. Myöhässä palautettuja hakemuksia ei käsitellä. Kulttuuritoimen perusavustus 2022 on haettavana huhtikuun ja kohdeavustus marraskuun 2022 ajan. Vapaa-aikalautakunta hyväksyi kulttuuritoimen avustusohjeen ja hakulomakkeen, ja päätti, että avustusohje uudistetaan syksyllä 2022 ja uusittua ohjetta sovelletaan vuoden 2023 avustushakuun.

Tiedoksi

Toimistosihteerit

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.