Kunnanhallitus, kokous 11.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 68 Valtuustoaloitteet vuodelta 2021

AurDno-2022-144

Perustelut

Kuntalain 23 §:n mukaan Kunnan asukkaalla, kunnassa toimivalla yhteisöllä ja säätiöllä sekä sillä, joka omistaa tai hallitsee kiinteää omaisuutta kunnassa, on oikeus tehdä aloitteita kunnan toimintaa koskevissa asioissa. Lisäksi palvelun käyttäjällä on oikeus tehdä aloitteita kyseistä kunnan palvelua koskevassa asiassa. Valtuuston tietoon on saatettava vähintään kerran vuodessa sen toimivaltaan kuuluvissa asioissa tehdyt aloitteet ja niiden johdosta suoritetut toimenpiteet. Vuonna 2021 kuntaan ei jätetty kuntalaisaloitetta.

Kuntalaissa ei ole määräyksiä valtuustoaloitteista. Kunnan on kuitenkin otettava tarpeelliset määräyksen valtuutettujen aloitteista hallintosääntöön.

Kunnan hallintosääntö 116 § Valtuutettujen aloitteet:

"Kokouskutsussa mainittujen asioiden käsittelyn jälkeen valtuustoryhmällä ja valtuutetulla on oikeus tehdä kirjallisia aloitteita kunnan toimintaa ja hallintoa koskevissa asioissa. Aloite annetaan puheenjohtajalle. Aloite on sitä enempää käsittelemättä lähetettävä kunnanhallituksen valmisteltavaksi. Valtuusto voi päättää, että aloitteessa tarkoitetun asian valmistelusta käydään lähetekeskustelu.

Kunnanhallituksen on vuosittain huhtikuun loppuun mennessä esitettävä valtuustolle luettelo valtuutettujen tekemistä ja kunnanhallitukselle lähetetyistä aloitteista, joita valtuusto ei edellisen vuoden loppuun mennessä ole lopullisesti käsitellyt. Samalla on ilmoitettava, mihin toimenpiteisiin niiden johdosta on ryhdytty. Valtuusto voi todeta, mitkä aloitteista on käsitelty loppuun."

Valtuustossa on tehty viisi aloitetta vuoden 2021 aikana:

1.) 29.3.2021 Auran Sosiaalidemokraattien valtuustoryhmä: monipuolisen ja edullisen vuokra-asuntotuotannon aktiivinen vahvistamistaminen
joko kunnan omana työnä tai yhteistyökumppanien kanssa nopealla aikataululla. Aloitteen toimesta kunnassa on käynnissä asemakaavoitusta ja poikkeuslupakäsittelyä, yksityinen toimija on aloittamassa rivitalon rakantamisen.
2.) 14.6.2021 Auran perussuomalaisten valtuustoryhmä: Aura tekee selvityksen nykyisen luontopolun kehittämisestä paikaksi, jossa ihmiset ja perheet voivat viettää aikaa esim. piknikin, auringonoton ja vaikka uimisenlomassa. Aurajoen virkistyskäytöstä on tehty selvitys ja kuntalaisten mielipidekysely. Luontopolulle on myös tehty konkreettisia parannuksia osana Ely-keskuksen osarahoittamaan hanketta.
3.) 15.11.2021 SDP:n Auran valtuustoryhmä: ympäristöohjelman laatiminen. Asiaa valmistellaan kuntien yhteistyönä.
4.) 13.12.2021 Keskustan Auran valtuustoryhmä: Auran kunnan viheralueiden hoito, pölyttäjien ja luonnon monimuotoisuuden huomioiminen. Aloitteen johdosta on sovittu kukkaniityn paikka, kylvöt ja istutukset.
5.) 13.12.2021 Auran Kokoomuksen Valtuustoryhmä: Auralaisten ulkoilu- ja urheilumahdollisuuksien edistäminen, yhtenäiskoulun kaukalon asvaltointi ja padel-kenttä kunnanviraston tontille. Asiaa ei ole käsitelty.

Vuoden 2020 valtuustoaloite: Jukka Leinon 14.12.2020 aloite: Kuntastrategian mukaisesti siirtyminen keinotekoisista vastakkainasetteluista toteuttamaan konkreettisia toimenpiteitä, jotka luovat uskoa mahdollisuuksiimme torjua ilmastonmuutosta paikallista elinvoimaa tukien. Aloite on valmistelussa teknisessä lautakunnassa kiinteistöstrategian yhteydessä.

Jukka Leinon tekemä valtuustoaloite 1.4.2019 (Kirkkotien vesihuolto) on huomioitu investointiohjelmassa, tuleville suunnitteluvuosille.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että
1. valtuusto toteaa 1.4.2019 vesihuoltoa koskevan aloitteen käsitellyksi.
2. valtuusto toteaa 14.12.2020 valtuustoaloitteen ilmastonmuutokseen vastaamisesta olevan valmistelussa
3. vuonna 2021 tehtiin viisi valtuustoaloitetta, joista aloitteet 1,2 ja 4 ovat toteutuksesta ja siten käsiteltyjä, aloite 3 on valmistelussa ja aloitetta 5 ei ole vielä käsitelty.
 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Korjattiin päätösehdotuksen kohdan 3 kirjoitusasua seuraavaan muotoon: "vuonna 2021 tehtiin viisi valtuustoaloitetta, joista aloitteet 1,2 ja 4 ovat toteutuksessa, aloite 3 on valmistelussa ja aloitetta 5 ei ole vielä käsitelty."

Lisäksi kunnanhallitus muistuttaa, että valtuustoaloitteet tulee tuoda kunnanhallitukseen lähetekeskusteluun ennen varsinaisen valmistelun aloittamista. 


Muutoksenhaku

Päätöksistä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta, koska asia päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.