Tekninen lautakunta, kokous 17.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Katuvaloasennukset 2022

AurDno-2022-125

Valmistelija

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Carunalla on käynnissä VIIMA niminen hanke. Hankkeen toteutusaika on 2019-2022 ja hankkeen tavoitteena on parantamaan taajama-alueen pienjänniteverkon toimintavarmuutta ja edistää yhteisrakentamista. Telia tekee myös yhteistyötä Carunan kanssa ja pyrkivät osallistumaan yhteiskaivuuseen, myös Auran kunnan katuvalojen saneeraukset on kustannusten vuoksi järkevää aikatauluttaa samaan yhteyteen. Samassa yhteydessä pyritään myös parantamaan valokuituverkkoa. Caruna on kilpailuttanut maakaapelien asennuksen ja hinnastoon on myös eritelty yhteiskaivuuhinnat. Carunan kilpailutuksen perusteella urakoitsijana ja suunnittelijana toimii ELTEL Networks Oy.

Caruna on tehnyt yhteistyössä Auran kunnan kanssa maakaapelointeja vuosien 2020-2021 aikana yhtenäiskoulun ympäristössä. Samalla alueella katuvalaistukset ovat huonokuntoisia ja niiden uusiminen ainakin kaapeloinnin osalta olisi tarkoituksenmukaista yhteiskaivuuna muiden operaattoreiden kanssa. Caruna on omat ilmajohdot saneeranut, mutta kunnalla on vielä Huuskantiellä ilmajohtoja. Kokonaisuuden vuoksi Huuskantien katuvalot olisi järkevää uusia ELTELL Networksin kanssa nyt tässä samassa yhteydessä. Talousarvioon varattu katuvalojen saneeraukseen 20 000€.

Kunnalla on useita yhteiskäyttöpylväitä Carunan kanssa. Pylväät luovutetaan kunnalle, koska kunnan katuvalot jäisivät vielä toistaiseksi pylväisiin ja nyt tehtäisiin vain kaapeleiden ja jalustojen asennukset. Uusien katuvalojen asennus suunnitellaan tuleville vuosille.

Härkätien puhelin on suunnitellut valokuidun asennusta Tammentien ja Järykseläntien varteen. Härkätien puhelin on myynyt kuituliittymiä alueelle ja hakenut avustusta asennustöille. Avustusta ei ole myönnetty mutta useita kuitusopimuksia on tehty. Härkätien puhelin ja Lounea ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jolla Härkätien puhelimen teleliiketoiminta on siirretty osaksi Louneaa. Muutostöiden vuoksi hankkeen toteutuminen on vielä epäselvää. 

Vuoden 2018 lopussa Härkätien puhelin asensi valokuidun rantamaan uudelle alueelle, mutta kuitu on liittämättä runkoverkkoon. Rantamaan alueelle asennettiin 2018 katuvalojalustat ja osalle järykseläntietä katuvalopylväät, kaikki toteutettiin maakaapelilla. Järykseläntien alussa on kuitenkin vielä vanhat katuvalo/sähköpylväät missä kulkee ilmajohto ja paavonkujan sekä martinpolun katuvalokaapelit ovat ilmassa ja valot elinkaarensa loppupäässä. Mikäli Lounea kaivaa valokuidun paavonkujan ja martinpolun alueelle olisi järkevää samassa yhteydessä asentaa uudet katuvalokaapelit, turhien jälkikaivuiden välttämiseksi. Yhteiskaivuulla saavutetaan huomattavaa säästöä, jonka vuoksi Carunan sekä Auran kunnan olisi järkevää osallistua omalta osaltaan tuleviin kaivuutöihin. Talousarvioon on varattu erillinen määräraha yhteiskaivuuta varten.

Uusien katuvalojen asennukseen on varattu talousarvioon erillinen määrärha. Lahdon tien alkuu asennetaan uudet katuvalot lähiaikoina. 

Uusien katuvalojen hankintaa varten on laadittu erillinen investointisuunnitelma, minkä perusteella uusia valoja hankitaan. Suunnitelmaa käsitellään ja uusien valojen hankinnasta päätetään kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Tekninen lautakunta merkitsee tiedokseen sähkönjakelu/katuvalo/televerkoston saneerauksen tilanteen ja Carunan yhteishankkeen sekä hyväksyy edellä selostetun toimintamallin ja hankinnan käytettäväksi katuvalaistuksen saneerauksen osalta. 

Tekninen lautakunta merkitsee tiedokseen Rantamaan alueen sähkönjakelu/katuvalo/televerkoston saneerauksen tilanteen.

Uusista katuvaloista päätetään kokouksessa.

Päätös

Tekninen lautakunta merkitsee tiedokseen koulun ympäristön sähkönjakelu/katuvalo/televerkoston saneerauksen ja Rantamaan alueen sähkönjakelu/katuvalo/televerkoston saneerauksen tilanteen. Tekninen lautakunta hyväksyi koulun ympäristön katuvalojen saneerauksen siihen varatun määrärahan mukaisesti.

Tekninen lautakunta hyväksyi katuvalojen investointiohjelman vuodelle 2022. Tänä vuonna asennetaan uusia katuvaloja säästökallion jatkoalueelle.

Kisatien katuvaloissa todettiin olevan usein vikoja, katuvalojen kunto tulisi selvittää.