Tekninen lautakunta, kokous 17.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 17 Viher- ja ulkoalueiden hoitaminen 2022

AurDno-2019-202

Valmistelija

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Viher- ja ulkoilualueiden käyttö- ja hoitosuunnitelma kuvaa teknisen osaston hoidossa olevat viher- ja ulkoilualueet sekä niiden hoidon laatutason. Suunnitelmassa kuvatun laatutason saavuttaminen on riippuvainen käytettävissä olevien resurssien määrästä. Viher- ja ulkoilualueiden hoitamiseen tarvitaan puistotyöntekijä tai työt pitää hankkia ostopalveluna.

Puistotyöntekijän päätehtävät on viheralueiden nurmenleikkuu ja kesätyöntekijöiden ohjaus. Koska puistotyöntekijän suuri työmäärä painottuu varsinaiseen kasvukauteen, työsuhteen kesto on n.6kk. Kasvukauden tehtäviin kuuluu myös pensaiden ja puiden hoitoleikkuu, istutettujen alueiden hoito ja kunnossapito, yleisten alueiden siisteys, kesätyöntekijöiden ohjaaminen, nurmikonleikkuu, ruusuistutusten leikattu, lannoitus, kitkentä, maan muokkaus, kastelu, lannoitus, kesäkukat, haravointi, syys-lehdet, jne…..

Kunnan hoitovastuulla olevaa viheraluetta on yhteensä noin 12 ha. Näistä 4,3 ha on ruohonleikkurilla hoidettavaa ja niittämällä hoidettavaa aluetta 7,7 ha. Kunnalla ei ole niitto alueiden hoitoon soveltuvaa kalustoa eikä henkilöresursseja.

Ruohonleikkurilla hoidettavat alueet on tehty omana työnä, kunnan omilla leikkureilla.

Asemakaava-alueella on nurmikoiden hoitamista varten kaksi päältä ajettavaa leikkuria ja muutama työnnettävä leikkuri.

Niittoalueet on hoidettu paikallisten urakoitsijoiden ostopalveluna, ajokertojen määrä on riippunut kasvuolosuhteista. Ajokerrat on tilattu teknisen toimen oman harkinnan mukaisesti. Alueet on hoidettu urakkaluonteisesti viimeksi 2014-2015, tämän jälkeen niitot on tehty tarpeen mukaan tuntityönä n. kaksi kertaa vuodessa.

Viher- ja ulkoilualueiden käyttö- ja hoitosuunnitelmaa käsitellään kokouksessa.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Tekninen lautakunta hyväksyy viher- ja ulkoilualueiden käyttö- ja hoitosuunnitelman.

Kunnanhallitus käsittelee määräaikaiselle puistotyöntekijälle täyttölupaa erikseen. Mikäli puistotyöntekijälle myönnetään täyttölupa Tekninen lautakunta päättää että viher- ja puistoalueet hoidetaan teknisen toimen esityksen mukaisesti.

Kesätyöntekijöitä palkataan 2-4 viikon mittaisiin työsuhteisiin esitystekstin mukaisesti.

Niittotyöt tilataan erillisenä tuntityönä suunnitelman mukaisesti.

Päätös

Päätös on päätösehdotuksen mukainen.

Keskustan valtuustoaloitte "pölyttäjä hyönteisille varattava alue" hyväksyttiin ja lisätään puistoalueiden hoitosuunnitelmaan.

Alueesta tehdään vielä tarkempi suunnitelma ja asian valmistelu on vielä kesken.