Perusturvalautakunta, kokous 6.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 31 Tehostettu palveluasuminen

AurDno-2022-21

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sirpa Kunnas, Sosiaalijohtaja, sirpa.kunnas@aura.fi

Perustelut

Perusturvalautakunta esitti kokouksessaan 8.12.2021, että seuraavaan lautakunnan kokoukseen valmistellaan esitys tehostetun asumispalvelupaikkojen turvaamiseksi kunnan alueella.

Tavoitteeksi on asetettu, että iäkkäät voisivat saada hoiva- ja hoitopaikan omassa kotikunnassan. Tällä hetkellä tehostettua palveluasumista järjestetään noin 10 %:lle  75-vuotiaista. Kunnan ulkopuolelta on hankittu tehostetun asumispalvelun paikka 4 iäkkäälle. Iäkkäiden tehostetun palveluasumisen paikoista kaiken kaikkiaan  noin 60 % hankitaan ostopalveluilla. Kunnalla on yksi tehostetun palveluasumisen yksikkö, 15-paikkainen Hoivakoti, jonka paikoista kaksi on varattu lyhytaikaiseen tehostettuun asumispalveluun. Aurassa on myös Esperi Care oy:n Mikonpolun palveluasuntola. Mikonpolun kiinteistö on Auran Vanhustentaloyhdistyksen. Vanhustentaloyhdistys ja Esperi Care Oy ovat sopineet Yhdistyksen liiketoiminnan (tehostettu palveluasuminen) siirtymisestä Esperi Care Oy:lle 1.10.2017. 

Mikonpolun palvelutalo on rakennettu kolmessa osassa (Koivukoti 1996, Pihlajakoti 2002 ja Haapakoti 2008). Palvelutalo Hoivakoti on rakennettu 1980-luvulla.

Palvelutalojen pihapiirissä on yksi kunnan rivitalo ja kaksi vanhustentaloyhdistyksen rivitaloa. Nämä rivitalosunnot on tarkoitettu iäkkäiden asumiseen, ja ovat vuokra-asuntoja.Samassa rakennuksessa kuin Hoivakoti ja Arkea Oy:n ravintokeskus sijaitsee Vanhustentalon "asuntolasiipi" Kotipolku.

Tehostetun palveluasumisen tarve on Auran kunnassa kasvamassa. 31.12.2020 oli  kunnan väestöstä 75-vuotta täyttäneitä 8,2 % (324). Iäkkäiden osuus Auran kunnan väestöstä on voimakkaasti nousussa. Tilastokeskuksen (Sotkanet) väestöennusteen mukaan 75-vuotta täyttäneitä olisi Aurassa vuonna 2025 10,9 % (431), vuonna 2030 13,4 % (535) ja vuonna 2040 15,8 % (639). Mikäli iäkkäiden tehostettu asumispalvelu halutaan järjestää Auran kunnan alueella tarvitaan tehostetun asumispalvelun paikkoja kuntaan lisää jo lähivuosina. Mikonpolun palvelutaloon voidaan sijoittaa myös muiden kuntien kuin Auran kunnan asukkaita.Tärkeää olisi perustaa kuntaan myös palveluasumispaikkoja ja vaihtoehtoisia asumispalveluita kuten myös iäkkäiden päivätoimintaa. Erilaisten asumispalveluiden tarve kasvaa, ja samalla kasvaa myös kotihoidon palvelujen tarve.

Varsinais-Suomessa tehostetun asumispalvelun piirissä on noin 7,5 % 75-vuotta täyttäneistä, ja ikääntyneiden laatusuositusten mukaan tavoitteena on, että tehostetussa palveluasumisessa olisi noin 6 % 75-vuotta täyttäneistä. Kotihoidon palveluja kehitetään ja kotihoitoon tullee vuonna 2023 lainsäädäntö, jonka mukaan kotihoitoa tulee tarjota myös öiseen aikaan. Iäkkäiden ihmisten asumista olisi järkevää keskittää paikkaan, jossa on kunnan palveluja ja muita markkinaehtoisia palveluja. Auran kunnan taajaman osayleiskaavassa on varattu "vanhan" kunnantalon läheisyydessä tontteja, jotka sopisivat tehostetun asumispalveluyksikön rakentamiseen.

Laki sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta tuli voimaan 1.7.2021. Hyväksytyn lainsäädännön mukaisesti sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut siirtyvät 1.1.2023 hyvinvointialueiden järjestettäviksi. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen myötä päätäntävalta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista siirtyy hyvinvointialueille 1.1.2023, joten tässä vaiheessa on haastavaa tehdä kunnassa päätöksiä. Auralaiset voisivat saada jatkossakin ympärivuorokautisen hoivapaikan Auran kunnan alueella, mikäli  yksityinen toimija kiinnostuisi rakennuttamaan tehostetun asumispalvelun yksikön Auraan.

 

Ehdotus

Esittelijä

Sirpa Kunnas, Sosiaalijohtaja, sirpa.kunnas@aura.fi

Perusturvalautakunta merkitsee tietoonsa tilanteen tehostetussa asumispalvelussa.

Päätös

Keskustelun jälkeen sosiaalijohtaja muutti päätösehdotustaan seuraavasti:

Perusturvalautakunta päättää antaa kunnanhallitukselle tiedoksi muuttuneen tilanteen tehostetussa ympärivuorokautisessa asumispalvelussa.

Lisäksi perusturvalautakunta esittää kunnanhallitukselle, että se selvittäisi mahdollisuuksia saada kuntaan lisää tehostetun palveluasumisen paikkoja, koska seuraavien vuosien aikana iäkkäiden määrä tulee vielä lisääntymään ja lähipalvelut halutaan turvata lähellä myös vanhusten asumisen osalta. 

Perusturvalautakunta hyväksyi muutetun päätösehdotuksen.

Valmistelija

Sirpa Kunnas, Sosiaalijohtaja, sirpa.kunnas@aura.fi

Ehdotus

Esittelijä

Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus päättää

  1. merkitä perusturvalautakunnan esityksen tietoonsa saatetuksi ja
  2. lähettää asian viranhaltijavalmisteluun.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Sirpa Kunnas, Sosiaalijohtaja, sirpa.kunnas@aura.fi

Perustelut

Edellä olevaan perustuen kuntaan tarvitaan lisää tehostetun asumispalvelun paikkoja, mutta myös välimuotoista asumispalvelua, jotta hoitoa ja hoivaa tarvitsevat iäkkäät voisivat asua kotikunnassaan. Ikääntyneiden asumisen kehittäminen on osa-alue, joka vaatii sekä kuntien että hyvinvointialueiden yhteistä näkemystä sekä poikkihallinnollista työtä. Tällä hetkellä tehostettua palveluasumista hankitaan ostopalvelulla myös lähikunnista. Lisäksi tehostetussa palveluasumisessa on käytössä palveluseteli. 

Ympärivuorokautisen asumispalvelun kehittämisvaihtoehtoehdoiksi jää:

  1. Toimintaa jatketaan nykyisellä palvelurakenteella ja tarpeisiin vastataan tarvittaessa ostopalvelulla. Ostopalvelupaikat sijaitsevat myös lähikunnissa.
  2. Asumispalvelupaikkojen lisääminen vaatisi uudisrakentamista, jossa realistisena vaihtoehtona on, että kiinteistön omistus ja kunnossapitovelvoite ei olisi kunnalla, mutta kunta toimisi välivuokraajana asukkaille. Tälläisen ratkaisun saaminen ajankohdassa, jossa hyvinvointialue aloittaa toimintansa 1.1.2023 ei ole realistista. Myöskin vanhuspalvelulakiin on tulossa muutoksia koskien tehostettua palveluasumista ja välimuotoista asumispalvelua.

1.1.2023 lukien Varsinais-Suomen hyvinvointialue päättää palvelurakenteesta ja palvelujen kehittämisestä jatkossa.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Sirpa Kunnas, Sosiaalijohtaja, sirpa.kunnas@aura.fi

Perusturvalautakunta päättää, että tehostetun palveluasumisen paikkoja hankitaan vuonna 2022 tarvittaessa ostopalvelulla.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikeus oikaisuvaatimuksen hakemiseen on asianosaisella eli jokaisella, jonka etua, oikeutta tai velvollisuutta koskeva asia on päätöksellä lopullisesti ratkaistu.

 

Oikaisuvaatimusosoite

Viranomainen: Auran perusturvalautakunta

Postiosoite: PL 24, 21381 AURA

Käyntiosoite Perkkiönkuja 2

Sähköposti: kunta@aura.fi

Viranhaltijan päätöksestä ei valiteta hallinto-oikeuteen.

 

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimusaika on neljätoista (14) päivää siitä päivästä, jolloin päätös annettiin tiedoksi tätä päivää määräaikaan lukematta.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätösestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmantena päivänä sähköisen viestin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, lauantai, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, jouluaatto tai juhannusaatto, valitusaika jatkuu vielä seuraavaan arkipäivään.

Jos oikaisuvaatimusasiakirjat lähetetään postitse, ne on annettava postin kuljetettavaksi niin ajoissa, että ne tai ilmoitus on lähetyksen saapumisesta postin osoitetoimipaikkaan ehtivät perille viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimuksen sisältö

Oikaisuvaatimuksen tulee olla kirjallinen. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. OIkaisuvaatimuskirjelmässä, joka on osoitettu oikaisuvaatimusviranomaiselle tulee olla:

-päätös, siihen liittyvine liitteineen, johon haetaan muutosta alkuperäisenä tai jäljennöksenä

-miltä osin päätökseen haetaan muutosta ja muutos, jota siihen vaaditaan tehtäväksi

-vaatimuksen perusteet

-oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.