Perusturvalautakunta, kokous 8.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 42 Sosiaali-ja terveydenhuollon osavuosiraportti 1/2022

AurDno-2022-245

Valmistelija

  • Sirpa Kunnas, Sosiaalijohtaja, sirpa.kunnas@aura.fi

Perustelut

Kunnanhallitus on ohjeistanut, että toimialajohtajat raportoivat talouden ja tavoitteiden toteutumisesta vähintään neljä kertaa vuodessa. Esityslistan oheismateriaalina on kirjanpidon mukainen vastuuyksikkökohtainen tulojen ja menojen toteutuma tammi-huhtikuulta sekä esityslistan liitteenä "Sosiaali- ja terveystoimen osavuosiraportti nro 1/2022". Toimintatuloja on vielä huhtikuulta kirjaamatta. Tasainen toteutumaprosentti tammi-huhtikuulta olisi 33,33. Vuonna 2022 tietojen luovuttaminen Hyvinvointialueelle jatkui, ja pyydettyjen tietojen kerääminen aiheuttaa edelleen  runsaasti ylimääräistä työtä.

SOSIAALIPALVELUT

Vuoden 2022 toimintaan vaikuttavat vieläkin koronaviruspandemia sekä asiakkaisiin että työntekijöihin. Vuotta on leimannut sijaisten rekrytointivaikeudet erityisesti iäkkäiden palveluissa. Hoitajat ovat joustavasti vaihtaneet työvuoroja ja tehneet tarvittaessa tuplavuoroja. Kotihoito on turvautunut myös vuokratyövoimaan. Hoitajavuokraukseen ei talousarviossa ole varauduttu.  

Sekä taloudellinen että toiminnallinen toteutuma on tammi-huhtikuussa toteutunut lähes talousarvion käyttösuunnitelman mukaisesti. Sosiaalipalvelujen tehtäväalueen taloudellinen toteutuma on tammi-huhtikuulta menojen osalta 31,4 % ja toimintatuottojen osalta 40,4 %. Asiakasmaksuja iäkkäiden palvelujen osalta on vielä huhtikuulta kirjaamatta. Arvioitua enemmän asiakkaita on ollut mielenterveys- ja päihdepalveluissa, toimeentulotuessa ja omaishoidon tuessa. Koronarajoitteiden vuoksi päivä- ja kerhotoimintoja on ollut tauolla, mikä on osaltaan kasvattanut iäkkäiden palvelujen tarvetta. Iäkkäiden palveluissa on tavoitteen mukaisesti aloitettu toimintakykymittaristo RAIn käyttöönoton valmistelut ja koulutukset yhteistyössä Varsinais-Suomen hyvnvointialueen kanssa.

Lapsiperheiden palvelujen tavoitteiden toteuttamista on hankaloittanut työntekijöiden puute.

TYÖIKÄISTEN PALVELUT

Huhtikuun 2022 työllisyyskatsauksen mukaan työttömyys on Auran kunnassakin laskussa. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli huhtikuussa 4,7 %. Erityisesti nuorten työttömyys on voimakkaaasti vähentynyt kun vertaa nuorten työttömyyttä viime vuoteen. Myös pitkäaikaistyöttömien osuus on alkanut laskea. Tammi-maaliskuussa käyttösuunnitelman mukaiset toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet eivät ole toteutuneet työmarkkinatuen ja työpajan osalta. Työikäisten palveluissa toimintatuottojen toteutuma on 41,6 %.

TERVEYDENHUOLTO

Terveydenhuollon tehtäväalueella laskutus tapahtuu talousarvion mukaisina tasaerälaskutuksina. Erikoissairaanhoidon tasaerälaskutusta tarkistetaan syyskuussa loka-joulukuulle todellisen toteutuman perusteella. Auran kunnan erikoissairaanhoidon käyttö oli tammi-huhtikuussa 2022 suhteessa tasaerälaskutukseen - 3,1 %. Auran osalta nousua oli psykiatrian hoitojaksoissa. Erikoissairaanhoidon talousarvion 2022 kustannusten toteutumisprosentti oli tammi-huhtikuulta yhteensä 32,3 %.

Terveydenhuollon yhtenä tavoitteena on, ettei siirtoviivepäiviä kertyisi. Siirtoviiveellä tarkoitetaan aikaa, jonka potilas viettää erikoissairaanhoidon vuodeosastolla, vaikka ei enää tarvitsisi erikoissairaanhoitoa, mutta jatkohoitopaikkaa ei ole eikä potilasta voida lähettää kotiin. Tavoite ei toteudu. Auran osalta siirtoviivepäiviä kertyi tammi-huhtikuussa 11 vuorokautta (lisälaskutus yhteensä 11620 €) .Lisäkustannukset ovat syntyneet, koska terveyskeskuksen osastolla on alkuvuoden aikana ollut kolme kertaa koronaepidemia, jonka johdosta osaston paikkoja on jouduttu sulkemaan. 

Terveyskeskuksen osaston käyttö on tänä vuonna vähentynyt. Sen sijaan avosairaalan käyttö on jonkin verran kasvanut.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Sirpa Kunnas, Sosiaalijohtaja, sirpa.kunnas@aura.fi

Perusturvalautakunta merkitsee tietoonsa saatetuksi sosiaali- ja terveystoimen suppean osavuosiraportin (1/2022) liiteineen, ja esittää sen edelleen kunnanhallitukselle.

Päätös

Jäsen Erkka Hirvensalo esitti, että perusturvalautakunta pyytää selvitystä terveyskeskuksen osaston toiminnasta.

Keskustelun jälkeen päätösehdotus hyväksyttiin sillä lisäyksellä, että Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymältä pyydetään selvitys osaston toiminnasta.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.