Kunnanhallitus, kokous 13.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 107 Virka-apulaisrehtorin tehtäväkuvaus

AurDno-2022-235

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Auran koululaitoksen rehtorin tehtäviin kuuluu koulun pedagogisen johtamisen ja kehittämisen lisäksi vastuu koulujen taloudesta, turvallisuudesta, työhyvinvoinnista, henkilöstön ammatillisesta kehittymisestä, oppilashuollosta,  kurinpidosta, arvioinnista, koulukiinteistöistä, perusopetuksen hallinnosta, lautakuntavalmistelusta  ja yleensä ottaen kokonaisvastuu kaikesta koulun toiminnasta. Viimeisen viiden vuoden aikana rehtorin tehtäväkenttä on laajentunut mysö erityisopetuksen osalta, kun  Auraan on perustettu omia pienryhmiä. Henkilökuntaa Auran kouluissa on  yli 60 sisältäen niin vakituiset kuin määräaikaisetkin työntekijät. Kehityskeskustelujen käyminen näin suuren henkilömäärän kanssa on kohtuutonta yhdelle viranhaltijalle, jonka tehtäväkenttä on muutoinkin laaja. Viimeisen vuoden aikana rekrytoinnit ovat muuttuneet haastavammiksi ja niitä on ollut paljon.

Tällä hetkellä rehtorin työparina on toiminut opettaja, jonka tehtäviin on liitetty apulaisrehtorin tehtävät TVA-korvauksella ja tuntien huojennuksella. Apulaisrehtorin hallinnollisista tehtävistä lyhytaikaisten sijaisten rekrytointi on ollut merkittävä rehtorin aikaa säästävä apu. Lisäksi hänelle on kuulunut kurinpidollisia tehtäviä. Koska apulaisrehtorin pääasiallinen työ on kuitenkin opetustyötä, hänelle ei ole voitu osoittaa juurikaan hallinnollisia tehtäviä.

Rehtorin työhyvinvoinnin kannalta olisi tärkeää saada jaettua koulun arjen vastuuta ja hallinnollisten tehtävien kuormaa siten, että työtehtävistä ei muodostu kohtuutonta taakkaa ja myös kehittämiselle ja esihenkilötyölle jäisi aikaa. Rehtorin tehtäviä olisi luonnollista jakaa virka-apulaisrehtorin kanssa. Apulaisrehtorin opetusvelvollisuus on vähintään rehtorin opetusvelvollisuuden asteikon yläraja. Tehtäväkohtainen palkka on tällä hetkellä 4819,10 € kuukaudessa.

Ehdotus

Esittelijä

Tuija Pellosmaa, Hallintojohtaja, tuija.pellosmaa@aura.fi

Sivistyslautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että valtuusto perustaa apulaisrehtorin viran Auran koululaitokseen.

Samalla lautakunta pyytää kunnanhallitukselta uuden viran täyttölupaa, mikäli se perustetaan.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Tuija Pellosmaa, Hallintojohtaja, tuija.pellosmaa@aura.fi
  • Taija Marttila, taija.marttila@aura.fi

Perustelut

Johtaminen asiantuntija-alalla on yksi haastavimmista johtotehtävistä. Auran perusopetuksessa koko perusopetuksen johtaminen tapahtuu kouluilla. Aurassa ei ole erillistä kouluvirastoa, jossa hoidettaisiin keskitetysti esim. koulukuljetuksia, kouluun/oppilaaksi ilmoittautumisia, APIP-toimintaan liittyviä päätöksiä, erilaisia tuen päätöksiä, hankerahoitushakuja, tilastointia jne. Rehtorin johdettavana on tällä hetkellä noin 60 suoraa alaista. Oppilaita Auran perusopetuksessa on lähes 500. Nykyinen rehtorin tehtävänkuva on niin laaja, että se kattaa kaiken opetustoimeen vähänkään liittyvän koko kunnan tasolla.

Koska johtaminen tapahtuu aina vuorovaikutuksessa ihmisten välillä (rehtori-apulaisrehtori-henkilöstö-oppilaat-huoltajat-sidosryhmät jne), tulisi johtamisen palvella vuorovaikutuksen mahdollisimman laadukasta toteutumista. Johtaminen vaatii aikaa ja läsnäoloa. Virka-apulaisrehtorin tehtävänä olisikin avustaa rehtoria koulujen johtamisessa ja valvomisessa, jotta laadukas sisällöllinen johtaminen toteutuisi ja molemmilla olisi aikaa omien ja yhteisten tehtävien hoitamiseen. Laadukas työn ja henkilöstön johtaminen yhdessä luo paremmat edellytykset opettajille tehdä työnsä hyvin ja varmistaa myös oppilaille mahdollisimman tasapainoisen ja oppimista edistävän oppimisympäristön ja -ilmapiirin. Koulutoimen johtamisen tulisi olla mahdollisimman paljon rehtorien välistä yhteistyötä, jossa molempien vahvuudet tulevat käyttöön. Työyhteisön johtaminen vaatii itsensä tuntemista, mutta myös laajempaa ihmistuntemusta. Myös apulaisrehtorin on hallittava työtä ohjaavat lait ja ohjeistukset sekä virka- ja työehtosopimukset. Lisäksi kasvatus- ja koulutusalan vahva asiantuntemus on edellytys apulaisrehtorin tehtävässä toimimiselle. Jatkuva oman johtamisosaamisen kehittämisen halu on tärkeää. Näin toteutuu myös perusopetuksen jatkuva kehittyminen ja kehittäminen. Rehtorin ja apulaisrehtorin tehtäväkuvaukset ovat oheismateriaalina.

Apulaisrehtorin viran perustaminen on osa kunnan kokonaisorganisaatiouudistusta ja asia on käsittelyssä kokouksen pykälässä 106.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä apulaisrehtorin tehtäväkuvauksen ja myöntää täyttöluvan virkaan, mikäli kunnanvaltuusto perustaa viran.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Taija Marttila, palkat

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.