Tekninen lautakunta, kokous 16.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 Horsmanalueen vesihuollon saneerausohjelma vuosille 2021 - 2026

AurDno-2021-423

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Pentti Urho, Rakennustarkastaja, pentti.urho@aura.fi

Perustelut

Horsmanhaan alue on Tarvasjoelle johtavan tien ja rautatien välissä oleva asuinalue, johon kuuluu 72 omakotitaloa ja 14 rivitaloa (aluekartta alueesta on esityslistan liittenä). Alue on rakentunut 1950-luvulta lähtien nykyiseen muotoonsa. Aluetta on kaavoitettu useaan otteeseen rakentamisen mukaan. Alueen vesihuoltoverkosto ja katuverkosto ovat käyttöikänsä loppupuolella ja vaativat peruskorjausta. Tälle vuodelle on talousarviossa 30 000 euron määräraha alueen peruskorjauksen suunnitteluun. Viime kesänä keskustassa tapahtuneet runkoverkon rikkoontumiset aiheuttivat paineenvaihtelujen vuoksi Horsmanhaan alueelle putkirikkoja ja osoittivat korjaustarpeen kiireellisyyden.

Tekninen toimi on valmistellut alueen peruskorjausta jo viime vuodesta lähtien ja laatinut tänä syksynä yleissuunnitelman Sweco Oy:n kanssa. Peruskorjauksen yhteydessä veden runkoverkostoon asennetaan myös vesihuoltokaivo, joka mahdollistaa mm. putkiston ilmanpoiston, huuhtelun, desinfioinnin ja verkoston etätarkkailun. Painavana perusteena putkirikkojen lisäksi peruskorjaukselle on vuotovedet, joiden määrä on alueella tutkimusten perusteella eri alueista suurin ja joiden vähentämisellä saadaan suoraa säästöä käyttökuluihin. Lisäksi alueen teiden katujen rakenteet eivät kestä nykyisiä ajoneuvopainoja ja teiden rakenteet joudutaan uusimaan. Alueella on vanha varavesisäiliö, jonka purkutyöt tehdään myös alueen korjauksen yhteydessä. Suuri osa alueesta on kalliopohjaista ja vanhat linjat on siten louhittu kallioon. Uusien linjojen rakentamisen yhteydessä tulee tehtäväksi tämän takia kanaalilouhintaa, joka hidastaa ja vaikeuttaa työtä melkoisesti. Vanhoista runkolinjoista ei ole olemassa yhtenäisiä tietoja ja myös tonttiliitosten paikat ovat monesti merkitsemättä karttoihin.

Putkistojen ja katujen kunnosta tehdään kuntoarviot suunnittelun yhteydessä. Korjaustyö ajoitetaan vuosille 2022-2024 ja ne tehdään sulan maan aikana, koska työ on siten tehokkaammin ja edullisemmin tehtävissä ja  väliaikaisten vesijohtosyöttöjen tekeminen on mahdollista ja taloudellisesti perusteltua vain sulan maan aikana. Vuosittain arvioitu työskentelyajankohta on huhtikuun puolesta välistä syyskuun alkuun. Koko alueelle täytyy suunnitella myös hulevesilinjat, jotka ovat osin avo-ojia. Työn yhteydessä uusitaan tarpeen mukaan vanhat vesijohtoliittymien sulkuventtiilit ja viemäriliittymät kunnan toimesta.

Koska alueella ei kaikkia kaavan mukaisia lunastustoimituksia ei ole tehty ja vesihuoltolinjojen sijainnista ei ole tarkkaa selvyyttä, työ tulee vaatimaan suurta työpanosta rakennuttajalta. Teknisen toimen vesihuollon kasvaneen työmäärän vuoksi teknisessä toimessa tulee tehdä muutoksia, jotka mahdollistavat nykyiset huolto- ja ylläpitotyöt sekä esitetyt peruskorjaustyöt.

Tekniseen toimeen tulee palkata ensi vuoden alussa uusi työntekijä, joka perehtyisi eritysti vesihuoltoon. Nykyinen henkilökunta ei riitä kasvavan työmäärän tekemiseen. Lisäksi nykyisistä kolmesta huoltotehtävissä olevasta henkilöstä yhden toimenkuvaa tulee muuttaa siten, että hän toimii työhön osallistuvana työnjohtajana. Näillä muutoksilla saadaan tehostettua teknisen toimen kasvavaa palvelutarvetta ja mahdollistetaan edessä olevien peruskorjausten sujuminen suunnitelmien mukaisesti. Yhden henkilön työpanos ja kulut kirjataan vesihuollon investointeihin.

Peruskorjaukseen lähdetään ensisijaisesti alueen vanhan vesijohdon runkolinjan korjaustarpeen vuoksi. Putkistomateriaalin (Himanit-putkea) vuoksi teknisen toimen henkilöstöä on koulutettava vaatimusten mukaisesti.

Vesijohtoverkoston korjaustyön tekemiseen sovelletaan erityisalojen hankintalakia. Muut korjaustyöt tehdään siihen liittyvinä töinä. Materiaalit ja kiviainesten toimitukset ja siirrot kilpailutetaan normaalisti hankintalain mukaisesti.

Rakennusmestari esittelee kokouksessa hanketta tarkemmin.

 

Ehdotus

Esittelijä

Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Tekninen lautakunta päättää, että:

- Esitetään vuoden 2022 talousarvioon Horsmanhaan alueen vesihuoltoverkoston peruskorjausta ja samalla korjataan muuta infraa siltä osin, kuin se on tarpeellista

- työ toteutetaan asiaosassa esitetyllä mallilla

Päätös

Horsmanmäen alueen kunnallistekniikan kunto todettiin tietoon saatetuksi.

Alueen kunnallistekniikan korjauksen käsittelyä jatketaan seuraavassa kokouksessa.

Tekninen lautakunta hyväksyi suunnitellun urakointimallin ja alustavat neuvottelut urakoitsijoiden kanssa voidaan aloittaa. Urakointityöt on suunniteltu tehtäväksi tuntityönä. Vesijohtoverkoston korjaustyön tekemiseen sovelletaan erityisalojen hankintalakia. Materiaalien ja kiviainesten toimitukset/siirrot kilpailutetaan normaalisti hankintalain mukaisesti.

Vesihuollon tulevista resurssitarpeista tehdään erillinen selvitys, jossa tehdään tarkempi kokonaisarvio teknisen toimen resurssi tarpeesta. Teknisen toimen henkilöstö lisäys tarpeesta päätetään selvityksen käsittelyn jälkeen.

Horsmanmäen saneeraustarpeen jälkeen selvitetään Säästökallion ja Kisatien vesihuollon korjaustarpeita.

Valmistelija

Pentti Urho, Rakennustarkastaja, pentti.urho@aura.fi

Perustelut

Horsmanalueen kunnallistekniikan kunnosta on tehty tarkempia selvityksiä ja suunnitelmia, niitä käsitellään kokouksessa.

Suunnitelmat oheismateriaalina.

 

Ehdotus

Esittelijä

Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Horsmanmäen alueen kunnallistekniikan kunto todetaan tietoon saatetuksi.

Tarkempien korjaus suunnitelmien laadinta aloitetaan tammikuussa, mikäli valtuusto hyväksyy investointi määrärahan vesihuollon saneerausta varten. 

Päätös

Päätös on päätösehdotuksen mukainen.

Alueen asukkaita informoidaan hankkeesta talvella.

Suunnittelu- ja valvontapalvelua hankitaan Sweco Oy:ltä.

Valmistelija

Pentti Urho, Rakennustarkastaja, pentti.urho@aura.fi

Perustelut

Horsmanalueen vesihuollon saneerauksen suunnittelutyöt ovat käynnistyneet, suunnitelmia laatii Sweco Infra & Rail Oy. Suunnitelmien yhteydessä kartoitetaan saneerausalueen lähellä olevien kiinteistöjen liittymien sijainti, kiinteistöhaarojen saneerauksesta sovitaan kiinteistöjen omistajien kanssa. Kartoituksesta on lähetetty kirjeet (4.2.2022) alueen asukkaille (liitteenä). Kunnalistekniikan saneerauksen rakennustöistä on aloitettu neuvottelut urakoitsijoiden kanssa. Rakennustöiden hankinta viedään erikseen kunnanhallituksen päätettäväksi. Materiaalit kilpailutetaan normaalisti ja hankitaan kunnan omana työnä. Horsmanhaan alueen vesihuoltoverkoston suunnittelutyöt tehdään huhtikuun loppuun mennessä ja peruskorjaus on tarkoitus aloittaa huhti-toukokuun vaihteessa. Rakennustöiden valvonta ja suunnitelmien päivitys tehdään yhteistyössä Sweco Infra & Rail Oy:n kanssa.

Vesihuoltolinjat voivat osittain jäädä kunnan omistaman maan ulkopuolelle. Näissä tilanteissa pitää asiasta sopia kiinteistönomistajan kanssa. Alle 3000€ sopimukset on järkevää sopia paikan päällä, tätä suuremmat korvaukset ja erimielisyydet ratkaistaan aina maanmittauslaitoksen lunastustoimituksella. Vesihuoltoverkostojen linjat määritetään tonteilla teknisen lautakunnan päätöksellä, mikäli niistä ei päästä sopimukseen rakennusvaiheessa.

Leppäkujalla oleva kunnan omistukseen siirtynyt rivitalotontti luovutetaan Horsmahaan rakentamisen ajaksi työmaan käyttöön. Väliaikainen käyttötarkoituksen muutos on perusteltua, koska tontin sijainti, koko, tontin nykyinen siistimistarve ja kustannusten säästö puoltavat sitä vahvasti.

 

Ehdotus

Esittelijä

Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Tekninen lautakunta toteaa tilanteen tietoon saatetuksi ja ei ole huomautettavaa suunnitelmista.

Tekninen lautakunta valtuuttaa rakennusmestari Pentti Urhon sopimaan alle 3000 euron kiinteistökohtaisista korvauksista.

Päätös

Päätös on päätösehdotuksen mukainen.

Kunnanhallitus käsittelee rakennustöiden hankintaa erikseen helmikuun aikana.

Valmistelija

  • Pentti Urho, Rakennustarkastaja, pentti.urho@aura.fi

Perustelut

Horsmanalueen vesihuollon saneeraussuunnitelmat ovat valmistuneet vaiheen yksi osalta. Horsmahaan alueella kunnallistekniikan saneerausta tehdään Leppäkujan, Nahkurintien, Rinnekujan ja puiston läpi kulkevan polun osalta. Työ pitää sisällään katujen, kuivatuksen sekä vesijohto- ja viemäriverkoston saneerauksen suunnitelmien mukaisesti sekä puistopolun varrella olevan varavesisäiliön täyttämisen aikaisemmin laaditun suunnitelman mukaan.

Alueen asukkaita on tiedotettu hankkeesta erikseen ja kiinteistöjen liittymät on käyty kartoittamassa. Asukkaille on järjestetty kaksi info tilaisuutta.

Saneeraustyöt alkoivat 6.6.2022 Leppäkujalta, alueen runkovesijohdon kaivuutöillä.

Suunnitelmia käsitellään kokouksessa ja päivitetyt katusuunnitelmat asetetaan nähtäville.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Tekninen lautakunta toteaa Horsman alueen saneerauksen (Vaihe 1) tilanteen tietoon saatetuksi ja asettaa katusuunnitelmat nähtäville.

Päätös

Päätös päätösehdotuksen mukainen.