Sivistyslautakunta, kokous 28.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 45 Auran kunnan varhaiskasvatussuunnitelma 2022

AurDno-2022-297

Valmistelija

  • Anita Peltonen, Varhaiskasvatuspäällikkö, anita.peltonen@aura.fi

Perustelut

Opetushallitus on 18.2.2022 päättänyt Varhaiskasvatussuunnitelman 2022 perusteista 1.8.2022 voimaan tulevien varhaiskasvatuslain muutosten perusteella. Muutokset koskevat pääsääntöisesti lapselle annettavaa kehityksen, oppimisen ja hyvinvoinnin tukea. Kolmitasoisen tuen mallin tarkoituksena on varmistaa, että jokainen lapsi saa tarvitsemaansa tukea. Päivitetyissä perusteissa määritellään entistä tarkemmin tuen tasot ja muodot sekä se miten tukea annetaan. Lapselle määritellään sopivin tuen taso ja tuen muodot, mikäli laadukas pedagogiikka ei vastaa lapsen yksilöllisiin tarpeisiin. Käytettävät tuen tasot ovat yleinen, tehostettu ja erityinen tuki. Tehostettua ja erityistä tukea saava lapsi on otettava huomioon päiväkodin ja perhepäivähoidon henkilöstön mitoituksessa. Lapselle tulee myös oikeus varhaiskasvatukseen osallistumisen edellyttämiin apuvälineisiin. Lain mukaan lapsen siirtämisestä tehostettuun tai erityiseen tukeen tulee tehdä hallintopäätös, jonka tekee varhaiskasvatuspäällikkö huoltajien kuulemisen jälkeen. Yleisessä tuessa annettavista tukipalveluista on myös tehtävä hallintopäätös.

Varhaiskasvatussuunnitelman päivittämisen työryhmässä ovat olleet varhaiskasvatuspäällikkö, konsultoiva varhaiskasvatuksen erityisopettaja, vastaava varhaiskasvatuksen opettaja sekä Pilke päiväkoti Kurjen päiväkodinjohtaja. Työryhmän jäsenet ovat osallistaneet muun varhaiskasvatushenkilöstön erilaisin kyselyin ja pohdinnoin. Apuna on käytetty myös asiakaskyselyä ja sieltä nousevia vanhempien havaintoja. Vaikka suurin muutos on ollut lapsen tuen lukuun (6), on samalla päivitetty myös muita lukuja tarpeen mukaan. Päivitystyössä on hyödynnetty myös meneillään olevan Varhaiskasvatuksen oppimisen tuen kehittämishankkeen kuntayhteistyötä Turun, Sauvon, Maskun ja Ruskon kanssa.

Auran varhaiskasvatussuunnitelma 2022 on liitteenä sekä luettavissa ePerusteissa https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/opetussuunnitelma/24241670/varhaiskasvatus/tiedot

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuija Pellosmaa, Hallintojohtaja, tuija.pellosmaa@aura.fi

Sivistyslautakunta päättää hyväksyä Auran kunnan varhaiskasvatussuunnitelman, joka otetaan käyttöön 1.8.2022.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Päiväkoti Kurki, Anita Peltonen, Päivi Toivonen