Vapaa-aikalautakunta, kokous 8.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 42 Alle 18-vuotiaiden liikuntavuorojen maksuttomuudesta

AurDno-2021-631

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Leena Miettinen, leena.miettinen@aura.fi

Perustelut

Vapaa-aikalautakunta on 29.9.2021 kokouksessaan pyytänyt selvitystä yhdistysten avustusten ja liikuntasalien käyttömaksujen erotuksesta ja että asiaan palataan käyttömaksuja päätettäessä. Liikuntasalien eli OP-areenan ja yhtenäiskoulun liikuntasalin vuokraajien tuntihinnoista päättää sivistyslautakunta. Vapaa-aikalautakunta taas päättää sisäliikuntatilojen vuorojakoperusteet, jotka päätetään taas alkuvuonna 2022.

Vuonna 2019, jolloin koronatilanne ei vielä sekoittanut harrastustoimintaa, kunta sai OP-areenasta vuokratuloja 11452,50e ja yhtenäiskoulun liikuntasalin kunnan ulkopuolisista vuokrauksista tuloja 3998,75e. Näistä tuloista ei saada eriteltyä lasten ja nuorten harrastusten tai yhdistysten maksamia vuokramaksuja. Vuonna 2021 liikunta-avustuksia maksettiin 10100e. Lautakunnan päätöksen mukaan saatua avustusta ei voi käyttää kunnan maksullisten sisäliikuntatilojen vuorojen maksamiseen.

Ehdotus

Esittelijä

Leena Miettinen, leena.miettinen@aura.fi

Vapaa-aikalautakunta merkitsee asian tiedoksi saaduksi.

Päätös

Vapaa-aikalautakunta on keskustellut lasten ja nuorten salivuorojen maksuttomuudesta. Vapaa-aikalautakunta pyytää lausuntoa sivistyslautakunnalta ja tekniseltä lautakunnalta alle 18-vuotiaiden liikuntasalivuorojen mahdollisuudesta maksuttomuuteen. Vapaa-aikalautakunta haluaa edistää yhdenvertaisuutta lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksissa.

Valmistelija

  • Jaana Ranta-aho, jaana.ranta-aho@aura.fi

Perustelut

Vapaa-aikalautakunta on kokouksessaan 14.12.2021 §53 päättänyt pyytää lausuntoa sivistyslautakunnalta ja tekniseltä lautakunnalta alle 18-vuotiaiden liikuntasalivuorojen mahdollisuudesta maksuttomuuteen edistääkseen lasten ja nuorten yhdenvertaisuutta harrastusmahdollisuuksissa.

Tällä hetkellä OP-areenan ja yhtenäiskoulun salin tiloja käyttää säännöllisesti 12 yhdistystä ja yhteisöä, joista 11 on auralaisia. Kirkonkulman koulun sali on lukuvuoden 2022-2023 koulun omassa käytössä ja siellä harjoitellut yhdistys on ohjattu Auraamon teatteritilaan. Näistä yhdistyksistä ja yhteisöistä seitsemän järjestää säännöllistä, ohjattua harrastustoimintaa lapsille ja nuorille. Lisäksi tiloja käyttää Auranlaakson kansalaisopisto. 

Tässä vaiheessa vuotta saatavilla on laskutustiedot tammi-toukokuulta 2022, jolloin ajanvarausjärjestelmän raportoinnin mukaan OP-areenan viikottaisen käyttöasteen keskiarvo on ollut 55 h/vko ja yhtenäiskoulun salin keskimääräinen viikkokäyttöaika 31 h. Yhteensä tältä ajalta maksuja kaikilta kunnan tiloja käyttäneiltä yhdistyksiltä on laskutettu 2415 €, joista OP-areenan osuus 2350 € ja yhtenäiskoulun sali 65 €. Syksyn 2022 toteutuneet tunnit eivät ole vielä ajantasaiset, mutta varattujen vuorojen perusteella OP-areenan keskimääräinen, viikoittainen käyttötuntimäärä on 59 tuntia ja yhtenäiskoulun salin vastaavasti 26 tuntia. 

Vapaa-aikalautakunta jakaa vuosittain liikuntaan suunnattuja perusavustuksia 10 000 euroa. Lautakunnan päätöksen mukaan kunnan myöntämää avustusta ei saa käyttää maksullisten sisäliikuntavuorojen maksun maksamiseen. 

Liitteenä vuonna 2018 määritellyt liikuntasalien vuoromaksut. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jaana Ranta-aho, jaana.ranta-aho@aura.fi

Vapaa-aikalautakunta käy lähetekeskustelun nuorten liikuntavuorojen maksuttomuudesta.

Päätös

Vapaa-aikalautakunta päätti lähettää asian jatkokäsittelyyn kokouksessa 14.12.2021 §53 päätetyn mukaisesti.