Kunnanhallitus, kokous 22.5.2023

§ 110 Työajan seurannan ja liukuvan työajan käyttöönotto

AurDno-2023-131

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuija Pellosmaa, Hallintojohtaja, tuija.pellosmaa@aura.fi

Perustelut

Liukuvalla työajalla tarkoitetaan  säännöllisen työajan järjestämistä siten, että työntekijä voi kiinteän työajan ulkopuolella annetuissa rajoissa itse määritellä työnsä päivittäisen alkamis- ja päättymisajan. Työnantaja voi ottaa käyttöön toiminnan kannalta tarkoituksenmukaisen liukuvan työajan järjestelmän käyttöön KVTES:ssa sovittujen ehtojen mukaisesti.

KVTES:n työaikaluvun § 32 mukaan työnantaja määrittää liukuvassa työaikajärjestelmässä olevan kiinteän työajan, jonka aikana työntekijän ja viranhaltijan on oltava työpaikalla tai muussa työnantajan hyväksymässä paikassa työnantajan käytettävissä. Työnantaja määrittää myös liukuma-ajat. Liukuma-aika ja kiinteä työaika yhdessä voivat muodostaa enintään 12 tunnin pituisen ajanjakson ruokatauko mukaan laskien. Kiinteän työajan on oltava vähintään viisi tuntia, ellei työnantaja päätä toisin. Näin liukumat voivat olla esimerkiksi aamuisin klo 7 - 9 ja iltaisin klo 15 - 19 välillä. Päivittäinen lepoaika sijoitetaan kiinteän työajan keskelle ja myös se voidaan järjestää liukuvaksi siten, että työntekijä ja viranhaltija voi päättää päivittäisen lepoajan ajankohdan annetuissa rajoissa. Yleisesti kunnissa on käytössä päivittäinen lepoaika klo 11 - 13 välisenä aikana. Työnantaja voi tarvittaessa yksittäistapauksessa päättää, että työntekjän tai viranhaltijan on oltava myös liukuma-aikaan käytettävissä.

Liukuvassa työajassa säännöllinen työaika voi ylittyä enintään 50 tuntia ja alittua enintään kuusi tuntia. Plussaldon tasauksesta voidaan sopia, että työntekijä ja viranhaltija voi vähentää saldoa palkallisella vapaa-ajalla, jota pyritään antamaan mahdollisuuksien mukaan kokonaisina työpäivinä.

Lisä- ja ylityö muodostuvat liukuvassa työajassa työnantajan aloitteesta tehdystä työstä. Tällaisen määräyksen voimassa ollessa ei sovelleta liukuvan työajan ehtoja. Palvelussuhteen päättyessä liukuvassa työajassa negatiivinen saldo vähennetään palkasta ja plussaldo korvataan säännöllisen työajan ylittävin osin korottamattoman tuntipalkan mukaan.

Ehdotus

Yhteistyötoimikunta neuvottelee liukuvan työajan käyttöönotosta:

1. henkilöstöryhmät, joihin liukuvaa työaikaa voidaan soveltaa
2. kiinteän työajan osuus
3. liukumien kellonajat
4. mahdollisen liukuvan työajan käyttöönoton aikataulu
5. työajan seurantajärjestelmän käyttöönotto, mikäli liukuva työaika otetaan käyttöön.

Päätös

Yhteistyötoimikunta päätti, että kunnanhallitukselle esitetään seuraavat ehdot liukuvan työajan ja työajan seurannan käytöstä:

1. Liukuvaa työaikaa voidaan soveltaa asiantuntijatehtäviin, joissa työn luonne sen mahdollistaa.

2. Kiinteän työajan osuus olisi klo 9-15.

3. Liukuma olisi aamulla klo 7-9 ja illalla klo 15-19.

4. Liukuman käyttöönotto olisi 1.1.2024 ja samalla toteutettaisiin työajan seurantajärjestelmän käyttöönotto.

5. Sallitut saldot olisivat -6 ja +30.

Valmistelija

  • Tuija Pellosmaa, Hallintojohtaja, tuija.pellosmaa@aura.fi

Perustelut

Yhteistyötoimikunta on neuvotellut liukuvan työajan ja työajan seurannan käyttöönotosta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus päättää, että

  1. liukuva työaika ja työajan seurantajärjestelmä otetaan käyttöön 1.1.2024 niissä asiantuntijatehtävissä, joihin ne soveltuvat
  2. kiinteän työajan osuus työpäivän aikana on klo 9-​15, joka sisältää noin puolessa välissä lepotauon, joka on työntekijän tai viranhaltijan omaa aikaa
  3. liukuma on aamulla klo 7-​9 välisenä aikana ja illalla klo 15-​19 välisenä aikana
  4. sallittu miinussaldo on -​6 ja plussaldo +30.
  5. saldotuntien tasausjakso on kuusi kuukautta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Toimistohenkilöstö, pääluottamusmiehet

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.