Tekninen lautakunta, kokous 7.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 76 Koulun laajennus ja sisäilma-asiat

AurDno-2023-335

Valmistelija

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Rakennushanke tulee ajankohtaiseksi, kun toiminnan kasvu, muutos tai uusi toiminta synnyttää tilantarpeen. Rakennushanke voi tulla ajankohtaiseksi myös kuntotutkimuksissa todettujen korjaustarpeiden tai ilmenneiden sisäilmaongelmien vuoksi. Tilantarpeen toteaminen ja rakennushankkeesta päättäminen ovat osa toiminnan suunnittelua.

Auran yhtenäiskoulun toiseksi vanhimman koulurakennuksen tiloissa on sisäilmaongelmia (kivikoulu), jotka rajoittavat tilojen käyttöä sekä oppilaiden että opettajien osalta. Lisäksi koululla on tilan ahtautta, jonka vuoksi lisätilaa koulun tiloihin tarvitaan. Myös Päiväkodin kaikki yksiköt ovat täynnä. Koulun tilaongelmaa ollaan ratkaisemassa koulun laajennuksella. 

Hankesuunnittelun pohjaksi tehdään tarveselvitys, jossa perustellaan hankkeen tarpeellisuus, kuvataan tarvittavat tilat, tutkitaan tilantarvetta tyydyttävät vaihtoehdot ja arvioidaan eri ratkaisujen sopivuus toimitilaohjelmaan.

Asiakirjaa, jossa selvityksen tulokset esitetään, nimitetään tässä tarveselvitykseksi. Jos hankkeeseen päätetään ryhtyä, tarveselvitys toimii ohjeena jatkotyöskentelylle: siinä esitetyt hankkeen laajuutta, laatua, kustannuksia ja tarkempaa ajoitusta koskevat arviot määrittelevät hankkeen puitteet. 

Tarveselvityksen laajuus ja muoto voivat vaihdella paljonkin riippuen hankkeen tarpeesta, monimutkaisuudesta ja laajuudesta. Akuuteissa pienissä korjauksissa tarveselvitys voi olla hyvinkin suppea – tosin silloinkaan tarveselvitysvaihetta ei tule jättää väliin. Tarveselvityksestä siirrytään rakentamisprosessissa luonnollisesti hankesuunnitteluvaiheeseen.

Hankesuunnittelun keskeistä sisältöä ovat hankkeen tilatarpeen arviointi, lähtötietojen varmistaminen, hankkeen tontinkäytön ja tilaratkaisun laatiminen, teknisten ja toiminnallisten tavoitteiden määrittely, tilaohjelman laatiminen, omistus- ja toteutusmuotojen määrittely sekä kustannusarvion laatiminen.

Yhtenäiskoulun laajennuksen tarve-/hankeselvitystä on valmisteltu teknisessä toimistossa ja käsitelty tilatyöryhmässä. Koulun alustavat luonnossuunnitelmat ja tarve-/hankeselvitys on hyväksytty tilatyöryhmässä.

Auran yhtenäiskoululla on lisäksi selvitetty sisäilma-asioita tiilikoulun osassa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Koulua varten tehtyjä selvityksiä käsitellään kokouksessa.

Tekninen lautakunta toteaa tämän hetken tilanteen tietoon saatetuksi.

Päätös

Teknisellä lautakunta toteaa koulun tarve-/hankeselvityksen liitteineen tietoon saatetuksi. Tekninen lautakunta lähettää koulun tarve-/hankeselvityksen liitteineen edelleen kunnanhallituksen käsiteltäväksi.

Tiilikoulun sisäilma-asioiden selvitys on kesken ja tekninen lautakunta toteaa tämän hetken tilanteen tietoon saatetuksi.