Tekninen lautakunta, kokous 7.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 77 Katuvalojen ohjaus ja valaistustaso

AurDno-2023-336

Valmistelija

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Auran kunnassa on toteutettu katuvalaisimien uusiminen osana kuntien energiatehokkuuden parantamistoimia. Samalla on uusittu myös valtaosa valaisimista. Katuvalojen osalta on vaihdettu vanhat elohopeahöyryvalaisimet ja suurpainenatriumvalaisimet on korvattu uusilla led-valaisimilla. Käyttöaikoja rajoittamalla ja valaistustehoa säätämällä saadaan lisää kustannussäästöjä.

Yksi Auran kunnan energiansäästötoimenpiteistä oli viime syksynä katuvalojen sammutus. 

Kuntalaisilta on tullut paljon palautetta ja toivottu että valaistus olisi päällä pidempää ja syttyisi aiemmin. Muutos oli perusteltua ottaa uudestaan tarkasteluun, koska sähkön hinta on laskenut viime syksystä.

Tekninen lautakunta käsitteli asiaa viime kokouksessa 11.10.2023 ja silloin päätettiin muuttaa katuvalojen palamisaikoja seuraavasti:

Asuntoalueilla yösammutukset toteutettaisiin arkisin klo 00–05 ja viikonloppuisin klo 02–06 välisinä aikoina.

Teollisuusalueiden yösammutukset ajoittuvat klo 23–05 väliselle ajalle. 

Ennen valojen sammumista valaistusta himmennetään.

LED-valaisimien kirkkautta säädettiin kokeilu luontoisesti Horsman alueella marraskuun alusta alkaen. Valaistustaso on ollut paikanpäällä katselmoitavissa ja sopivista tehoalueista päätetään kokemusten perusteella.

Valaistusta on säädetty seuraavasti:

Hongistontie 100%

Nahkurintie 80%

Horsmantie 60%

Leppäkuja 40%

Katajakuja 10% 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Tekninen lautakunta päättää kokouksessa katuvalojen palamisajoista ja tehoista millä niitä poltetaan. Muutos otetaan käyttöön 15.1.2024 alkaen, kun LED-katuvalourakka on valmis ja kaikki keskukset on saatu ohjelmoitua.

Katuvalojen toiminnassa on ollut ongelmia yksittäisillä alueilla ja ongelmat pyritään saamaan kuntoon samaan aikaan kun valaistusurakka valmistuu. Ongelmat eivät ole johtuneet uusista LED-valoista vaan monesta eri yksittäisestä tekijästä. 

Päätös

Päätös on päätösehdotuksen mukainen.

Todettiin että Horsman alueelta ei ole tullut palautetta kokeilun aikana ja valaistus tehoissa ei ollut havaittavissa suurta eroa välillä (40-100%), lumitilanteella iso vaikutus.

Asuntoalueilla ja maanteillä yösammutukset toteutettaisiin arkisin klo 00–05 ja viikonloppuisin klo 02–06 välisinä aikoina.

Teollisuusalueiden yösammutukset ajoittuvat klo 23–05 väliselle ajalle. 

Katuvalojen tehosäädöt:

  Maantiet Asuinalueet
Klo 20 - 22 60% 40%
Klo 22 - 05 40% 20%
Klo 05 - 06 60% 40%
Klo 06 - 20 100% (Lumi maassa 70%) 70% (Lumi maassa 50%)