Tekninen lautakunta, kokous 6.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 55 Teknisen lautakunnan talousarvio vuodelle 2023 ja taloussuunnitelma vuosille 2024-2025

AurDno-2022-397

Valmistelija

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Teknisessä toimistossa on valmisteltu teknisen toimialan talousarvio vuodelle 2023 sekä toiminta ja taloussuunnitelma vuosille 2024–2025. Talousarvio ja toiminta- ja taloussuunnitelma on laadittu kunnanhallituksen antamien ohjeiden ja tavoitteiden mukaisesti. Lisäksi teknisessä toimistossa on laadittu investointiohjelman luonnos vuosille 2023-2025.

Kunnanhallitus on päättänyt että talousarvion valmistelun läpileikkaavana ohjeena palkat korotetaan vuodelle 2023 3,​5 % ja suunnitelmavuosille 3 %. Muut kulut saavat kasvaa korkeintaan kolme prosenttia. Toimintatuotot arvioidaan realistisesti,​ mutta tavoitteena on toimintatuottojen tason pysyminen vähintään aiempien vuosien tasolla. Lautakuntien käsittelyt 9.10.2022 mennessä ja kunnanhallituksen käsittelyt marraskuun kokouksissa 7.11. ja 28.11.2022.

Teknisen toimen ja vesihuoltolaitoksen käyttötalouspuolen talousarvio on laadittu siten että peruspalvelutaso pystytään säilyttämään ottaen huomioon vaatimukset talouden tasapainottamiseksi. Kunta strategian mukaisesti sähköisiä palveluita kehitetään vastaamaan nykyisiä tarpeita ja toimivat teknisen toimen työkaluina. Talousarviossa on varauduttu sähköjen, lämmityksen, vakuutus maksujen, talvikunnossapidon, siivous palveluiden, palkkojen ja yleisen kustannus tason nousuun.

Kiinteistöjen hallintaa ja tehokkuutta pyritään parantamaan kiinteistöautomaation ja sähköisen kiinteistöhallintajärjestelmän tehokkaalla käytöllä. Kiinteistöjen ja yleisten alueiden talousarvio on laadittu siten että kiinteistöt ja alueet saadaan pidettyä käyttökunnossa. Talousarviossa on varauduttu pieniin huoltotyyppisiin korjauksiin ja peruskunnossapitoon. Lisäksi kiinteistötoimelle on tulossa kaksi uutta rakennusta lisää mikä kasvattaa käyttökustannuksia (terveysasema ja uusi kunnanvirasto) ja kahden rakennuksen purkamiseen (vanha kunnanvirasto ja Alanko) on varattu erillinen määräraha. Pienempiä peruskorjauksia pyritään tekemään omana työnä. Kiinteistöjen kuntoja, tarvetta ja kiinteistöstrategiaa selvitetään vuosien 2022-2024 aikana. Vuoden 2023 aikana joidenkin kiinteistöjen käyttö ja tarve muuttuu, kun uusi kunnanvirasto valmistuu ja SOTE kiinteistöt siirtyy maakunnan hallintaan.

Vesihuoltolaitoksen menorakenne muodostuu suuremmalta osin ostettavaan jäteveden puhdistuspalvelun ja jäteveden siirtämisen energiakustannuksista sekä talousvesiverkoston ylläpidosta. Vesihuoltolaitoksella tehokkuutta ja säästöjä pyritään hakemaan aktiivisella vuotovesien kartoittamisella ja korjauksilla. Vesihuoltolaitoksessa on lisäksi varauduttu viemäri, vesijohto ja pumppaamoiden saneeraus ja korjaus toimenpiteisiin. Siirtoviemärin vierellä kulkevan viemäriin liittymiseen panostetaan ja siihen liitytään vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen mukaisesti.

Tietoimessa yksityistieavustusten taso pysyy ennallaan. Tämä tarkoittaa tiekuntien tukemista aiempien vuosien tapaan. Avustusten taso näkyy osittain yksityisteiden kunnossa, koska tiekuntien omat rahoitusresurssit eivät välttämättä riitä pitämään tietä entistä vastaavassa kunnossa.

Metsähalavan kaava-alueen rakennustöille on varattu erillinen määräraha. Horsmanalueen vesihuoltoverkosto alkaa olla elinkaarensa päässä, investointiohjelmassa esitetään koko alueen saneerausta vuosien 2022 - 2026 aikana.

Kaavateiden tarkoituksenmukaisen ja riittävän kunnossapidon turvaamiseksi on investointiohjelmassa vuosittain varauduttu sorapintaisten teiden päällystämiseen ja uudelleenpäällystämiseen.

Katuvalaistuksien osalta on varauduttu mahdollisiin Lounean ja Carunan kanssa yhteistyössä toteutettavien hankkeisiin ja katuvalaistuksen korvausinvestointeihin. Katuvalaistuksen saneerauksen tarkoituksena on poistaa vanhoja katuvalaisimia ja korvata ne nykyaikaisilla ledivaloilla sekä korvata ilmakaapelit maakaapelilla. Valaisimien vaihto vähentää olennaisesti huoltokuluja ja energiakustannuksia. Lisäksi on varauduttu uusien katuvalojen asentamiseen.

Talonrakennuksessa on varauduttu uuden kunnanviraston rakentamiseen. Investointiohjelmassa on varauduttu myös muutamiin korjaus- ja huoltokohteisiin.

Investointiohjelma 2022 (1 466 000€), esitys vuodelle 2023 (1 584 000€). Isoimmat hankkeet Metsähalavan kunnallistekniikka, asunto osakkeiden hankinta ja Horsman alueen vesihuollon saneeraus.

Teknisen toimialan vuoden 2023 talousarvioon on nyt esitetty menojen osalta 23% korotusta (635 610€) vuoden 2022 talousarvioon verrattuna. Korotuksessa muodostuu pääosin seuraavista syistä:

- Uudet kiinteistöt (Kunnanvirasto ja terveyskeskus)

- Talvikunnossapito hinnan nousu 

- Rakennusten purku (Alanko ja vanha kunnanvirasto)

- Yleisestä kustannusten noususta

- Sähkö hinnan nousu (435 000€)

- Lämmitys hinnan nousu (112 000€)

- Vakuutus maksut hinnan nousu (12 500€)

- Palkkojen nousu 2% ja uusi työntekijä

Teknisen toimialan vuoden 2023 talousarvioon on nyt esitetty tulojen ja poistuneiden kustannusten osalta 30% korotusta (502 122€) vuoden 2022 talousarvioon verrattuna. Korotuksessa muodostuu pääosin seuraavista syistä:

- HVA:lle siirtyvien kiinteistöjen vuokratulot (556 089€)

- Pela toiminnan kulujen siirtyminen HVA:lle (302 000€)

Netto korotus 5% (133 488€).

Liitteenä talousarvio ja investointi esitys vuosille 2022-2024.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Tekninen lautakunta hyväksyy talousarvioehdotuksen vuodelle 2023 ja taloussuunnitelman vuosille 2024–2025 esitetyssä muodossaan ja esittää sen edelleen kunnanhallituksen käsiteltäväksi ja edelleen kunnanvaltuuston hyväksyttäväksi.    

Päätös

Päätös on päätösehdotuksen mukainen.

Talousarvion tekstiosaa on tarkennettu ennen kokousta.

Hyvinvointialueelta saatavat vuokratulot tarkentuvat/varmistuvat vasta hyvinvointialueen kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen.

Sähkön hinnan muutoksia pitää seurata säännöllisesti. Nyt on väliaikainen sähkösopimus, uuden sopimuksen neuvottelu/kilpailutus kesken, hinnan kiinnitys.

Investointiohjelmaan ei tullut suuria muutoksia. Rakennusrekisterin ja kiinteistöveroselvityksen laadintaa päätettiin siirtää vuodella, vuodelle 2024. Rekisterin korjausta tehdään kunnan omana työnä vuoden 2023 aikana. Rakennusrekisterin korjaukset saattavat parantaa rakennusvalvonnan tuloennustetta.

Energiatehokkaat lämmitysratkaisut tarkentuvat investointiohjelmaan selvitysten jälkeen.

Vanhan kunnanviraston ja Alangon kiinteistön purku kustannukset käyttötalouden talousarviossa, purkutyöt saattavat siirtyä vuodella.

Kunnanvirastoon liittyviä hankintoja käsitellään erikseen.