Tekninen lautakunta, kokous 6.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 56 Energiansäästöohjelma

AurDno-2022-398

Valmistelija

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Yrittäjäin Sähkönhankinta Oy on kilpailuttanut Auran kunnan sähkönhankinnan ajalle 1.1.2020 -  31.12.2023. Yrittäjäin Sähkönhankinta Oy on tuottanut kustannustehokasta sähkönhankintapalvelua Auran kunnalle tammikuusta 2014 lähtien. Tällä hetkellä kunnalla oli sähkösopimus Karhu Voima Oy:n kanssa.

Auran kunnan sähkönmyyjä Karhu Voima Oy on hakeutunut konkurssiin 19.9.2022 ja lopetti asiakkaiden sähkön toimituksen 20.9.2022 alkaen. Tällä hetkellä Auran kunnalle sähkö tulee paikalliselta sähköntoimittajalta (Fortum). Auran kunta on tehnyt väliaikaisen toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen Fortumin kanssa. Yrittäjäin sähkönhankinta kilpailuttaa uuden sähkösopimuksen talven aikana.

Sähköenergian hinnan on arvioitu nousevan ensi vuonna kuusin kertaiseksi, 4,8 snt/kWh (2021), 4,1 snt/kWh (2022), 25 snt/kWh (2023) (alv 0%) kustannusten nousu 2023 435 000€ 

Kunnassa on käynnistetty sähkön ja energian säästöohjelman laadinta. Energian säästämiseksi tullaan toteuttamaan erilaisia toimenpiteitä kaikkien toimialojen osalta. Suunnitelmat tarkentuvat syksyn aikana. Kunnanhallitus käsitteli asiaa 26.09.2022 ja on päättänyt jo osasta toimenpiteistä. Kaikkia kunnan toimialoja on pyydetty miettimään keinoja energian säästämiseksi. Lisäksi paikallinen sähköurakoitsija ja tekninen toimi on selvittänyt eri vaihtoehtoja energiakulujen vähentämiseksi.

Toimenpiteitä on tehty jo mm. katuvalojen ja ulkovalojen palamisaikaa vähennetty sekä Auraamoon vaihdettu Led polttimoita (23.9.2022 alkaen).

Tekninen toimi esittelee toimenpiteitä energian säästämiseksi kokouksessa. Esityksen käsittelyn päätöksen perusteella hyväksytään energiansäästöohjelma.

Lisäksi kokoomuksen valtuustoryhmä ehdotti, että maisemavaloon varattu määräraha (17 000€) käytetään kunnan energiatehokkuuden parantamiseen. Esitystä määrärahan käyttämiseen käsitellään kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Tekninen lautakunta käsittelee energiansäästöohjelmaa ja esittää sen toimenpiteitä laitettavaksi täytäntöön.

Auran kunta on lisäksi liittynyt valtakunnalliseen "astetta alemmas" kamppanjaan.

Päätös

Tekninen lautakunta hyväksyi energiansäästöohjelman ja esitti toimenpiteiden asettamista käytäntöön.

Toimipisteet ovat tehneet myös omia toimenpiteitä, esim Hoivakodissa.

Energiakulujen seurantaa pitää kehittää kiinteistökohtaiseksi.

Valojen ohjaus, esim koululle liikentunnistin varmistamaan valojen sammutus.

Varavoimakoneiden mitoitus ja priorisointi.

Toimialoja pitää ohjeistaa energian käytön suhteen.

Energiansäästöohjelma lähetetään edelleen kunnanhallitukselle tiedoksi.