Elinvoimatyöryhmä, kokous 27.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Auranportin yritysalueen kehittäminen

AurDno-2024-72

Valmistelija

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Perustelut

Auranportin yritysalue sijaitsee valtatie 9 ja kantatie 41 välissä. Alue on keskeisellä, näkyvällä paikalla ja sen sijainti on logistisesti liike- ja teollisuustoiminnalle erittäin hyvä. Alueelta on nopeat yhteydet eri suuntiin, esimerkiksi Turun lentoasemalle 15 minuuttia, satamaan 25. Helsinkiin, Tampereelle ja Poriin puolitoista tuntia. Auranportin yritysalue on maapohjaltaan tasaista, aiemmin viljelykäytössä ollutta peltoa.

Auranportin yritysalueen vieressä on teolliseen toimintaan painottuva Kuovin teollisuusalue. Auranportin ja Kuovin yritysalueet ovat lyhimmillään noin neljänsadan metrin etäisyydellä toisistaan ja muodostavat näin yhtenäisen yritysalueen. Alueella on olemassa kunnallistekniikka, joten uusien toimitilojen rakentaminen on mahdollista aloittaa nopeasti.

Auranportin yritysalue on osayleiskaavassa merkitty työpaikka-alueeksi, jonne voi sijoittaa liike-, toimisto- ja palvelutyöpaikkoja, ympäristöhäiriöitä aiheuttamatonta tuotantoa ja näihin liittyvää myymälätilaa sekä pienimuotoista varastointia. Kuovin alue on osayleiskaavassa merkitty teollisuus- ja varastoalueeksi, minkä perusteella alue varataan teollisuustoiminnalle ja siihen liittyvälle varastoinnille. Lisäksi alueelle saa sijoittaa pääkäyttötarkoitusta palvelevia muita tiloja, kuten toimisto- ja terminaalitiloja.

Auranportin ja Kuovin alueilla on jonkin verran vapaata tonttivarantoa sekä kunnan että yksityisessä omistuksessa. Tarkoituksenmukaista olisi tuottaa alueelle yhtenäinen kehittämissuunnitelma, jonka myötä koko alue, Kuovin teollisuusalue mukaan lukien, voitaisiin hyödyntää, alueen markkinointia pystyttäisiin tehostamaan ja sille saataisiin sijoittumaan nykyistä toimintaa täydentäviä sekä kokonaan uusia toimintoja.

Auranportin yritysalueen kehittämissuunnitelman tulee muodostua nykyhetken tilannekuvasta, tavoitteista alueen kehittämiseksi sekä vaiheistetusta toimintasuunnitelmasta tavoitteisiin pääsemiseksi. Parhaan mahdollisen suunnitelman aikaansaamiseksi sen laadintaan osallistetaan alueella jo toimivat yritykset kokoamalla heidän edustajistaan ja kunnan edustajista koostuva työnyrkki. Elinvoimatyöryhmä voi toimia kehittämissuunnitelman valmistelun ohjausryhmänä. Valmis kehittämissuunnitelma ja muut päätöksentekoa edellyttävät toimenpiteet käsitellään kunnan organisaatiossa hallintosäännön toimivaltasäännösten mukaisesti.

Ehdotus

Esittelijä

  • Anna-Mari Alkio, anna-mari.alkio@aura.fi

Elinvoimatyöryhmä päättää esittää kunnanhallitukselle, että

  1. Auranportin yritysalueesta, sisältäen Kuovin teollisuusalueen, laaditaan kehittämissuunnitelma kevään 2024 aikana,
  2. elinvoimatyöryhmä toimii kehittämissuunnitelman laatimisen ohjausryhmänä ja
  3. käytännön työn etenemisestä vastaa kunnanjohtaja.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.