Elinvoimatyöryhmä, kokous 27.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Yksinyrittäjät ratkaisuna osaajapulaan- hanke

AurDno-2024-73

Valmistelija

  • Anna-Mari Alkio, anna-mari.alkio@aura.fi

Perustelut

Liedon kaupungin yrityspalvelut kutsuivat Auran kunnan elinvoimajohtajan sekä Auran Yrittäjien puheenjohtajan itäisten kuntien yhteistapaamiseen 12.2.2024, jonka aiheena oli ”Yksinyrittäjät ratkaisuna osaajapulaan –hanke 2024-2025”.

Noin 70 prosenttia yrittäjistä Suomessa on yksinyrittäjiä. Hankkeessa kartoitettaisiin Liedon, Auran, Kaarinan, Paimion ja Sauvon alueella toimivat yksinyrittäjät; ensisijaisesti kädentaitajat, ja selvitetään yksinyrittäjien mahdollisuus olla osaratkaisuna osaajapulaan. Osaajapulasta on kehittymässä yritysten suurin kasvun este. Työmarkkinoilta poistuu ihmisiä arviolta noin 200 000 ihmistä enemmän kuin mitä työmarkkinoille tulee. Työvoima- ja osaajapulaa koetaan kaikilla toimialoilla, mutta etenkin sosiaali- ja terveyspalveluissa. Seuraavaksi eniten työvoimapula-ammatteja on rakennusalalla ja teollisuudessa.

Hankkeen tavoitteena on tarjota yksinyrittäjille liiketoiminnan kasvu- ja uudelleensuuntaamismahdollisuuksia, osaamisen täydentämistä kouluttautumisen kautta sekä tuottaa kuntarajat ylittävä yrittäjä-/osaajaverkosto, joka toimii osaratkaisuna osaajapulaan.

Hankkeeseen osallistuminen ei vaadi rahallista panostusta eikä siitä synny suoria kustannuksia. Hankkeeseen osallistuminen vie käytännössä vain elinvoimajohtajan työaikaa. Hankkeen kartoitustoimenpiteet tehtäisiin kussakin kunnassa yrityspalveluiden ja yrittäjäyhdistysten yhteistyöllä. Toimenpiteet, pilotit ja tapahtumat testataan ensin Liedossa ja toimintamalli laajennettaisiin testauksen jälkeen Auraan, Kaarinaan, Paimioon ja Sauvoon.

Ehdotus

Esittelijä

  • Anna-Mari Alkio, anna-mari.alkio@aura.fi

Elinvoimatyöryhmä päättää, että Auran kunta osallistuu yhteishankkeeseen ja esittää sen tiedoksi kunnanhallitukselle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.