Lupajaosto, kokous 6.3.2024

§ 3 Rakennusvalvontaviranomaisen määräys käyttökieltoon asettamisesta, kiinteistö Karppila 019-423-1-439

AurDno-2024-83

Valmistelija

  • Aki Vuorinen, Rakennustarkastaja, aki.vuorinen@poytya.fi

Perustelut

Kohteessa 21.2.2024 suoritetun käynnin perusteella kiinteistön 019-423-1-439 asuinrakennuksen kantavat katto- ja välipohjarakenteet ovat vaurioituneet rakennuksen katossa ilmenevän vuodon ja ränsistymisen johdosta.

MRL 166.3 §:n mukaan, jos rakennuksesta on ilmeistä vaaraa turvallisuudelle, tulee kunnan rakennusvalvontaviranomaisen määrätä rakennus purettavaksi tai kieltää sen käyttäminen.

Rakennuksessa ilmenevien vaurioiden, puutteiden ja huonetiloissa näkyvissä olevan homekasvuston perusteella terveysriski olemassa. Rakennuksen vauriot tulee tutkia ja selvittää sen kautta onko rakennus mahdollista korjata vai onko vaihtoehtona vain purku. Edellä mainitun perusteella rakennuksesta on ilmeistä vaaraa terveydelle ja turvallisuudelle ja sen käyttö tulee kieltää.

Rakennustarkastaja ei nähnyt tarpeen antaa Hallintolainkäyttölain 31 §:n ja hallintolain 49f §:n perusteella välitöntä käyttökieltoa. Rakennus ei tarkastushetkellä ollut käytössä ja tilanne ei näin ollen ollut akuutti, huolimatta ilmeisestä riskistä henkilöturvallisuuden vaarantumiselle.

Tarkastus suoritettiin kuolinpesän osakkaan pyynnöstä 21.2.2024 klo 10.00.

Ehdotus

Esittelijä

  • Aki Vuorinen, Rakennustarkastaja, aki.vuorinen@poytya.fi

Lupajaosto päättää

  1. kieltää kiinteistöllä 019-423-1-439 sijaitsevan asuinrakennuksen käytön.
  2. Velvoittaa irrottamaan rakennuksen vesimittarin välittömästi mittarin vaurioitumisen estämiseksi.
  3. määrätä omistajan hakemaan joko purkulupaa tai rakennuslupaa rakennuksen korjaus- ja muutostyöhön, joka on verrattavissa rakennuksen rakentamiseen tai jolla on vaikutusta käyttäjien turvallisuuteen tai terveydellisiin oloihin.

Käyttökielto astuu voimaan heti ja päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

 

Perustelut:

MRL 166.3 §:n mukaan, jos rakennuksesta on ilmeistä vaaraa turvallisuudelle, tulee rakennus määrätä purettavaksi tai kieltää sen käyttäminen.

Rakennuksen katto on lännen puoleiselta katteelta sortunut ja vettä pääsee sisään rakenteisiin. (Liite 1.) Yläkerran vessassa nähtävissä home- ja vesivaurioita (Liite 2.) Savuhormi on murtunut ja savukaasut pääsevät vuotamaan huonetilaan ja rakenteisiin aiheuttaen palovaaran. (Liite 3.) Välipohja on vaurioitunut vesivahingon johdosta ja homekasvuston vallassa keittiössä. (Liite 4.)

Rakennuksessa on öljylämmitys joka ei ole käytössä, johtuen polttimen puuttumisesta. Lämmitysjärjestelmää ei voida ottaa turvallisesti käyttöön ennen hormin kunnon tarkastamista.

Päätös

Päätetään ehdotuksen mukaisesti.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:
– se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
– kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Auran kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on julkaistu tietoverkossa.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.  

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Auran tekninen lautakunta
Posti- ja käyntiosoite: Tuulentie 1, 21380 AURA
Sähköpostiosoite: kunta@aura.fi
Puhelinnumero: 02 486 430 (vaihde)
Aukioloaika: ma-to klo 8.00-16.00, pe 8.00 - 14.45

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
– päätös, johon haetaan oikaisua
– se, millaista oikaisua vaaditaan
– millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite. 
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Auran keskushallinosta. Yhteystiedot; ks. edellä.