Vapaa-aikalautakunta, kokous 28.2.2024

§ 3 Koivuniemen alueen maankäyttöluvat

AurDno-2023-234

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jaana Ranta-aho, jaana.ranta-aho@aura.fi

Perustelut

Auran kunta on sopinut clampingteltta-yrittäjä Sakari Miettisen kanssa kokeiluluonteisesta yhteistyöstä Koivuniemen alueella ajalla 23.6.-3.9.2023. Yhteistyöstä on sovittu seuraavasti: yrittäjä saa tuoda korvauksetta teltan Koivuniemen alueelle, huolehtii teltan alueen yleisestä siisteydestä ja teltan vuokraukseen liittyvistä asioista sekä osaltaan markkinoi Koivuniemen yleisösaunan palveluja. Telttaa on mahdollista vuokrata airbnb-palvelun kautta. Kesäkausi on sujunut ilman häiriöitä ja yrittäjä on saanut asiakkailta hyvää palautetta, samoin Koivuniemen alue ja mm. yleisösaunan palvelut. Yrittäjä on jatkossakin kiinnostunut tuomaan teltan kesäkaudeksi Koivuniemeen.

Kuntaa on lähestynyt myös toinen yrittäjä, joka haluaisi pystyttää alueelle kevytrakenteisen kolmiomökin. Mökki ei vaadi perustuksia, on siirrettävissä ja se tulisi Koivuniemeen aikaisintaan maaliskuussa 2024.

Auran kunnalla ei ole erikseen määriteltyä taksaa Koivuniemen maankäytöstä. Mahdolliset kulut ulkopuolisesta yritystoiminnasta alueella muodostuvat lisääntyneestä ulko-WC:n käytöstä ja tyhjennyksestä, jäte- ja vedenkäyttökuluista sekä talvikaudella tien aurauksesta ja sähkön käytöstä. Sähkön osalta on mahdollista asentaa ns. alamittari, joka erottaa kunnan ja yrittäjän käyttämän sähkön. Koivuniemen käytön kehittämisen näkökulmasta uudenlaiset majoittumisvaihtoehdot voivat osaltaan lisätä alueen käyttöä ja tunnettuutta sekä laajentaa alueen palveluvalikoimaa.

Hallintosäännön §26 mukaisesti vapaa-aikalautakunta päättää Koivuniemen virkistysalueen kehittämisestä ja käytöstä. Hyvinvointijohtaja päättää hallintosäännön §28 mukaan vapaa-aikalautakunnan hallinnassa olevien tilojen, alueiden ja laitteiden vuokraamisesta ja lainaamisesta.

Ehdotus

Esittelijä

Jaana Ranta-aho, jaana.ranta-aho@aura.fi

Vapaa-aikalautakunta päättää, että Koivuniemen virkistysalueelle voidaan myöntää harkinnanvaraisesti maankäyttölupia. Lupa perustuu kirjalliseen sopimukseen, jossa on eritelty kuntaa ja yrittäjää koskevat velvollisuudet ja taksat. Kirjalliset sopimukset laatii ja allekirjoittaa toimialajohtaja. Kunnalle ei saa koitua maankäytöstä ylimääräisiä kustannuksia. Yrittäjä vastaa itse kaikista toimintansa aiheuttamista kustannuksista.

Muutettu päätösehdotus: Vapaa-aikalautakunta palauttaa asian takaisin viranhaltijavalmisteluun. Asia tuodaan lautakunnan käsiteltäväksi uudelleen syksyn 2023 aikana.

Päätös

Muutetun päätösehdotuksen mukaisesti asia palautetaan viranhaltijavalmisteluun ja käsitellään lautakunnassa uudelleen syksyn 2023 aikana.

Valmistelija

  • Jaana Ranta-aho, jaana.ranta-aho@aura.fi

Perustelut

Vapaa-aikalautakunta päätti kokouksessaan 5.9.2023 §26 palauttaa Koivuniemen maankäyttöä koskevat periaatteet viranhaltijavalmisteluun.

Koivuniemen alueesta on tällä hetkellä kiinnostunut kolme yrittäjää:

  • Telttayrittäjä, jonka kanssa olemme jo tehneet yhteistyötä kesäkaudella 2023
  • Uudenlainen retkeilykonsepti, kokeilu ajalla touko-syyskuu
  • Uusi majoitusyrittäjä, jonka toiminta-aika on kesäkausi

Yrittäjien toimintasuunnitelmat avataan tarkemmin kokouksessa. Uusien yrittäjien esittelyt ovat pykälän oheismateriaalina.

Maankäytön suunniteltuun vuokraan vaikuttavat Koivuniemen alueen jätehuolto, vedenkulutus sekä polttopuiden osuus. Laskelmissa ei ole huomioitu auraukseen liittyviä kuluja, koska yrittäjävetoiset palvelut tulevat keskittymään kevät-syyskauteen. Mikäli yrittäjä tarvitsee sähköä, se laskutetaan alamittarin kautta erikseen. Mahdolliset aurauskulut kuuluvat yrittäjän vastuulle. Koivuniemeen kohdistuneiden vuoden 2023 kulujen mukaisesti laskettuna maankäytön vuokra tulisi sijoittumaan 50 € kuukaudessa vuosivuokran ollessa 600 €. Maankäytöstä tehdään erillinen sopimus, jossa eritellään vuokraajan ja kunnan vastuut ja velvoitteet. Lähtökohta on, että maanvuokraamisesta ei synny kunnalle erillisiä kuluja.

Auran kunnan hallintosäännön §26 mukaisesti vapaa-aikalautakunta päättää Koivuniemen virkistysalueen kehittämisestä ja käytöstä. Hyvinvointijohtaja päättää hallintosäännön §28 mukaan vapaa-aikalautakunnan hallinnassa olevien tilojen, alueiden ja laitteiden vuokraamisesta ja lainaamisesta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jaana Ranta-aho, jaana.ranta-aho@aura.fi

Vapaa-aikalautakunta päättää vahvistaa Koivuniemen maankäytön vuokraksi

  1. 50 € kuukaudessa ja
  2. vuosivuokraksi 600 € ja että
  3. hinnasto astuu voimaan 1.4.2024

Päätös

Vapaa-aikalautakunta vahvisti Koivuniemen maankäytön vuokrat päätösehdotuksen mukaisesti.