Vapaa-aikalautakunta, kokous 28.2.2024

§ 6 Varsinais-Suomen päihdetilannekyselyn tulokset

AurDno-2024-63

Valmistelija

  • Jaana Ranta-aho, jaana.ranta-aho@aura.fi

Perustelut

Varsinais-Suomessa toteutettiin koko maakunnan asukkaille suunnattu päihdetilannekysely marras-joulukuussa 2023. Kyselyn tarkoituksena oli kerätä havaintoja ja mielipiteitä päihteidenkäytöstä ja päihdehaitoista. Tuloksissa nousi voimakkaasti esiin sekä aikuisten että nuorten huoli sähkötupakoinnista. Koko Varsinais-Suomen laajuisena kysely tehtiin nyt toista kertaa. Vuonna 2021 kyselyyn vastasi noin 3500 asukasta, nyt vastauksia saapui yli kaksi kertaa enemmän, yhteensä yli 8 500 kappaletta. Alaikäisille ja aikuisille toteutettiin hieman erilaiset kyselyt.

Suurin osa vastauksista saatiin alaikäisiltä, jotka muodostivat yli puolet kaikista kyselyyn vastanneista. Seuraavaksi eniten oli 30–49-vuotiaita vastaajia (23 %). Kaksi kolmasosaa vastaajista oli naisia tai tyttöjä. Vastauksia tuli kaikista Varsinais-Suomen kunnista. Isoimmat vastaajamäärät saatiin Salosta, Turusta, Kemiönsaaresta ja Liedosta.

Aurassa kyselyyn vastasi 42 aikuista ja 77 alaikäistä. Kuten muuallakin Varsinais-Suomessa, myös Aurassa sekä aikuiset että nuoret vastaajat olivat tunnistaneet sähkötupakointiin liittyvän ilmiön. Aikuisista vastaajista yli 75 % oli havainnut alaikäisten sähkösavukkeiden käyttöä viimeisen 12 kuukauden aikana. Tupakoimista oli havainnut yli 90 % vastaajista ja alkoholin käyttöä yli 70 %. Muiden huumausaineiden, kuten kannabiksen, käyttöä oli havainnut noin 12 % vastaajista. Nuorista vastaajista lähes 70 % oli sitä mieltä, että Aurassa käytetään liikaa sähkösavukkeita ja lähes 90 % oli havainnut niiden käyttöä.

Auran kyselytulokset ovat pykälän oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jaana Ranta-aho, jaana.ranta-aho@aura.fi

Vapaa-aikalautakunta merkitsee Varsinais-Suomen päihdetilannekyselyn tulokset tietoon saatetuksi.

Päätös

Vapaa-aikalautakunta merkitsi Varsinais-Suomen päihdetilannekyselyn tulokset tietoon saatetuksi.