Tekninen lautakunta, kokous 6.5.2024

§ 35 Kiinteistöjen valaistuksen uusiminen

AurDno-2024-172

Valmistelija

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

EU:n ekosuunnitteludirektiivin valaistusta koskeva asetus astui voimaan 1.9.2021. Ekosuunnitteludirektiivillä EU haluaa vähentää suoria kasvihuonepäästöjä sekä parantaa tuotteiden ympäristöystävällisyyttä ja energiatehokkuutta. Voimaan astuneen asetuksen siirtymäaika päättyy, jolla on vaikutuksia myös valaisinmarkkinaan.

Merkittävä vaikutus julkisen puolen rakennuksissa sekä teollisuuslaitosten näkökulmasta on, että T8- ja T5-loisteputket poistuvat markkinoilta 24.8.2023. Ne korvataan led-valoputkilla samaan tapaan kuin led-valot ovat korvanneet hehkulamput ja elohopealamput. Valmistajista esim. Osram on ilmoittanut lopettavansa loisteputkien myynnin asteittain.

Hyvällä valaistuksella on iso vaikutus kiinteistön toimivuuteen. Asianmukaisesti valaistut pihan kulkureitit, oleskelualueet, varastot, katokset ja sisäänkäynnit ovat tärkeä osa turvallista ja viihtyisää toimintaympäristöä. Myös kulku sisätiloissa aulasta yleisiin tiloihin tulee olla kunnolla valaistu. Vanhojen sähkölaitteiden ja järjestelmien huollot ja elinkaari tulee usein myös vastaan uutta valaistusta hankittaessa.

Valoteholtaan ja energian kulutukseltaan vanhat loisteputket, halogeeni- ja hehkulamput on syytä vaihtaa nykyaikaiseen led-tekniikkaan. Uusimisen myötä valaistuksen sähkön kulutus laskee, euroja säästyy ja tilojen käytettävyys paranee. Parempi valon teho ja laatu lisää työntekijöiden ja kuntalaisten viihtyvyyttä ja turvallisuutta myös kiinteistön piha-alueilla. Halogeenitekniikkaa käyttävät loisteputket ovat pian historiaa, eikä niitä kohta ole enää saatavilla. Korvaamalla vanhat loisteputket tehokkailla LED-putkilla säästöä syntyy jopa 50 - 70% sähkönkulutuksessa oikein asennettuna. Lisäksi uudet LED-loisteputket myös kestävät käytössä selvästi pidempään, jopa 50.000 tuntia. Sähkönsäästö käyttöaikana on suurempi kuin LED-putkien hankintakustannus, joten vaihtaminen LED-putkiin maksaa itsensä takaisin nopeasti.

Valaistuksen uusimisesta on tehty kolmen vuoden suunnitelma ja ensimmäinen vaihe toteutetaan kesällä 2024. Suunnitelman mukaan valaistusta uusitaan liikuntahallista ja liikuntahallin parkkipaikalta, tekonurmikentältä ja vanhasta liikuntasalista ja sen ympäristöstä. 

Oheismateriaalina valaisin vaihdon pitkäntähtäimen suunnitelma. Vuoden 2024 investointiohjelmaan on varattu 40 000€ valaisvaihtoa varten.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Valaisin vaihdon suunnitelmaa käsitellään kokouksessa.

Tekninen lautakunta hyväksyy suunnitelman valaisimien vaihdosta vuodelle 2024. 

Päätös

Tekninen lautakunta hyväksyy suunnitelman ja työt voidaan aloittaa suunnitelmien mukaisesti.