Tekninen lautakunta, kokous 6.5.2024

§ 37 Lausunto jätehuollon palvelutasokyselystä

AurDno-2024-174

Valmistelija

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Lounais-Suomen Jätehuoltolautakunta kartoittaa jätehuollon yhteistyökuntien näkemyksiä nykyisistä kunnallisen jätehuollon palveluista ja palveluiden kehittämisestä tulevaisuudelle. Kuntien näkemykset ja ohjaus palvelutason kehittämisessä ovat välttämättömiä, sillä vastuu kunnallisen jätehuollon palveluiden laadusta ja määrästä on kunnilla. Palvelut järjestää kuntien yhteinen jätehuoltoyhtiö Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (LSJH), joka toimii omistajakuntiensa ohjaamana. Palvelut katetaan pääosin jätehuoltoviranomaisen eli Lounais-Suomen jäte-huoltolautakunnan hyväksymällä jätetaksalla.


Lounais-Suomen Jätehuoltolautakunta pyytää arvioimaan nykyistä jätehuollon palvelutasoa ja antamaan siitä näkemyksiä 31.5.2024 mennessä. Vastausten tulisi edustaa kunnan näkemystä jätehuoltopalveluiden omistajaohjaajana.


Nykyinen jätehuollon palvelutasokuvaus (2024) on tämän viestin ohessa. Lisätietoa palveluista on myös Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n sivuilla lsjh.fi.
Kyselyssä pyydetään vastaajia arvioimaan Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n onnistuminen jätehuoltopalveluissa kokonaisuutena sekä lisäksi erikseen jokainen palvelutasokuvauksessa mainittu palvelun osa-alue. Myös jätehuoltoviranomaisen toiminnasta voi jättää arvioinnin.

Tämän kartoituksen taustalla on alueen kuntien, jätehuoltolautakunnan ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n yhteinen jätehuolto-ohjelma Kohti kiertotaloutta (v. 2023–2028), jossa palvelutasotavoitteet on katsottu tarpeelliseksi selvittää mm. jätetaksan kattavuuden, tasapuolisuuden ja ohjaavuuden varmistamiseksi.
Kartoitustyötä ohjaa jätehuolto-ohjelman seurantaryhmä, jossa myös koostamme saadut palautteet palvelutasomääritelmäksi. Lounais-Suomen Jätehuolto Oy ja jätehuoltolautakunta arvioivat uuden palvelutasomääritelmän toteutusmahdollisuudet aikataulullisesti ja kustannusten osalta. Palvelutasomääritelmä ja suunnitelma sen toteuttamiseksi tuodaan lopuksi jätehuoltolautakuntaan, yhtiön hallitukseen ja osakaskuntiin hyväksyttäväksi.

Jätehuolto-ohjelman seurantaryhmään kuuluvat seuraavat henkilöt:
Puheenjohtaja Leena Salmelainen (L-S jätehuoltolautakunta), Jarkko Virtanen (Turku), Reima Ojala (Naantali), Kari Tuohi (Aura), Juha Saarinen (Paimio), Matias Jensén (Parainen), Jukka Heikkilä (LSJH), Jaana Turpeinen (LSJH), Olli-Pekka Mäki (Turku/L-S jätehuollon toimikunta), sihteeri Satu Ojala (L-S jä-tehuoltolautakunta).

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Tekninen lautakunta käsittelee asiaa ja esittää sen edelleen kunnanhallituksen käsiteltäväksi.

Kunnanhallitus päättää ja lähettää Auran kunnan vastauksen kyselyyn.

Päätös

Teknisen lautakunnan näkemys jätehuollon palvelutasosta on oheismateriaalina ja asia lähetetään edelleen kunnanhallituksen käsiteltäväksi.