Kunnanvaltuusto, kokous 17.6.2024

§ 19 Muut asiat

Perustelut

Muut mahdollisesti esille tulevat asiat.

Päätös

Valtuustoseminaari pidetään 26.8.2024 klo 16.00. Tällöin pidetään myös kokous.

Jukka Leino: SDP:n valtuustoryhmän valtuustoaloite:

"Lapsivaikutusten arviointi osaksi päätöksentekoa.

Aura on viime vuosina panostanut merkittävästi yritysten toimintamahdollisuuksien kehittämiseen ottamalla käyttöön esimerkiksi Yritysvaikutusten arviointimallin. Hyvä niin, mutta jatkossa on huomioitava myös mahdollisesti tuleviksi yrittäjiksi kasvavat kuntalaiset, lapset.

Lapsen oikeuksien sopimus on Suomessa voimassa lakina. Lapsi- ja perhemyönteinen yhteiskunta ei synny itsestään. Lapsivaikutusten arviointi perustuu lapsen oikeuksien sopimukseen, jonka mukaan lapsen etu on otettava ensisijaisesti huomioon kaikessa lasta koskevassa päätöksenteossa ja muussa toiminnassa. Auran kunnanvaltuutetut ovat saaneet asiasta postia STM:ltä jo 13.5 2022.

Ohje liitteenä http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-378-4

Lapsistrategian toimeenpano kunnassa edellyttää strategian nivomista kunnan päätöksenteon ja toiminnan rakenteisiin, kuten kuntastrategioihin, lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmiin sekä opetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmiin.

Lapsivaikutusten arviointia edellyttää mm. seuraava Suomen lainsäädäntö:

Perustuslaki, Lapsen oikeuksien sopimus, Hallintolaki, Kuntalaki, Terveydenhuoltolaki, Maankäyttö- ja rakennuslaki.

Jotta jatkossakin pystymme toteuttamaan Auran kuntastrategian mukaisesti Elävän Virran Kuntaa, tarvitsemme Lapsivaikutusten arviointia päätöksenteossa. Palvelulupauksessa teemme yhteistyötä sidosryhmiemme kanssa, siis myös lasten. Kehitämme tiedolla johtamista, jota Lapsivaikutusten arviointi tuottaa. Näin toimien vahvistamme myös osallisuutta ja torjumme yksinäisyyttä. Kaikki nämä seikat yhdessä vahvistavat kunnan vetovoimaa ja tavoittelemaamme asukasvirtaa.

Näistä syistä esitän valtuustoaloitteena, että Auran kunta valmistelee vuoden 2024 aikana Lapsivaikutusten arviointimallin osaksi säännönmukaista valmisteluprosessia ja päätöksentekoa kuten on jo toimittu Yritysvaikutusten arviointimallin kanssa.

Aura 16.6.2024

Auran SDP:n valtuustoryhmä"

 

Erkka Hirvensalo, Kokoomuksen valtuustoryhmän valtuustoaloite:

"Kuntalaisten aktivointi kuntaympäristön kehittämiseen

Nyt lehdistössäkin on hiljattain ollut juttua mobiilisovelluksesta, jolla kunnat saavat aktivoitua kuntalaisia mukaan erinäisiin toimenpiteisiin kuten vieraslajien torjuntaan tai infran kartoittamiseen. Kokoomuksen valtuustoryhmä esittää, että otamme Auran kunnassa käyttöön tällaisen sovelluksen. Näin saisimme aktivoitua varsinkin nuoria toimimaan Auran kunnan eteen. Kunnan määrittelemiä tehtäviä voisi hoitaa kaiken ikäiset kuntalaiset, joilta älypuhelin löytyy ja kuntalaiset voivat ansaita hieman taskurahaa. Kunnalle tällainen toiminta tulee varmasti halvemmaksi kuin esimerkiksi ulkopuolisen toimijan käyttäminen.
Kokoomuksen valtuustoryhmä 17.6.2024"