Kunnanvaltuusto, kokous 2.12.2024

§ 40 Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen tilamuutokset

AurDno-2024-352

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Auran yhtenäiskoulun toiseksi vanhimmassa rakennuksessa (Kivikoulu) on todettu sisäilmaongelmia, minkä vuoksi musiikin, tekstiilityön ja teknisen työn opetus on siirretty väistötiloihin. Rakennuksessa on enää käytössä kuvaamataidon opetuksen tilat. Kuvaamataidon tilojen sisäilmaolosuhteiden turvaamiseksi on tehty rakenteellisia ratkaisuja ja säädetty ilmanvaihtoa. Tilassa on myös sisäilmanpuhdistimet käytössä. Lisäksi rakennuksen kellari on osittain edelleen käytössä, koska siellä on koulun lämpökeskus. Kunnanhallitus on 2021 päättänyt, että rakennusta ei aleta enää korjaamaan vaan aloitetaan korvaavien tilojen selvitys ja suunnittelu. Vuonna 2021 otettiin käyttöön teknisen työn väistötila ja 2023 musiikin opetuksen sekä tekstiilityön väistötilat.

Vuoden 2023 aikana tehtiin korvaavien tilojen tarve-ja hankesuunnitelma sekä alustavia luonnoksia mahdollisista uusista tiloista. Suunnitelmia käsiteltiin tilatyöryhmässä ja alunperin ajatuksena oli, että vuoden 2023 lopulla päätetään taito- ja taideaineiden tilaratkaisuista.Päätöksentekoa lykättiin, koska hyvinvointialue Varhan tulevista palveluverkkoratkaisuista ei ollut varmuutta.  Perusteena päätöksen lykkäämiselle oli siis uudisrakennuksen/laajennuksen hinta sekä riski Varhalta tyhjiksi jäävistä kiinteistöistä. Kiinteistöjä ei voida jättää tyhjilleen vaan muutostilanteissa niiden käyttötarkoitusta muutetaan tarpeen mukaan, mikäli se on mahdollista ja järkevää. Lisäksi talouden tasapainotusohjelman ja kiinteistöstrategian valmistelu oli aloitettu. Tilaratkaisuilla on merkittävä vaikutus kunnan talouteen ja palvelurakenteeseen.

Varha päätti 6.11.2024 keväällä julkaistun suunnitelman mukaisesti, että Auran hoivakodissa toiminta loppuu vuoden 2025 loppuun mennessä. Yhtenä vaihtoehtona taito- ja taideaineiden tilaratkaisuksi on selvitetty mahdollisuutta muuttaa hoivan tilat varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen tiloiksi. Tämä mahdollistaisi varhais- ja esiopetuksen palveluiden keskittämisen puukoululta ja Tilhelästä päiväkoti Pääskynpesän kanssa samaan kortteliin. Tämän ratkaisun myötä puukoulu vapautuisi kivikoulun korvaavien tilojen tarpeisiin. Teknisen työn luokka ja lämpökeskus tulisi edelleen yhtenäiskoulun yhteyteen ja koulua laajennettaisiin tekonurmikentän suuntaan.

Tämän hetken selvitysten mukaan hoivakodin ja palvelukeskuksen tiloihin on mahdollista tehdä korvaavat tilat varhaiskasvatuksen tarpeisiin. Nykyisiin tiloihin verraten lapsipaikkojen määrä kasvaisi hieman. Samalla varhaiskasvatuksen kaikki tilat keskittyisivät päiväkoti Pääskynpesän ja hoivakodin ympäristöön. Muutos töiden jälkeen Tilhelä jäisi pois käytöstä ja se menisi kiinteistöstrategian mukaisesti myytävien kiinteistöjen salkkuun. Hoivakodin muutostöiden selvitys on valmistelussa. Tarkoitus on vielä selvittää tarkemmin korjaustöiden ja talotekniikan muutostöiden tarpeen laajuutta. Selvitystyö on tarkoitus saada valmiiksi vuoden 2024 loppuun mennessä.

Vuodelle 2025 on talousarvioon varattu erillinen määräraha tilojen suunnittelua ja muutostöiden kilpailutusta varten. Tavoitteena on, että muutostyöt alkavat 1.1.2026 ja tilat ovat valmiit käyttöön syksyllä 2026. Tämän jälkeen aloitetaan Puukoulun muutostyöt. Auran yhtenäiskoulun laajennusta teknisen työn osalta toteutetaan vuosien 2026 - 2027 aikana siten, että kaikki tilat olisivat valmiit lukuvuoden 2027 - 2028 alkaessa. Puukoulun tiloihin tehdään tekstiilityön, kuvaamataidon ja musiikin opetuksen tilat. Teknisen työn tiloja varten tehdään laajennus nykyisen väistötilan lähelle. Samalla selvitetään järkevin ratkaisu vanhan lämpökeskuksen tilalle, kun se aikanaan poistetaan käytöstä.

Kiinteistöistä tehtyjä selvityksiä ja tulevia suunnitelmia valmistellaan tilatyöryhmässä vuoden 2025 aikana ja valmis suunnitelma tuodaan kunnanhallituksen päätettäväksi.

Tehdyt selvitykset ovat oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen tilajärjestelyt toteutetaan tulevina vuosina seuraavasti:

  1. Vuoden 2025 loppuun mennessä korvaavien tilojen suunnitelmat ovat valmiit ja hankinnat kilpailutettu.
  2. Hoivakodin ja palvelukeskuksen tilat muutetaan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen käyttöön. Muutostyöt aloitetaan 1.1.2026.
  3. Puukoulun tiloihin tehdään korvaavat tilat musiikin, tekstiilityön ja kuvaamataidon opetukseen. Muutostyöt aloitetaan, kun hoivakodin muutostyöt ovat valmiit.
  4. Auran yhtenäiskoulun yhteyteen tehdään uudislaajennus teknisen työn opetusta varten. Kivikoulun lämpökeskus puretaan ja tehdään korvaavat ratkaisut muihin rakennuksiin.
  5. Kivikoulusta ja Tilhelästä luopumisesta tehdään erillinen luopumissuunnitelma kiinteistöstrategian mukaisesti.

Päätös

Kalle Isotalo esitti, että päätösehdotus hyväksytään seuraavalla lisäyksellä:

Ennen kilpailutuksia on esitettävä kunnanhallitukselle 30 vuoden elinkaarikustannusvertailu Hoivakodin ja Puukoulun remontointiin ja kokonaan uudisrakentamiseen perustuvien mallien välillä. Huomioitava alkuinvestointien lisäksi muun muassa tulevat remontointitarpeet, käyttökustannukset ja kiinteistöjen potentiaalinen myyntituotto.

Laura Alikeskikylä kannatti Isotalon esitystä.

Kunnanhallitus päätti hyväksyä Isotalon esityksen yksimielisesti.

Valmistelija

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Ehdotus

Valtuusto päättää,​ että varhaiskasvatuksen,​ esi-​ ja perusopetuksen tilajärjestelyt toteutetaan tulevina vuosina seuraavasti:

  1. Vuoden 2025 loppuun mennessä korvaavien tilojen suunnitelmat ovat valmiit ja hankinnat kilpailutettu.
  2. Hoivakodin ja palvelukeskuksen tilat muutetaan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen käyttöön. Muutostyöt aloitetaan 1.1.2026.
  3. Puukoulun tiloihin tehdään korvaavat tilat musiikin,​ tekstiilityön ja kuvaamataidon opetukseen. Muutostyöt aloitetaan,​ kun hoivakodin muutostyöt ovat valmiit.
  4. Auran yhtenäiskoulun yhteyteen tehdään uudislaajennus teknisen työn opetusta varten. Kivikoulun lämpökeskus puretaan ja tehdään korvaavat ratkaisut muihin rakennuksiin.
  5. Kivikoulusta ja Tilhelästä luopumisesta tehdään erillinen luopumissuunnitelma kiinteistöstrategian mukaisesti.
  6. Ennen kilpailutuksia on esitettävä kunnanhallitukselle 30 vuoden elinkaarikustannusvertailu Hoivakodin ja Puukoulun remontointiin ja kokonaan uudisrakentamiseen perustuvien mallien välillä. Huomioitava alkuinvestointien lisäksi muun muassa tulevat remontointitarpeet,​ käyttökustannukset ja kiinteistöjen potentiaalinen myyntituotto.

Päätös

Tommi Pasto ehdotti, että päätökseen lisätään tulevan lainsäädännön vaatimusten huomioiminen sekä henkilöstö ja lapset osallistetaan sunnittelussa. Erkka Hirvensalo ja Hannu Jalava kannattivat ehdotusta.

Valtuusto hyväksyi päätösehdotuksen ja päätti yksimielisesti lisätä Paston ehdotuksen päätökseen.

Tiedoksi

Esihenkilöt

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

-se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

-kunnan jäsen.

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

-päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,

-päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai

-päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 32, 20101 TURKU    

Käyntiosoite: Sairashuoneenkatu 2 – 4, 20100 TURKU                            

Sähköpostiosoite: turun.hao(at)oikeus.fi

Puhelinnumero: 029 56 42410

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

-päätös, johon haetaan muutosta

-miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi

-perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite, puhelinnumero ja muut tarvittavat yhteystiedot. Jos valitusviranomaisen päätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä:

-päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä

-todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta

-asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Auran kunnan kirjaamosta.

Postiosoite: Tuulentie 1, 21380 AURA      

Käyntiosoite: Tuulentie 1, AURA 

Sähköpostiosoite: kunta@aura.fi    

Puhelinnumero: 02-486430             

Kirjaamon aukioloaika on ma – pe klo 9 – 15.