Perustelut
Teknisen toimen käsittelyssä on kaksi valtuustoaloitetta.
1) Auran kokoomuksen valtuustoaloite vuonna 2023 "Vihreä siirtymä, aurinkovoimala hankkeita kannustava periaatepäätös".
Asian käsittely on odottanut rakennusjärjestyksen päivitystä, nyt uusi luonnos on nähtävillä ja aurinkovoimaloiden lupakäsittelyä on linjattu rakennusjärjestyksessä.
Pöytyän johtava rakennustarkastaja on valmistellut asiaa rakentamislain perusteella.
Rakentamislaki poisti toimenpideilmoitus ja -lupa menettelyt. Tällä hetkellä ehdotusvaiheessa olevassa rakennusjärjestysehdotuksessa aurinkosähköjärjestelmät ovatkin pääsääntöisesti vapautettu lupamenettelystä, lukuun ottamatta suojeltuja rakennuksia ja Aurajokilaakson RKY-aluetta, seuraavasti:
"6.3 AURINKOSÄHKÖJÄRJESTELMÄT Yleismääräykset Aurinkosähköjärjestelmät tulee sopeutua rakennukseen siten, ettei se heikennä taajamakuvaa. Suojellut kohteet, arvokkaat kulttuuriympäristöt ja ranta-alueet Suojelluissa kohteissa ja arvokkaassa kulttuuriympäristössä järjestelmän saa sijoittaa kiinteistölle vain rakentamisluvalla. Ranta-alueella paneelin pinta ei saa aiheuttaa ympäristöön häiritseviä heijasteita."
Teollisen kokoluokan aurinkovoima hankkeita ei voida pitää vähäisinä, jolloin Rakentamislain 42 § mukaisesti "erityistä toimintaa varten rakennettava alue, josta aiheutuu vaikutuksia sitä ympäröivien alueiden käytölle" on edellytettävä rakentamislupaa.
2) Auran kokoomuksen valtuustoaloite vuonna 2024 "Kuntalaisten aktivointi kuntaympäristön kehittämiseen"
Luonnon monimuotoisuutta uhkaavat vieraslajit, kuten kurtturuusu, lupiini, jättiputki ja jättipalsami. Missä päin kuntaa kasvaa mitäkin, sitä on mahdollista kartoittaa Crowdsorsa-mobiilipelillä. Kuntien asukkaiden toivotaan ottavan mobiilipeli käyttöönsä ja videokuvaavan vieraslajiesiintymiä kuntien alueella. Jokaisesta havainnosta tai vieraslajin torjunnasta voidaan maksaa palkkio, palkkiolla motivoidaan mobiilipelin käyttöön. Kunta hyödyntää peliä vieraslajien torjuntatyössä.
Crowdsorsa-mobiilipeli kokoaa kansalaiset yhteen etsimään haitallisia lajeja tai jopa taistelemaan niitä vastaan lähiöissään ja sen ulkopuolella. Jokaisen havainnon karkottaminen toistetaan muutaman viikon välein, kunnes alueelle ei enää ilmesty uusia invasiivisia kasveja.
Crowdsorsa on tamperelainen startup-yritys, jonka Suomessa suosituksi tullut konsepti on otettu käyttöön myös Ruotsissa, Virossa ja Englannissa. Crowdsorsa-mobiilipeli on kehitetty kustannustehokkaaseen kuva- ja videodatan joukkoistettuun keräämiseen. Pelillä on kerätty dataa myös kaduista, pyöräteistä, kaivonkansista ja lätäköistä. Vuonna 2023 mobiilipeli oli käytössä 14:ssa kunnassa ympäri Suomea.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi
Tekninen lautakunta käsittelee valtuustoaloitteet ja päättää Crowdsorsan käyttöönotosta.
Mikäli Crowdsorsa otetaan käyttöön, päätetään erikseen sen käytöstä maksettavasta palkkiosta, palkkioihin erikseen varattavasta määrärahasta ja mobiilipelin käyttösäännöistä.