Tekninen lautakunta, kokous 16.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 37 Maisemapeltojen ja niittyjen perustaminen

AurDno-2022-270

Valmistelija

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Keskusta on tehnyt valtuusto aloitteen Auran kunnan viheralueiden hoitoon liittyen.

Aloitteen tavoitteena on luonnonpölyttäjä kannan ja niittyalueiden lisääminen.

Hyönteisten määrä on romahtamassa maailmanlaajuisesti. Huomattava osa ekosysteemien toiminnoista on riippuvaisia hyönteisistä, ja muun muassa ihmisen ruuantuotanto on vaarassa, mikäli hyönteiskatoa ei saada pysäytettyä.

Poikkeuksellinen kesä 2020 sai Suomessa sekä päättäjät että kuntalaiset kääntämään katseensa lähiympäristöön. Tuloksena nähtiin viheralueiden projekteja, joihin myös asukkaat osallistuivat. Useassa kunnassa ja kaupungissa on aloitettu kampanjoita niittyalueiden lisäämiseksi.

#Pelastapörriäinen on saanut laajaa julkisuutta mediassa ja monet luonnosta kiinnostuneet ihmiset ovatkin tehneet erilaisia toimia kevään aikana pörriäisten olojen auttamiseksi.

Teknisessä lautakunnassa on päätetty alue mikä jätetään niitty ja maisemapeltoalueeksi. Alueella on myös yksityisiä maanomistajia joiden kanssa on neuvoteltu niittyjen, laidunten ja maisemapeltojen perustamisesta.

ProAgria on tehnyt alueista tarkemmat suunnitelmat.

Alueelle on myös pystytetty hyönteishotelleja. Jokainen Auran kunnan puolueryhmä on tuonut omansa alueelle.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Tekninen lautakunta toteaa suunnitelmat tietoon saatetuksi.

Päätös

Suunnitelmat ovat vielä kesken. Tekninen lautakunta totesi suunnitelmien tämän hetkisen tilanteen tietoon saatetuksi ja hyväksyi alustavat suunnitelmat. Valmiit suunnitelmat käsitellään myöhemmin niiden valmistuttua. Tavoitteena on että syksyllä tehdään tarvittavat maanmuokkaustyöt ja maisemapelto on ensi vuoden kesänä valmis. Alue jätetään tämän vuoden ajaksi luonnonniityksi.