Perustelut
Kunnanhallitus päätti kokouksessaan 30.1.2023 § 21, että asia palautetaan valmisteluun ja pyytää hyvinvointijohtajan seuraavaan kokoukseen avaamaan hyvinvointikoordinaattorin ja hyvinvointijohtajan välistä keskinäistä tehtävänjakoa sekä palkkauksen perusteluja suhteessa kunnan yleiseen palkkatasoon.
Hyvinvointijohtajan ja hyvinvointikoordinaattorin tehtäväkuvien erot on avattu alla. Hyvinvointijohtaja on toimialajohtaja, joka johtaa ja koordinoi myös kunnan hyvinvointityötä. Hyvinvointikoordinaattorin tehtävä on suunnitella ja jalkauttaa kuntalaisten hyvinvointia tukevia toimenpiteitä, luoda hyviä käytäntöjä hyvinvointityöhön, antaa liikuntaneuvontaa sekä toimia osaltaan hyvinvoinnin asiantuntijana.
Hyvinvointijohtajan tehtävän tarkoituksena on kunnan hyvinvointityön koordinointi, sivistys- ja vapaa-aikatoimen toimialojen kokonaisvaltainen johtaminen sekä sivistys- ja vapaa-aikalautakuntien esittelijänä toimiminen. Hyvinvointitoimiala sisältää sivistystoimen alaisen toiminnan eli varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, 2. asteen, vapaan sivistystyön ja kirjaston vastuualueet sekä vapaa-aikapalveluiden alaisen toiminnan eli vapaa-ajan, nuoriso- ja liikuntapalveluiden vastuualueet. Hyvinvointijohtajan keskeiset tehtäväkokonaisuudet ovat:
- HYTE-työn johtaminen; valmisteluvastuu hyvinvointisuunnitelman/-kertomuksen laatimisesta, täytäntöönpanon koordinoinnista sekä seurannasta ja raportoinnista.
- Sivistys- ja vapaa-aikalautakuntien hallinnollinen valmisteluvastuu, vastuu päätösten täytäntöönpanosta sekä lautakuntien esittelijänä toimiminen.
- Esihenkilönä toimiminen alaistensa vastuualueiden päälliköille (rehtori, varhaiskasvatuspäällikkö, kirjastotoimenjohtaja) sekä nuoriso-, liikunta- ja vapaa-aikatoimen henkilöstölle.
- Toimialan talousvastuu; talousarvio- ja tilinpäätösvalmistelun johtaminen, toteumaseuranta ja raportointi.
- Toimialan yleinen johtaminen ja kehittäminen.
Hyvinvointikoordinaattorin tehtävän tarkoituksena on kunnan hyvinvointityön suunnittelu ja toteutus itsenäisesti sekä yhteistyössä hyvinvointitoimialan henkilöstön kanssa. Hytekoordinaattori edistää hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yhteistyötä kunnan eri toimialojen ja hyvinvointialueen kanssa sekä yhteistyötä järjestöjen, seurojen ja yritysten välillä.
Lisäksi hyvinvointikoordinaattori toimii vanhus- ja vammaisneuvoston sihteerinä, ehkäisevän päihdetyön ja kotouttamispalveluiden yhdyshenkilönä, hyvinvointityöhön liittyvissä verkostoissa sekä koordinoi nuorten työpajatoimintaa. Asiantuntijatyön lisäksi hyvinvointikoordinaattori suunnittelee ja ohjaa kuntalaisille matalan kynnyksen liikuntapalveluita sekä antaa liikuntaneuvontaa.
Tehtävään kuuluu yleinen ohjaus ja neuvonta, verkostotyö sekä osallistuminen hyvinvointia parantavien palveluiden ja toimintamallien kehittämiseen. Hyvinvointikoordinaattori levittää hyviä käytäntöjä, järjestää koulutuksia sekä viestii aktiivisesti eri kanavissa kunnan tekemästä hyvinvointityöstä.
Hyvinvointikoordinaattorin keskeiset tehtäväkokonaisuudet:
- Kunnan hyvinvointityön suunnittelu ja toteutus itsenäisesti sekä yhteistyössä muun henkilöstön kanssa: hyvinvointisuunnitelman laatiminen ja vuosittainen kokoaminen ja tavoitteiden tarkastelu.
- Yhteis- ja verkostotyön koordinoiminen eri toimijoiden kanssa.
- Hyvinvointityön asiantuntijana toimiminen: hyvinvointikertomuksen valmistelu, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kansallisten linjausten seuraaminen, hankehakujen valmistelu ja raportointi sekä kunnan strategiaa tukevien linjausten ja suunnitelmien toimeenpano.
- Liikuntaneuvonnan toteutus sekä matalan kynnyksen liikuntaryhmien suunnittelu ja toteutus: yhteistyön vahvistaminen Varhan kanssa ja palvelupolkujen rakentaminen, eri ikäryhmille suunnattujen liikuntaryhmien vetäminen.
Hyvinvointikoordinattorille esitetty kuukausipalkka perustuu KVTES:in mukaiseen 02VAP050-hinnoittelutunnukseen, joka sisältää kulttuuri-, liikunta-, nuoriso- ja vapaa-aikapalvelujen vaativat ammattitehtävät, mm. palvelujen kehittäminen, toiminnan suunnittelu ja ohjaus sekä asiakkaiden tarpeiden tunnistaminen ja ennakointi. Hinnoittelun peruspalkka on 2269,46 €. Koska hyvinvointikoordinaattori palkataan vain puoleksi vuodeksi, tulee rekrytoitavalla henkilöllä olla jo olemassa olevat valmiudet sekä kehittämistyöhön että asiakasrajapinnassa toimimiseen. Uusi toimenkuva vaatii valittavalta henkilöltä joustavuutta, kykyä sietää ajoittaista kiirettä sekä itsenäistä otetta työn suunnitteluun ja kykyä hahmottaa laajoja kokonaisuuksia. Hyvinvointikoordinattorin tehtäväkuva sisältää sekä asiantuntijatyötä että liikuntaneuvonnan käytännön toteutusta. Tästä syystä tehtäväkohtaiseksi palkaksi ehdotetaan 2400 € kuukaudessa.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.
Pöytäkirjaan merkittiin, että hyvinvointijohtaja Jaana Ranta-aho oli läsnä kokouksessa asian esittelyn ajan.