Kunnanhallitus, kokous 13.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 28 Hyvinvointikoordinaattorin toimen täyttölupa

AurDno-2023-38

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jaana Ranta-aho, jaana.ranta-aho@aura.fi

Perustelut

Valtuusto hyväksyi kokouksessaan 12.12.2022 § 51 talousarvion vuodelle 2023 ja taloussuunnitelman vuosille 2023-2025. Valtuusto hyväksyi hyvinvointikoordinattorin palkkaamisen vuodelle 2023 osa-aikaisena 50 % työajalla, tai vaihtoehdoisesti kokoaikaisena lyhyemmäksi ajaksi. Hyvinvointikoordinaattori on nimikkeenä uusi eikä sitä löydy kunnan TVA-järjestelmästä. Hyvinvointikoordinaattorin toimeen liittyvät tehtävät sopivat hinnoittelutunnuksen KVTES 02VAP050 alle, joka sisältää kulttuuri-, liikunta-, nuoriso- ja vapaa-aikapalvelujen vaativat ammattitehtävät, mm. palvelujen kehittäminen, toiminnan suunnittelu ja ohjaus sekä asiakkaiden tarpeiden tunnistaminen ja ennakointi. Tehtävään soveltuva koulutus on esimerkiksi liikunnan, terveyden tai sosiaalialan ammattikorkeakoulututkinto. Tässä hinnoittelutunnuksessa peruspalkka on 2269,46 €. Hyvinvointikoordinaattorin toimenkuva on laaja ja kohdistuu kaikenikäisiin kuntalaisiin. Tehtävässä on tarpeen laajojen kokonaisuuksien hahmottaminen, verkostojen luominen sekä kyky toimia erilaisten asiakasryhmien parissa. Uuden toimenkuvan perustaminen vaatii työntekijältä joustavuutta ja kehittämisajattelua. Tästä syystä tehtäväkohtaiseksi palkaksi ehdotetaan 2400 € kuukaudessa. Hyvinvointikoordinaattori palkataan kokoaikaisena ajalle 1.3.-31.8.2023.

Hyvinvointikoordinaattorin tehtävän tarkoituksena on kunnan hyvinvointityön suunnittelu ja toteutus sekä itsenäisesti että yhteistyössä hyvinvointitoimialan henkilöstön kanssa. Hytekoordinaattori edistää hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yhteistyötä kunnan eri toimialojen ja muiden tahojen kanssa sekä edistää yhteistyötä järjestöjen, seurojen ja yritysten välillä. Lisäksi hyvinvointikoordinaattori toimii vanhus- ja vammaisneuvoston sihteerinä, ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilönä sekä hyvinvointityöhön liittyvissä verkostoissa.

Asiantuntijatyön lisäksi hyvinvointikoordinaattori suunnittelee ja ohjaa kuntalaisille matalan kynnyksen liikuntapalveluita sekä antaa liikuntaneuvontaa. Tehtävään kuuluu yleinen ohjaus ja neuvonta, verkostotyö sekä osallistuminen hyvinvointia parantavien palveluiden ja toimintamallien kehittämiseen. Hyvinvointikoordinaattori levittää hyviä käytäntöjä, järjestää koulutuksia sekä viestii aktiivisesti eri kanavissa kunnan tekemästä hyvinvointityöstä.

Vertailuna muut kunnan kulttuuri-, liikunta-, nuoriso- ja vapaa-aikapalvelujen palkkahinnoittelun alla olevat tehtävät sekä niiden TVA-tasot:

  Peruspalkka TVA 1 TVA 2 Hinnoittelutunnus
Vapaa-aikasihteeri 2374,88 € 2410,36 € 2701,12 € 02VAP020
Hyvinvointikoordinaattori 2269,46 € 2400,00 €   02VAP050
Nuorisotyöntekijä 2166,08 € 2183,93 € 2247,19 € 02VAP060
Liiikuntaneuvoja (hanke) 2166,08 € 2183,93 € 2247,19 € 02VAP060

 

Ehdotus

Esittelijä

Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus päättää myöntää hyvinvointikoordinaattorille täyttöluvan ajalle 1.3.-31.8.2023 ja vahvistaa tehtäväkohtaiseksi palkaksi 2400 € kuukaudessa. 

Päätös

Kunnanhallitus päätti, että asia palautetaan valmisteluun ja pyytää hyvinvointijohtajan seuraavaan kokoukseen avaamaan hyvinvointikoordinaattorin ja hyvinvointijohtajan välistä keskinäistä tehtävänjakoa sekä palkkauksen perusteluja suhteessa kunnan yleiseen palkkatasoon.

Valmistelija

  • Jaana Ranta-aho, jaana.ranta-aho@aura.fi

Perustelut

Kunnanhallitus päätti kokouksessaan 30.1.2023 § 21, että asia palautetaan valmisteluun ja pyytää hyvinvointijohtajan seuraavaan kokoukseen avaamaan hyvinvointikoordinaattorin ja hyvinvointijohtajan välistä keskinäistä tehtävänjakoa sekä palkkauksen perusteluja suhteessa kunnan yleiseen palkkatasoon.

Hyvinvointijohtajan ja hyvinvointikoordinaattorin tehtäväkuvien erot on avattu alla. Hyvinvointijohtaja on toimialajohtaja, joka johtaa ja koordinoi myös kunnan hyvinvointityötä. Hyvinvointikoordinaattorin tehtävä on suunnitella ja jalkauttaa kuntalaisten hyvinvointia tukevia toimenpiteitä, luoda hyviä käytäntöjä hyvinvointityöhön, antaa liikuntaneuvontaa sekä toimia osaltaan hyvinvoinnin asiantuntijana. 

Hyvinvointijohtajan tehtävän tarkoituksena on kunnan hyvinvointityön koordinointi, sivistys- ja vapaa-aikatoimen toimialojen kokonaisvaltainen johtaminen sekä sivistys- ja vapaa-aikalautakuntien esittelijänä toimiminen. Hyvinvointitoimiala sisältää sivistystoimen alaisen toiminnan eli varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, 2. asteen, vapaan sivistystyön ja kirjaston vastuualueet sekä vapaa-aikapalveluiden alaisen toiminnan eli vapaa-ajan, nuoriso- ja liikuntapalveluiden vastuualueet. Hyvinvointijohtajan keskeiset tehtäväkokonaisuudet ovat:

  1. HYTE-työn johtaminen; valmisteluvastuu hyvinvointisuunnitelman/-kertomuksen laatimisesta, täytäntöönpanon koordinoinnista sekä seurannasta ja raportoinnista.
  2. Sivistys- ja vapaa-aikalautakuntien hallinnollinen valmisteluvastuu, vastuu päätösten täytäntöönpanosta sekä lautakuntien esittelijänä toimiminen.
  3. Esihenkilönä toimiminen alaistensa vastuualueiden päälliköille (rehtori, varhaiskasvatuspäällikkö, kirjastotoimenjohtaja) sekä nuoriso-, liikunta- ja vapaa-aikatoimen henkilöstölle.
  4. Toimialan talousvastuu; talousarvio- ja tilinpäätösvalmistelun johtaminen, toteumaseuranta ja raportointi. 
  5. Toimialan yleinen johtaminen ja kehittäminen.

Hyvinvointikoordinaattorin tehtävän tarkoituksena on kunnan hyvinvointityön suunnittelu ja toteutus itsenäisesti sekä yhteistyössä hyvinvointitoimialan henkilöstön kanssa. Hytekoordinaattori edistää hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yhteistyötä kunnan eri toimialojen ja hyvinvointialueen kanssa sekä yhteistyötä järjestöjen, seurojen ja yritysten välillä.

Lisäksi hyvinvointikoordinaattori toimii vanhus- ja vammaisneuvoston sihteerinä, ehkäisevän päihdetyön ja kotouttamispalveluiden yhdyshenkilönä, hyvinvointityöhön liittyvissä verkostoissa sekä koordinoi nuorten työpajatoimintaa. Asiantuntijatyön lisäksi hyvinvointikoordinaattori suunnittelee ja ohjaa kuntalaisille matalan kynnyksen liikuntapalveluita sekä antaa liikuntaneuvontaa.

Tehtävään kuuluu yleinen ohjaus ja neuvonta, verkostotyö sekä osallistuminen hyvinvointia parantavien palveluiden ja toimintamallien kehittämiseen. Hyvinvointikoordinaattori levittää hyviä käytäntöjä, järjestää koulutuksia sekä viestii aktiivisesti eri kanavissa kunnan tekemästä hyvinvointityöstä.

Hyvinvointikoordinaattorin keskeiset tehtäväkokonaisuudet:

  1. Kunnan hyvinvointityön suunnittelu ja toteutus itsenäisesti sekä yhteistyössä muun henkilöstön kanssa: hyvinvointisuunnitelman laatiminen ja vuosittainen kokoaminen ja tavoitteiden tarkastelu.
  2. Yhteis- ja verkostotyön koordinoiminen eri toimijoiden kanssa.
  3. Hyvinvointityön asiantuntijana toimiminen: hyvinvointikertomuksen valmistelu, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kansallisten linjausten seuraaminen, hankehakujen valmistelu ja raportointi sekä kunnan strategiaa tukevien linjausten ja suunnitelmien toimeenpano.
  4. Liikuntaneuvonnan toteutus sekä matalan kynnyksen liikuntaryhmien suunnittelu ja toteutus: yhteistyön vahvistaminen Varhan kanssa ja palvelupolkujen rakentaminen, eri ikäryhmille suunnattujen liikuntaryhmien vetäminen.

Hyvinvointikoordinattorille esitetty kuukausipalkka perustuu KVTES:in mukaiseen 02VAP050-hinnoittelutunnukseen, joka sisältää kulttuuri-, liikunta-, nuoriso- ja vapaa-aikapalvelujen vaativat ammattitehtävät, mm. palvelujen kehittäminen, toiminnan suunnittelu ja ohjaus sekä asiakkaiden tarpeiden tunnistaminen ja ennakointi. Hinnoittelun peruspalkka on 2269,46 €. Koska hyvinvointikoordinaattori palkataan vain puoleksi vuodeksi, tulee rekrytoitavalla henkilöllä olla jo olemassa olevat valmiudet sekä kehittämistyöhön että asiakasrajapinnassa toimimiseen. Uusi toimenkuva vaatii valittavalta henkilöltä joustavuutta, kykyä sietää ajoittaista kiirettä sekä itsenäistä otetta työn suunnitteluun ja kykyä hahmottaa laajoja kokonaisuuksia. Hyvinvointikoordinattorin tehtäväkuva sisältää sekä asiantuntijatyötä että liikuntaneuvonnan käytännön toteutusta. Tästä syystä tehtäväkohtaiseksi palkaksi ehdotetaan 2400 € kuukaudessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus päättää

  1. merkitä hyvinvointijohtajan täydennykset hyvinvointikoordinaattorin toimeen liittyen tiedoksi ja
  2. myöntää hyvinvointikoordinaattorin toimeen täyttöluvan ajalle 1.3.-31.8.2023 ja vahvistaa tehtäväkohtaiseksi palkaksi 2400 € kuukaudessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Pöytäkirjaan merkittiin, että hyvinvointijohtaja Jaana Ranta-aho oli läsnä kokouksessa asian esittelyn ajan.

Tiedoksi

Jaana Ranta-aho, palkat

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.