Tekninen lautakunta, kokous 13.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 22 Metsä-Halavan jatkoalueen katusuunnitelma

AurDno-2023-122

Valmistelija

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Uudelle Metsä-Halavan kaava-alueelle laaditaan katu ja kunnallistekniikan suunnitelmia.

Kadut suunnitellaan ja rakennetaan siten, että ne sopeutuvat asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttävät toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset. Kunnan velvollisuus kadunpitoon alkaa, kun asemakaavan mukaisen maankäytön liikennetarve sitä edellyttää. 

Katusuunnitelma on hallinnollinen yleisen alueen käyttöä koskeva suunnitelma, jonka perusteella katu saa rakennusluvan. Maankäyttö- ja rakennusasetus määrää katusuunnitelman sisältövaatimukset. Asetuksenmukaan katusuunnitelmassa tulee esittää katualueen käyttäminen eri tarkoituksiin sekä kadun sopeutumisenympäristöön. Katusuunnitelmasta tulee käydä ilmi liikennejärjestelyjen periaatteet, kuivatus ja sadevesienjohtaminen, kadun korkeusasema ja päällystemateriaali sekä istutukset ja pysyvät rakennelmat ja laitteet.

Katusuunnitelma on asiakirja, jota esitellään päättäjille, asukkaille, yrityksille ja muille sidosryhmille. Senvuoksi katusuunnitelman tulee olla esitystavaltaan selkeä ja siitä tulee käydä ilmi katusuunnitelmanvaikutukset liikenteeseen, ympäristön ja maankäyttöön. Katusuunnitelman tulee täyttää maankäyttö- jarakennusasetuksen sisältövaatimukset.

Maankäyttö- ja rakennusasetuksen mukaan katusuunnitelma on pidettävä kunnassa julkisesti nähtävänä vähintään 14 päivän ajan. Katusuunnitelman asettaa nähtäville kunnan johtosäännössä määrätty toimielin. Suunnitelman nähtäville asettamisesta ja oikeudesta muistutuksen tekemiseen tiedotetaan siten kuinkunnalliset ilmoitukset julkaistaan. Nähtäville asettamisesta ja oikeudesta muistutuksen tekemiseen ilmoitetaan suunnittelualueeseen rajoittuvien kiinteistöjen omistajille ja haltijoille. Osallisilla on oikeus tehdä muistutus katusuunnitelmaehdotuksesta nähtävilläolon aikana. Muistutukset ja niistä annetut vastineet käsitellään samassa päättävässä elimessä, joka on asettanut katusuunnitelmannähtäville. Katusuunnitelman hyväksyy se kunnan toimielin, jolle asiaa koskeva päätösvalta on annettu. Päätössuunnitelman hyväksymisestä lähetetään osallisille. Viranhaltijan tekemää hyväksymispäätöstä koskee kuntalain mukainen oikaisuvaatimusoikeus. Oikaisuvaatimus tulee käsitellä toimielimessä.Toimielimen päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella hallinto-oikeudelta.

Katusuunnitelmaa käsitellään kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jari Nerjanto, Yhdyskuntatekniikan päällikkö, jari.nerjanto@aura.fi

Tekninen lautakunta hyväksyy katusuunnitelman.

Tekninen lautakunta asettaa Metsä-Halavan jatkoalueen katusuunnitelman aineiston julkisesti nähtäville maankäyttö- ja rakennusasetuksen § 43 mukaisesti. 

Nähtävillä olon jälkeen tekninen lautakunta käsittelee mahdolliset muistutukset nähtävillä olleista suunnitelmista ja tekee päätöksen katusuunnitelmien hyväksymisestä.

Päätös

Tekninen lautakunta hyväksyy Metsä-Halavan jatkoalueen katusuunnitelman ja asettaa katusuunnitelmat nähtäville.