Tekninen lautakunta, kokous 31.5.2023

§ 45 Kiinteistöjen sisäilma-asiat

AurDno-2019-225

Valmistelija

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Sisäilmastolla tarkoitetaan rakennuksen sisäilman ja lämpöolosuhteiden muodostamaa kokonaisuutta. Lämpöolosuhteisiin kuuluvat sisäilman ja -pintojenlämpötilat, lämpötilojen vaihtelut, ilman liike (veto) ja sisäilman kosteus. Sisäilmalla tarkoitetaan rakennuksen sisällä olevaa ilmaa, johon tulee ulkoilmaa joko ilmanvaihtojärjestelmän kautta tai vuotoilmana rakenteista olevista raoista, ja joka sisältää rakennuksesta, ihmisistätai hänen toiminnastaan peräisin olevia epäpuhtauksia (epäorgaaniset yhdisteet, haihtuvat orgaaniset yhdisteet, hiukkaset, mikrobit ja epäspesifiset haisevat aineet).

Työnantajan toimintaa työpaikkojen sisäympäristöongelmien ehkäisemisessä ja ongelmien ratkaisemisessa ohjaa ja velvoittaa Suomen lainsäädäntö. Laki velvoittaa, että työnantaja jatkuvasti seuraa työpaikan olosuhteita terveellisyyden ja turvallisuuden näkökulmasta.

Työnantajan vastuulla on, että tilojen käyttäjät tuntevat sisäympäristöongelmien haittailmoitusmenettelyn ja keskeiset toimintatavat ongelmien ratkaisemisessa. Koska tilojen käyttäjät tekevät päivittäin havaintoja työympäristöstään, on tärkeää, että heidät on perehdytetty haittailmoitusmenettelyyn. Näin mahdollisiin sisäympäristöongelmiin voidaan puuttua ripeästi.

Haittailmoituksen saatuaan tai haitan havaittuaan työnantajan on ryhdyttävä tarpeellisiin toimenpiteisiin turvatakseen työntekijöille terveelliset ja turvalliset työskentelyolot. Mikäli haitta- tai vaaratekijöitä ei voi poistaa, on työnantajan hankittava työterveyshuollon arvio haitan tai vaaran merkityksestä työntekijän terveydelle.

Sisäympäristöongelmien syyt ja rakennuksen kunto on aina selvitettävä riittävän luotettavasti ja kattavasti. Jos työnantajalla ei ole riittävää asiantuntemusta ongelmien selvittämiseen, on hänen käytettävä ulkopuolisia asiantuntijoita. Sisäilmaryhmä-toimintamalli toimii hyvin perustana ongelmien ratkaisemisessa ja työnantajan edustaja toimii usein ryhmän puheenjohtajana.

Sisäilmaongelmien ratkaisuun on laadittu oma toimintamalli ja ongelmia on käsitelty sisäilmatyöryhmässä.

Tänä vuonna sisäilma asioita on selvitelty seuraavissa kiinteistöissä:

- Tilhelä

- Pääskynpesä

- Tiilikoulu

- Kivikoulu

 

Lisäksi osassa kiinteistöissä on jatkuva ilmanlaadun seuranta ja palaute järjestelmä Iisy Freesi ja Genanon ilmanpuhdistimet käytössä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Tekninen johtaja kertoo esille tulleista asioista ja asian käsittelyn tilanteen.

Tilojen sisäilma asioita on käsitelty sisäilmatyöryhmässä ja työryhmä on tehnyt esityksen tehtävistä toimenpiteistä.

Sisäilma tiedote luonnos oheismateriaalina.

 

Päätös

Tekninen lautakunta esittää sisäilma korjauksia tehtäväksi sisäilmatyöryhmän esityksen mukaisesti.

Korjauksia varten tarvitaan 40 000€ määräraha varaus. Tekninen lautakunta esittää hiekoitussepeli varaston ja pikku-puukoulun julkisivusaneerausta vuodelle 2024 ja niistä vapautuvan määräraha varauksen siirtämistä sisäilmakorjausten tekoa varten. 

Tilhelässä parannetaan ilmanvaihtoa ja tehdään tiivistyksiä.

Pääskynpesässä tiivistetään Yhdystien puoleisen sivun julkisivun tiiveyttä, puretaan ulkovarastot ja säädetään ilmanvaihtoa. Vuonna 2024 jatketaan julkisivumuurauksen korjaustöitä.

Tiilikoulussa tiivistetään julkisivua, nuohotaan ja säädetään ilmanvaihto ja liikuntasalin ilmanvaihtoon tehdään muutostöitä.

Koko koulun ilmanvaihdon säädöt tarkistetaan ja tasapainotetaan koko rakennus.

Kivikoulun tilanteen käsittely ja päätös esitetään kunnanhallituksen ratkaistavaksi. Vaihtoehtona on sisäilmanlaatua parantavat korjaustoimet tai väistötilat. Kivikoulun tiloja ei enää tarvita, jos suunniteltu koulun laajennus toteutuu. Päätettävänä on väliaikaiset toimet, kunnes kouluun laajennuksen uudet tilat ovat valmiit. Koulun laajennus on tällä hetkellä tarvesuunnittelu vaiheessa.