Tekninen lautakunta, kokous 4.4.2024

§ 24 Rakennusrekisterin laadunparannus ja kiinteistöverotietojen korjaus

AurDno-2024-122

Valmistelija

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Projektissa käydään läpi Auran kunnan rakennuskantaa ja pyritään saattamaan tiedot ajan tasaisiksi kunnan rakennusrekisterin, Digi- ja väestötietoviraston sekä Verohallinnon rekistereissä.

Rakennusrekisterin ajan tasalle saaminen toteutetaan vertailemalla kunnan ja verohallinnon rakennusrekisteriä kartta-aineistoihin ja kunnan rakennuslupamateriaaliin. Jos kiinteistön rakennuskantaa ei saada selvitettyä rekistereistä, otetaan kiinteistönomistajiin yhteyttä kirjeitse puuttuvien tietojen saamiseksi. Kiinteistönomistajalle toimitetaan kirjeessä ohjeet rakennusten tietojen ilmoittamista varten, ja mikäli riittäviä tietoja ei saada muuten, toteutetaan rakennusten mittaaminen paikan päällä.Tällä hetkellä rekisteritiedoista voi puuttua jopa kokonaisia rakennuksia tai purettuja rakennuksia on jäänyt rekisteriin. Eri rekistereissä voi olla myös eroavaisuuksia mm. pinta-alatiedoissa, osoitteissa ja sijainneissa.

Projektiin kuuluvat mittauskäynnit ovat kiinteistönomistajalle maksuttomia ja mittaukset suoritetaan rakennusten ulkopuolelta (kokonaisala) menemättä sisätiloihin. Kiinteistön omistajan läsnäolo mittauskäynnillä ei ole välttämätöntä.

Mikäli tietoja ei projektin puitteissa saada kyselyn kautta tai mittauskäyntiä ei päästä suorittamaan, on rakennusvalvonnalla Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL 145§) nojalla oikeus suorittaa kiinteistölle virallinen tarkastuskäynti, josta peritään rakennusvalvonnan taksan mukainen maksu.

Korjatut tiedot siirtyvät välittömästi väestötietojärjestelmään (Laki väestötietojärjestelmästä ja Digi- ja väestötietoviraston varmennepalveluista 25 §) ja verohallinnon tiedoista poikkeavat kiinteistötiedot toimitetaan vuosittain verohallintoon tarkastettavaksi. Pääasiallisena tarkoituksena on saattaa kaikki kiinteistöverotuksen piiriin kuuluvat rakennukset verottajan tietoon. Kiinteistöverotietojen päivittäminen on arvioitu kasvattavan kunnan tuloja kiinteistöveron muodossa. Työ tulee olemaan myös osana kunnan talouden tasapainotusohjelmaa. Projekti takaa myös tasavertaisen kohtelun kiinteistön omistajia kohtaan. Ajantasaiset kiinteistötiedot auttavat myös muussa viranomaistoiminnassa, kuten esim. pelastustehtävissä.

Mikäli kiinteistötiedot ovat ajan tasalla tai ne saadaan korjattua olemassa olevien tietojen, kuten lupamateriaalin perusteella, ei kiinteistönomistajiin oteta suoraa yhteyttä. Mikäli kiinteistöveroilmoituksessa on edelleen virheitä, voi kiinteistönomistaja ottaa yhteyttä projektivastaavaan tai rakennusvalvontaan. 

Projektin kestoksi on arvioitu 3 vuotta (2024 - 2026). Kunnan rakennusrekisterissä on n. 2000 kiinteistöä ja kiinteistöjen sisällä useampia rakennuksia. Rekisterin korjaustyötä on aloitettu tekemään rakennusvalvonnan sisäisenätyönä ja työtä pyritään tekemään n.1 työpäivä / viikossa. Työ sisältää rakennusrekisterin ja verottajan tietojen vertailua sekä niiden korjaamista ajantasalle. Lisäksi epäselvissä tapauksissa pitää tehdä maastossa kartoitustyötä. Rekisteritietojen korjaamistyön avuksi on aloittamassa työharjoittelija, joka aloittaa työt 3.4.2024. Ensimmäinen työ on rakennusten sijaintitietojen ja osoite tietojen korjaus ja tarkastus. 

Päivitystyön helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi, virheiden määrän ja paikan selvittämiseksi, tiedon laadun varmistamiseksi sekä lisä resurssiksi päivitystyöhön on pyydetty tarjous paikkatietoanalyysistä ja rekisterin korjauksesta PwC Suomelta ja VLiNdATA Oy:ltä.   

Työvaiheet:

1. Ensimmäinen työ on rakennusten sijaintitietojen ja osoite tietojen korjaus ja tarkastus.

2. Karkea paikkatietoanalyysi

3. Kirjeiden lähetys ja tietojen korjaus, rakennustietokysely

4. Kiinteistöjen katselmointi

5. Paikkatietoanalyysi ja rekisterivertailu

6. Kiinteistöjen katselmointi ja rekisterin korjaus

7. Rekisterivertailu (kunta/vero)

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Tekninen lautakunta päättää aloittaa rekisteritietojen päivitystyön edellä esitetyllä tavalla.

Saatujen tarjousten perusteella valitaan yritys, jonka kanssa tehdään yhteistyötä rakennusrekisterin päivittämiseksi.

Päätös

Tekninen lautakunta päätti hyväksyä edellä kuvatun suunnitelman rakennusrekisterin päivitystyötä varten.

Halvimman tarjouksen ja tarjouksen sisällön perusteella yhteistyö kumppaniksi valittiin VLiNdATA Oy.

Rakennustietokysely tehdään sähköisesti ja kirjeellä.

 

Tiedoksi

Tarjoajat

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:
– se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
– kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Auran kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on julkaistu tietoverkossa.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.  

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Auran tekninen lautakunta
Posti- ja käyntiosoite: Tuulentie 1, 21380 AURA
Sähköpostiosoite: kunta@aura.fi
Puhelinnumero: 02 486 430 (vaihde)
Aukioloaika: ma-to klo 8.00-16.00, pe 8.00 - 14.45

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
– päätös, johon haetaan oikaisua
– se, millaista oikaisua vaaditaan
– millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite. 
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Auran keskushallinosta. Yhteystiedot; ks. edellä.