Tekninen lautakunta, kokous 4.4.2024

§ 25 Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen viemäriliittymät

AurDno-2024-123

Valmistelija

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Alkuvuodesta 2015 valmistui siirtoviemäriyhteys Auran asemanseudulta Liedon asemalle ja loppuvuodesta 2015 Pöytyän Riihikoskelta Auran asemanseudulle.

Rakennettujen siirtoviemäriosuuksien läheisyydessä sijaitsevien kiinteistöjen liittäminen viemäriin huomioitiin asentamalla siirtoviemäriputken kanssa samaan kaivantoon rinnakkainen haja-asutusta palvelemaan tarkoitettu painejohto. Muutamiin tarpeelliseksi katsottuihin kohtiin linjaosuutta rakennettiin maantien alittavia sivuhaaroja valmiiksi. Tien toisella puolella sijaitsevat kiinteistöt voidaan helpommin liittää viemäriin, eikä yksittäisten kiinteistöjen tarvitse hankkia tien alittamiseen tarvittavia viranomaislupia.

Linjaosuudelle rakennettiin haja-asutusta palvelevia pumppaamoja, joiden avulla siirtolinjan läheisyydessä sijaitsevien kiinteistöjen jätevedet on mahdollista johtaa siirtoviemäriin ja edelleen käsiteltäväksi Kakolanmäen jätevedenpuhdistamolla. Suurin osa pumppaamoista on rakennettu vain haja-asutuksen tarpeita ajatellen. Pelkästään siirtoviemärin toimivuutta ajatellen olisi riittänyt nykyistä vähempi määrä pumppaamoita.

Kiinteistöjen liittäminen järjestelmään on suunniteltu tapahtuvan mahdollisimman helposti. Liittyminen tapahtuu pääosin kiinteistökohtaisten jätevedenpumppaamojen avulla. Painejohdon sijoittaminen kiinteistön alueelle voi tapahtua viettojohtoa helpommin maastonmuodoista huolimatta. Kiinteistöiltä jätevedet pumpataan joko erikseen tarvittavan sivulinjan avulla linjapumppaamoon tai kiinteistöt voivat liittyä suoraan siirtolinjan viereen rakennettuun painejohtoon. Lähekkäin sijaitsevat kiinteistöt voivat halutessaan hankkia yhteisen pumppaamon, johon voidaan liittyä viettoviemärillä. Rakennettuun linjapumppaamoon voi myös suoraan liittyä viettoviemärillä.

Auran kunta on tehnyt merkittävän investoinnin kunnan viemärijärjestelmän kehittämiseksi. Tehdyllä investoinnilla on tavoiteltu myös ympäristön tilan ja viihtyisyyden kannalta saavutettavia hyötyjä. Siirtoviemärilinja sijoittuu Aurajoen läheisyyteen ja Aurajoen valuma alueella on lähes katkeamattomasti nauhamaista asutusta, joiden jätevesillä on vaikutusta Aurajoen tilaan. Auran kunta on saanut siirtoviemärin rakentamiseen merkittävän taloudellisen tuen valtiolta. Tukea hankkeelle myönnettäessä oli suurta merkitystä sillä, että siirtoviemärilinjan varressa olevien kiinteistöjen jätevesijärjestelmät voidaan samassa yhteydessä saattaa nykyisten vaatimusten mukaiselle tasolle.

Auran kunnan viemäriverkoston laajennuttua rakennettujen siirtoviemärilinjojen osalta, tuli tarpeelliseksi tarkastella myös Auran kunnan jätevesivesiviemärin nykyisen toiminta-alueen rajauksia. Toiminta-alueet on viimeksi määritelty vuonna 2013 ja sitä päivitettiin 2017. Jätevesivesiviemärin toiminta-alueen laajentaminen koskee Auran kunnan alueella Riihikoski-Aura-Liedon as. siirtoviemärin läheisyydessä olevien kiinteistöjä.  Tässä vaiheessa toiminta-alueen laajentaminen koskee ensisijaisesti kaikkia niitä kiinteistöjä, joiden alueella rakennettu siirtoviemäri sijaitsee. Nämä kiinteistöt on lähtökohtaisesti kaikki sisällytetty jätevesiviemärin toiminta-alueeseen. Niiden siirtoviemärin välittömässä läheisyydessä olevien yksittäisten kiinteistöjen osalta, joiden alueella viemäri ei sijaitse, mutta liittyminen teknisesti olisi mahdollista ja kustannuksiltaan kohtuullista, toiminta-alueeseen kuulumista on harkittu tapauskohtaisesti. Muutamia näistä kiinteistöistä on esitetty toiminta alueeseen jo tässä vaiheessa. Kiinteistöillä, jotka sijaitsevat vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella, on velvollisuus liittyä vesi- ja viemäriverkostoihin. Liittymisvelvollisuus koskee myös pihaja rantasaunoja. Liittämisvelvollisuudesta on mahdollisuus saada vapautus kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen myöntämällä luvalla. Vapautusta haettaessa kiinteistön omistajan on perusteltava miksi kyseinen kiinteistö voidaan jättää vesihuollon ulkopuolelle.

Tavoitteellisella toiminta-alueella tarkoitetaan niitä siirtoviemärilinjan läheisyydessä sijaitsevia kiinteistöjä, joiden osalta toiminta-alueen laajentamista pitää vielä selvittää. Tavoitteena on toiminta-alueen laajentaminen myöhemmin näiden kiinteistöjen osalta, jos se selvitysten perusteella todetaan mahdolliseksi. Kiinteistön sijainti tavoitteellisella toiminta-alueella ei siten sisällä lupausta kiinteistön myöhemmästä sisällyttämisestä toiminta-alueeseen. Toiminta-alue ei laajene tavoitteelliselle alueelle automaattisesti, vaan ainoastaan Auran kunnan tekemällä erillisellä päätöksellä.

Siirtoviemäriin on ollut mahdollisuus liittyä vuodesta 2016 alkaen, mutta liittyjiä on ollut vain muutamia. Asiasta on tiedotettu jo vuonna 2015 ja sen jälkeen on pidetty muutamia jätevesi-iltoja. Kaikkia ketkä ovat halunneet saada lisätietoa liittymisestä, heille on lisätietoa annettu ja liittyminen on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi. Muutamien kiinteistöjen omistajien kanssa on tehty yhteisiä suunnitelmia ja myös FCG on tehnyt lisäsuunnitelmia mahdollisimman helppoon ja edulliseen liittymiseen kunnan jätevesiviemäriin. Kosken ympäristönsuojelu on lähettänyt kahteen otteeseen kirjeet kaikille, jotka asuvat lähellä Aurajokea ja muistuttanut velvoitteesta korjata jätevesijärjestelmä jätevesiasetuksen mukaiseen kuntoon tai liittyä kunnan jätevesiviemäriin. Lisäksi kirjeitse on pyritty selvittänyt kiinteistöjen käyttöä ja jätevesijärjestelmiä.

Vuoden 2024 talousarvioon on otettu tavoitteeksi liittyjien lukumäärän kasvattaminen. Lisäksi ympäristölain säädäntö ja vesihuoltolaki velvoittaa kiinteistön omistajia liittymään kunnan jätevesiviemäriin. Asian edistämiseksi on tehty 5 vuoden toimntasuunnitelma (2023-2027). Hanke tukee myös kunnan talouden tasapainotusohjelmaa.

1. Keskustan eteläpuolella toiminta-alueella oleville asukkaille lähetetään kirjeet ja pyritään neuvottelemaan kaikkien kanssa (2024).

2. Keskustan eteläpuolella tavoitteellisella toiminta-alueella oleville lähetetään kirjeet ja pyritään neuvottelemaan kaikkien kanssa (2025).

3. Keskustan pohjoispuolella toiminta-alueella oleville asukkaille lähetetään kirjeet ja pyritään neuvottelemaan kaikkien kanssa (2026).

4. Muut vesistöt ja mahdolliset liittyjät (2027).

5. Toiminta-alueen päivitys (2028).

Auran Tekninen toimi ja Kosken ympäristönsuojelu lähettää yhdessä kirjeet kohdassa 1. oleville huhtikuussa 2024 ja kiinteistön omistajilla on mahdollisuus yhdessä teknisen toimen kanssa suunnitellla ja sopia viemäriin liittymisestä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Tekninen lautakunta toteaa tilanteen tietoon saatetuksi ja esittää asiassa edettävän toimintasuunnitelman (2023-2027) mukaisesti.

Päätös

Päätös on päätösehdotuksen mukainen.