Kunnanhallitus, kokous 8.4.2024

§ 68 Osallistavan budjetoinnin asettaminen vuodelle 2024

AurDno-2024-130

Valmistelija

  • Jaana Ranta-aho, jaana.ranta-aho@aura.fi

Perustelut

Osallistava budjetointi järjestetään Aurassa tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Talousarvioon on varattu 5000 euroa osallistavan budjetin ehdotusten toteuttamiseen. Tarkoitus on osallistaa kuntalaisia oman asuinalueensa kehittämiseen ja parantamiseen ja tätä kautta lisätä hyvinvointia, osallisuutta ja kunnan viihtyisyyttä. Tänä vuonna osallistava budjetointi järjestetään siten, että kuntalaiset voivat äänestää etukäteen valmistelluista vaihtoehdoista. Etukäteen valmistellut vaihtoehdot on nostettu kunnan hallintoa ohjaavista asiakirjoista, kuten elinvoimaohjelmasta ja hyvinvointisuunnitelmasta. Kuntalaiset voivat täydentää vaihtoehtoja omilla ehdotuksillaan. Osallistavaa budjettia voidaan käyttää useamman vaihtoehdon toteuttamiseen sille varatun summan puitteissa.

Osallistavalla budjetoinnilla toteutettava toiminta tulee olla kuntalaisille maksutonta ja kaikille avointa. Äänestää voi sekä sähköisesti että perinteisesti paperilipukkeella kunnantalolla. Osallistavan budjetoinnin äänestys alkaa 15.4.2024 ja kestää kaksi viikkoa.

Äänestyksessä ovat mukana seuraavat vaihtoehdot:

  • Kirjastosta lainattavien tarvikkeiden lisääminen, esimerkiksi sähköpyörän hankinta. Kuntalaiset voivat tehdä omia ehdotuksia.
  • Ulkokuntolaitteen hankkiminen Ulkoilulahtoon.
  • Kulttuuri- tai muun tapahtuman järjestäminen. Kuntalaiset voivat tehdä omia ehdotuksia.
  • Ikäihmisille jaettavat liukuesteet kenkiin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus merkitsee tiedoksi osallistavan budjetoinnin käynnistymisen ja vahvistaa äänestyksessä mukana olevat vaihtoehdot.

Päätös

Muutettu päätösehdotus:

Kunnanhallitus päättää, että osallistava budjetointi tehdään kaksivaiheisena prosessina. Kuntalaiset saavat aluksi ehdottaa asioita, joista toisella kierroksella äänestetään.

Muutettu päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Jaana Ranta-aho

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.