Kunnanhallitus, kokous 30.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Katuvalaistuksen hankinta vuokramallilla

AurDno-2022-451

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Auran kunnalla on ollut katuvalaistuksen ohjauksessa käytössä C2 Smart Light –järjestelmä useamman vuoden ajan. Järjestelmä on selainpohjainen ohjausjärjestelmä, jossa mm. katuvalojen paloaikoja on voitu ohjata katuvalokeskuksittain paikkariippumattomasti, kunhan on vain ollut internetyhteyden päässä jollain päätelaitteella. Järjestelmästä olisi saatavissa enemmän hyötyjä/säästöä, jos valaisimet olisivat uudempia LED-valoja, joissa erillinen valaisinkohtainen ohjaus.

Viime vuosina varsinkin sähkön energia hintojen noustua kustannukset ovat taas alkaneet kohoamaan. Katuvalaistuksessa led-valaistusta on ollut saatavilla lähes kymmenen vuoden ajan, mutta vasta muutama vuosi sitten led-valaisimet ovat saavuttaneet sen luotettavuus tason, että niitä on kannattanut ottaa käyttöön ja samalla hintataso on tullut merkittävästi alaspäin.

Auran kunnalla on ollut useamman vuoden tavoitteena vaihtaa vanhoja purkausvaloja nykyaikaisiin LED-valoihin. Kuitenkin käytössä on vielä 522 kpl purkausvaloa (elohopealamppu, suurpainenatriumlamppu ja monimetallilamppu), jotka olisi syytä vaihtaa ledeihin. Elohopeavalaisimia ei saa enää myydä ja niiden vaihdolla saadaan merkittävä säästö aikaan energiankulutuksessa. Kaikkien purkausvalojen valmistus loppuu vuonna 2027.

Auran kunta liittyi 2020 kunta-alan energiatehokkuussopimukseen ja valaisimien vaihtaminen edesauttaa Auran kuntaa saavuttamaan energiatehokkuussopimuksen energiansäästötavoitteita.

Katuvalaisimien vaihdossa on oikeastaan kaksi vaihtoehtoa, joista toinen on hankkeen toteuttaminen omana investointihankkeena omaan taseeseen vuosittaisine poistoineen ja toinen on valaistusjärjestelmän vuokraaminen esim. 10 vuoden vuokrausajalla järjestelmien toimittajilta. Molempiin järjestelmiin liittyy eri laisia vivahteita rahoitusmuodoista ja toteutustavasta.

Valaistusjärjestelmän vuokrauksessa etuina voidaan todeta, että korjausvelka poistuu ilman investointikustannuksia ja poistoja tilinpäätökseen, valaistuksen laatu paranee, valaisimet ovat tilaajan omaisuutta vuokrasopimuksen päättyessä, sopimusaikainen tehdastakuu, valaistuksen automatisointi, oman henkilöstön työmäärä vähenee ja vuokrakustannukset ovat pienemmät kuin syntyvät energia- ja huoltokustannussäästöt. Omana investointihankkeena koko vaihtotyön kustannuksiksi on arvioitu 270 000 € ja ylläpitotyöt jäävät omalle vastuulle välittömästi. Lisäksi valaisin pylväitä pitäisi asentaa, kustannusarvio 220 000€.

Auran kunta on pyytänyt C2 SmartLight Oy:ltä tarjousta etähallittavien Led-katuvalaisimien vuokrauksesta 10 vuoden vuokrausajalla. Valaisimet ovat tällöin etäohjattavissa monipuolisemmin, kun niistä voidaan säätää ja mitata valaistustehoa katukohtaisesti sekä säätää tehoa eri vuorokauden ajoille. Tarjousta on pyydetty vain C2 SmartLight Oy:ltä, koska vain kyseinen yritys pystyy toimittamaan nykyiseen ohjausjärjestelmään soveltuvan älykkään ohjaus ratkaisun. Muuten tämä vaatisi myös ohjausjärjestelmän vaihdonkin, mikä lisäisi kustannuksia. Kansallinen kynnysarvo käyttöoikeussopimuksien / palveluiden hankinnoissa on 500 000 euroa, joten tarjouksen kysyminen yhdeltä toimittajalta on mahdollinen.

C2 SmartLight Oy on 4.11.2022 antanut tarjouksensa liitteen mukaisena siihen liittyvine toimitusehtoineen.

C2 SmarthLight Oy on toteuttanut vastaavia projekteja mm. Sauvossa, Asikkalassa, Kuhmossa ja Uuraisilla.

Ehdotus

Esittelijä

Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Tekninen toimi hyväksyy C2 SmartLight Oy:n antaman LED-valaistuksen ja sen automaatioratkaisun alustavan vuokratarjouksen. Tarjouksen mukaisesti ehdotetaan 10 vuoden vuokrasopimuksen tekemistä C2 SmartLight Oy:n kanssa.

Valaisin ja pylväs määrät tarkistetaan ennen hankintasopimuksen tekoa. Puuttuvat katuvalopylväät hankitaan myös samalla vuokramallilla.  

Koska hankinnan kokonaiskustannusarvio ylittää teknisen lautakunnan hankintavaltuuden ja asia siirretään kunnanhallituksen päätettäväksi.

Päätös

Päätös on päätösehdotuksen mukainen.

Valmistelija

Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Tekninen lautakunta esittää katuvalaistuksen vanhojen valojen vaihtamista LED-valaistukseksi vuokramallilla. Vuokrakulut saadaan maksettua sähköenergian säästöillä ja hankinta ei nosta talousarvion menoja.

Sähkönhinta on viime aikoina noussut huimasti ja katuvalojen vaihdosta älykkääseen LED-tekniikkaan saavutetaan huomattavia säästöjä. Uusi tekniikka mahdollistaa myös valojen himmennyksen ja valaiskohtaisen ohjauksen.

Ehdotus

Esittelijä

Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä C2 SmartLight Oy:n antaman led-valaistuksen ja sen automaatioratkaisun vuokratarjouksen ja päättää tehdä kyseisestä ratkaisusta 10 vuoden vuokrasopimuksen C2 SmartLight Oy:n kanssa.

Kunnanhallitus valtuuttaa teknisen johtajan laatimaan ja allekirjoittamaan sopimusasiakirjat.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Hankintaa ei voida toteuttaa hankintalain mukaan käyttöoikeussopimus hankintana. Tämän vuoksi katuvalaistuksen hankinta pitää keskeyttää ja palauttaa uudelleen valmisteluun sekä kilpailuttaa hankintalain mukaisesti.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus palauttaa asian uudelleen valmisteluun ja päättää:

1. kilpailuttaa valaisinhankinnan palveluhankintana,

2. että uudet valaisimet tulevat liitettäväksi nykyiseen valaistuksen ohjausjärjestelmään. Uudet valaisimet varustetaan Zhaga-liittimellä sekä nykyisen järjestelmän kanssa yhteensopivalla valaisinkohtaisella ohjaimella. Täten ohjausjärjestelmää ei ole sidottu tiettyyn valaisintoimittajaan, vaan tarjouksia voidaan kysyä useilta eri toimittajilta ja

3. että valaisimet ja pylväät hankitaan 10 vuoden vuokrasopimuksella, sisältäen 10 vuoden tuotetakuun valaisimille, sisältäen asennuksen. Vuokrasopimuksen jälkeen valaisimet siirtyvät kunnan omistukseen kahden kuukauden vuokraa vastaavalla hankintahinnalla.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.