Kunnanhallitus, kokous 30.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 Veteraaniperinnetyö Aurassa

AurDno-2023-43

Valmistelija

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Perustelut

Veteraanijärjestöjen ja muiden veteraanityöhön liittyvän vapaan yhdistystoiminnan työ on muuttumassa edunvalvonta- ja perinnetyöstä perinnetyöksi, koska sotasukupolvi on poistumassa keskuudestamme. Sotasukupolven perintö on olennainen osa Suomen kulttuuriperintöä ja kansallista identiteettiä. Tämän vuoksi on tärkeää, että eri toimijat arvioivat ja luovat lähtökohdat ja periaatteet veteraaniperinnetyön toteuttamiselle yhdessä, kun veteraanityön sisältö ja painopiste muuttuvat.

Kunnissa on perustettu perinnetoimikuntia ja Valtioneuvoston kanslian nimeämä työryhmä on laatimassa selvitystä ja ehdotusta perinteen säilyttämisestä, hoitamisesta ja vaalimisesta osana suomalaista yhteiskuntaa. Em. työryhmältä on odotettavissa ehdotusta siitä, miten eri toimijoiden yhteistyö järjestetään ja mitkä ovat toimijoiden roolit ja vastuut. Lisäksi työryhmä hakee ratkaisuehdotusta esimerkiksi perinnetyön organisoimiseen ja rahoittamiseen sekä valtion roolin määrittämiseen perinnetyössä.

Valtakunnallisia ohjeistuksia odotettaessa, voidaan kunnassa perinnetyö-asiaa edistää esimerkiksi seuraavasti:

  • Perinnetyöhön mukaan kutsuttavien tahojen kartoitus ja kontaktoiminen
  • Paikallisen perinteen kartoitus
  • Informaatiotilaisuuden järjestäminen em. tahoille
  • Perinnetoimikunnan perustaminen

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus päättää aloittaa veteraanien perinnetoimikunnan perustamiseen tähtäävän työn edellä selosteessa eritellyn mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.