Kunnanhallitus, kokous 27.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 46 Etätyösuositukset

AurDno-2023-20

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Koronapandemian aiheuttama laaja etätyöskentely sujui Auran kunnassa hienosti. Samalla otettiin harpppauksia työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisessa, kun työtä pystyi tekemäään paikasta riippumattomasti. Koronarajoitusten purkamisen jälkeen etätyötä tehty ns. hybridimallissa. Yhteisiä ohjeistuksia kaivataan koko organisaatioon ja etenkin niihin tehtäviin, joita voidaan edelleen suorittaa etätyöskentelynä.

Liitteessä on laadittuna etätyösuositusluonnos.

Ehdotus

Keskustellaan etätyösuosituksesta.

Päätös

Etätyösuositus viedään sellaisenaan kunnanhallituksen käsittelyyn. Kunnanjohtajalla on oikeus tehdä suosituksiin pieniä muutoksia.

Valmistelija

  • Tuija Pellosmaa, Hallintojohtaja, tuija.pellosmaa@aura.fi

Perustelut

Yhteistyötoimikunta on käsitellyt kokouksessaan 13.2.2023 §:ssä 5 etätyön tekemiseen liittyviä suosituksia. Koronaviruspandemian vuoksi etätyötä tehtiin laajasti niissä tehtävissä, joihin se soveltuu. Etätyön on todettu lisäävän henkilöstön työhyvinvointia ja siksi on tärkeää, että etätyömahdollisuus säilytetään. Etätyön tekeminen ei ole automaatti, vaan siitä tulee sopia esihenkilön kanssa. Yhteiset suositukset ovat lähtökohtana kunnan eri työpisteissä etätyön sopimiseksi henkilöstön tasapuolisen kohtelun vuoksi.

Etätyötä voidaan tehdä silloin, kun tehtävän luonne sen sallii ja sekä työnantajalle että työntekijälle etätyön tekeminen sopii. Etätyön tekemiseen ei ole subjektiivista oikeutta eikä velvollisuutta. Etätyössä noudatetaan samoja palvelussuhteen ehtoja kuin työpaikalla tapahtuvassa työskentelyssä. Yli- ja lisätyötä ei voi etätyössä muodostua. Etätyötä tehdään kunnan tietolaitteilla, mutta kunta ei hanki erillisiä laitteita eikä yhteyksiä työntekijälle. Nettiyhteys on mahdollista ottaa mobiiliverkon kautta työpuhelimesta.

Kunnalla on etätyövakuutus työntekijöille. Vakuutus kattaa etätyön tekemisen aikana tapahtuneiden työtapaturmien hoidon. Jos vakuutetulle tapahtuu tapaturma työpäivän aikana muutoin kuin työtehtäviä suorittaessaan, vastaa työntekijä itse tapaturman hoidosta. Kunta ei vastaa etätyötä tekevän henkilön työergonomiasta etätyössä, eikä työpisteen kalustuksesta.

Etätyösuositus on liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä etätyösuosituksen noudatettavaksi. Samalla kunnanhallitus päättää, että kunnanjohtajalla on oikeus tehdä suositukseen tarkentavia ohjeistuksia tarvittaessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Esihenkilöt, pääluottamusmiehet

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.