Kunnanhallitus, kokous 27.3.2023

§ 67 Vastuuhenkilöiden nimeäminen kunnan Whistleblower-ilmoituskanavalle

AurDno-2023-75

Valmistelija

  • Kirsi Kulmala, kirsi.kulmala@aura.fi

Perustelut

Euroopan unionin lainsäädännön rikkomisesta ilmoittavien henkilöiden suojelusta annetun direktiivin (EU) 2019/1937, ns. Whistleblower-direktiivin kansallinen täytäntöönpano valmisteltiin oikeusministeriössä ja työ- ja elinkeinoministeriössä.  Valmistelun päätyttyä eduskunta hyväksyi 2.12.2022 lain Euroopan unionin ja kansallisen oikeuden rikkomisesta ilmoittavien henkilöiden suojelusta (1171/2022) ja siihen liittyvät muutoslait (1172/2022) – (1181/2022). Uusi lainsäädäntö astui voimaan 1.1.2023.

Lailla Euroopan unionin ja kansallisen oikeuden rikkomisesta ilmoittavien henkilöiden suojelusta (ilmoittajansuojelulaki) halutaan varmistaa, että ilmoittaja, joka työnsä yhteydessä havaitsee tai epäilee yleisen edun vastaista toimintaa, voi ilmoittaa asiasta turvallisesti organisaation sisäisen ilmoituskanavan kautta. Työntekijän lisäksi suojaa saa mm. ilmoittamisessa avustanut henkilö (esim. luottamusmies). On myös hyvä muistaa, että työntekijä tai viranhaltija, joka tahallaan ilmoittaa tai julkistaa vääriä tietoja, voidaan tuomita sakkoon.

Sisäisen, luottamuksellisen ilmoituskanavan ovat velvollisia perustamaan mm. kunnat ja muut julkisen sektorin oikeushenkilöt sekä näiden omistuksessa tai määräysvallassa olevat oikeushenkilöt, joiden työ- tai virkasuhteessa olevien henkilöiden määrä on vähintään 50. Kanavan tekniseen toteuttamiseen direktiivi ei ota kantaa – kanava voi olla esimerkiksi sähköpostiosoite tai puhelinnumero. Auran kunnan ilmoituskanava on valmisteilla Webropol-ohjelmalla.

Ilmoituksen vastaanottamisesta on annettava ilmoituksen tekijälle vastaanottoilmoitus seitsemän päivän kuluessa ilmoituksen vastaanottamisesta. Ilmoituksen käsittelystä vastaavan henkilön on annettava ilmoittajalle kolmen kuukauden kuluessa ilmoituksen vastaanottoilmoituksen toimittamisesta tieto siitä, mitä toimenpiteitä ilmoituksen perusteella toteutetaan. Organisaatio voi päättää ottaako sisäisessä ilmoituskanavassa vastaan myös nimettömiä ilmoituksia. Nimettömien ilmoitusten perusteella ei tarvitse toimittaa vastaanottoilmoitusta tai tietoa siitä, mitä toimenpiteitä ilmoituksen perusteella on toteutettu.

Sisäisen ilmoituskanavan perustaneen organisaation on nimettävä ilmoituksen käsittelystä vastaava henkilö tai henkilöt, joiden on voitava hoitaa tehtävänsä puolueettomasti ja riippumattomasti. Ilmoituksia saavat käsitellä vain organisaation tähän tehtävään nimeämät henkilöt. Lisäksi organisaatio voi nimetä ilmoituksen paikkansa pitävyyden selvittämiseksi tarvittavia asiantuntijoita.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus nimeää ilmoituksen käsittelijäksi tietosuojavastaavan ja varahenkilöksi arkistosihteerin. Lisäksi kunnanhallitus päättää, että ilmoituksen vastaanottaja toimittaa ilmoituksen jatkokäsittelyyn kunnanjohtajalle, jonka varahenkilönä toimii hallintojohtaja.
 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.  Lisäksi hallitus päätti, että ilmoitukset ja niiden pohjalta tehdyt toimenpiteet tuodaan kunnanhallitukselle tiedoksi.

Tiedoksi

Kirsi Kulmala, Juho Karisaari, esihenkilöt

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.