Kunnanhallitus, kokous 22.5.2023

§ 108 TE2025-uudistus: Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuun siirtyminen kunnille

AurDno-2023-167

Valmistelija

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Perustelut

Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu työ- ja elinkeinotoimistoilta siirtyy kunnille 1.1.2025. Tämä on kunnille uusi valtionosuustehtävä, jonka rahoitus on yleiskatteisessa valtionosuudessa. Kunnan rahoitusvastuu laajenee. Kunnille siirtyy myös ELY-keskusten julkisiin työvoimapalveluihin liittyvät hankintatehtävät ja KEHA-keskuksen julkisiin työvoimapalveluihin liittyvät maksatustehtävät. Valmistelun tahti on tiukka.

Laajan TE-palvelut 2024 -uudistuksen muutokset tapahtuvat vaiheittain. Vuosia 2023 ja 2024 voi kutsua siirtymäajaksi, jolloin selvitetään, valmistaudutaan ja tehdään linjauksi kohti pysyvää työllisyyden edistämisen mallia.

TE-palvelut siirretään kunnille tai useammasta kunnasta muodostuville työllisyysalueille, joiden työvoimapohjan on oltava vähintään 20 000 henkilöä. Työllisyysalueen muodostavien kuntien tulee olla maantieteellisessä yhteydessä toisiinsa ja niiden tulee muodostaa työmarkkinoiden ja työssäkäynnin kannalta toimiva alue. Kuntien on sovittava yhteistoiminta-alueiden muodostamisesta ja ilmoitettava siitä työ- ja elinkeinoministeriölle lokakuun 2023 loppuun mennessä.

Työ- ja elinkeinoministeriölle toimitettavasta suunnitelmasta tulee käydä ilmi:

1. laissa tarkoitettujen tehtävien hoitamiseen varattavat taloudelliset ja henkilöstövoimavarat sekä niiden kohdentuminen
2. laissa tarkoitettujen palvelujen tuottamista ja kohdentamista koskevat ratkaisut
3. toimipisteiden määrä ja sijoittuminen
4. yhteistyötahot ja –muodot
5. työperäisen maahanmuuton, työvoiman ja työpaikkojen kohtaannon sekä työvoiman liikkuvuuden edistäminen
6. varautuminen rakennemuutostilanteisiin

Varsinais-Suomen maakunnassa on uudistuksen valmistelut aloitettu kuntajohtajista koostuvassa ohjausryhmässä sekä eri kuntien asiantuntijoista koostuvassa valmisteluryhmässä, jonka vetäjänä on toiminut Turun kaupungin palkkaama muutosjohtaja. Maakunnassa on viranhaltijavalmistelun myötä päädytty esittämään, että uudistus toteutettaisiin maakunnan sisällä kahden järjestämisvastuualueen vetovastuulla. Salon kaupungin järjestämisvastuualueeseen ovat lähdössä Salon lisäksi Somero, Marttila ja Koski tl ja Turun alueeseen maakunnan muut kunnat.

Järjestämisvastuualueen sisällä on paljon ratkaistavia asioita ja aikaa em. suunnitelman laatimiselle vähän. Turun kaupunki on kutsunut järjestämisalueensa kunnat suunnittelukokoukseen 7.6., jonka jälkeen suunnitelmat lähtevät tarkentumaan. Kuntia on pyydetty ilmaisemaan tahtotila valmisteluun osallistumisesta mainittuun päivään mennessä.

Auran kunnassa toteutettiin hyvinvointialueuudistuksen yhteydessä organisaatiouudistus, jossa TE-palveluiden osalta organisaatiorakenne jäi odottamaan tarkempaa tietoa tästä nyt valmistelussa olevasta uudistuksesta. Tarkoitus oli, että ei tehdä turhaa, mahdollisesti päällekkäistä työtä vaan edetään asiassa lainsäädännön hyväksymisen ja sen myötä saatavien tarkempien linjausten jälkeen joustavasti. Hallinnollisesti työvoimapalvelut kuuluvat elinvoimapalveluiden rinnalle. Henkilöresurssia valmisteluun ei tällä hetkellä ole. Valmisteluryhmässä Auraa on edustanut ja tietoa välittänyt erikseen sovitusti Liedon kaupungin edustaja. Tuleviin tehtäväaluekohtaisiin valmistelutiimeihin ei ole tarkoituksenmukaista nimetä edustajaa jokaisesta kunnasta vaan seudullisesti edustuksesta sopien. Ohjausryhmänä toimii edelleen valmistelun edetessä maakunnan kuntajohtajaryhmä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus päättää Auran kunnan tahtotilana ilmaista Turun kaupungille halukkuudesta olla TE2025-uudistuksessa mukana Turun kaupungin järjestämisvastuualueen valmistelussa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Turun kaupunki

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.