Kunnanhallitus, kokous 18.3.2024

§ 52 Aurajokirannan asemakaavan muutos - lausunto hallinto-oikeudelle

AurDno-2023-47

Valmistelija

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Perustelut

Valtuuston päätöksestä 12.2.2024 § 3 on tehty valitus hallinto-oikeudelle. Hallinto-oikeus pyytää kunnan lausuntoa asiassa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus päättää lausuntonaan ao. asiaan todeta seuraavaa:

Asunto-osakeyhtiö Auran Jokilaakso on jättänyt Turun hallinto-oikeuteen valituksen Auran kunnanvaltuuston 12.2.2024 tekemästä päätöksestä § 3, joka koski Aurajoen rannan asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Hallinto-oikeus pyytää kuntaa antamaan asiaa koskevan lausunnon viimeistään 15.4.2024. Auran kunnan hallintosäännön mukaan lausunnon antaa kunnanhallitus.

Valituksessa ei sanallisesti suoraan vaadita Auran valtuuston päätöstä kumottavaksi, eikä myöskään mainita aluetta, johon se asemakaavan muutoksessa kohdistuu. Asiayhteydestä on pääteltävissä, että valitus koskee hyväksytyn asemakaavan muutoksen aluetta pp/t-1.

Taloyhtiö on valituksensa tueksi tuonut esille asiakirjoja, joista selviää As.oy Jokilaakson rakentuminen ja ajoyhteys pihasta Turuntielle. Valituksessa todetaan muun ohella, että taloyhtiö on hoitanut tietä koko sen olemassaolon ajan. Kyseinen tiealue on Auran kunnan omistuksessa.

Sekä valittajan tontti (4) että viereinen As.Oy Auran Jokihovin tontti (3) ovat rakentuneet katuliittymien osalta asemakaavan mukaisesti, minkä vuoksi Auran kunnalla ei lähtökohtaisesti ole ollut tarvetta etsiä muita ratkaisuja kulkuyhteyksille. Ajoneuvoliittymien likimääräiset sijaintipaikat Turuntielle esitetään asemakaavassa nuolilla.

Taloyhtiön sisäpihaan johtavan tien kohdalla oli aiemmin Turun ja Porin lääninhallituksen 8.8.1991 vahvistama asemakaava. Tässä kaavassa alueelle oli merkitty jalankululle ja polkupyöräilylle varattu tie, jolla rakennuspaikalle ajo on sallittu (pp/t). Aurajoen rannan puoleinen osa oli merkitty vain jalankululle ja polkupyöräilylle varatuksi tieksi (pp). Taloyhtiön kerrostalo rakennettiin asemakaavan voimassa ollessa.

Auran valtuuston 12.2.2024 hyväksymässä asemakaavan muutoksessa tie on merkitty jalankululle ja polkupyöräilylle varatuksi kaduksi, jolla tontille ajo on sallittu (pp/t-1). Lisäksi katualuetta voidaan käyttää autojen ja polkupyörien pysäköimispaikkojen sijoittamiseen.

Kyseessä olevaa tietä sallitaan asemakaavan mukaisesti käytettävän taloyhtiön ajoyhteytenä sekä julkisena kulkureittinä Aurajoen rantaan, kuten aiemmassakin asemakaavassa. Asemakaavan muutos on laadittu yleisen edun mukaisesti, ja osallisilla on ollut mahdollisuus ilmaista mielipiteensä kaavaa laadittaessa. Sillä seikalla, että taloyhtiö on ylläpitänyt tietä, ei ole asemakaavan kannalta merkitystä. As.oy Auran Jokilaakson Turun hallinto-oikeuteen jättämä valitus tulee hylätä kokonaisuudessaan perusteettomana.

Lisäksi kunnanhallituksen päätökseen 26.2.2024 § 35 viitaten, kunnanhallitus toteaa kunnan tahtotilana olevan taloyhtiön asukkaiden pysäköinnin mahdollistaminen ko. tiealueen reunaan nykykäytännön mukaisesti. Kunta on esittänyt asiasta sopimiseksi neuvottelupyynnön taloyhtiölle. Pysäköintipaikkojen käyttöoikeudesta sopiminen ei ole kaavassa määriteltävä asia vaan kaavassa määritellyt pysäköintipaikat osoitetaan liikennemerkein. Myös tällä perusteella As. oy Auran Jokilaakson Turun hallinto-oikeuteen jättämä valitus tulee hylätä kokonaisuudessaan perusteettomana.

 

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

turku.hao@oikeus.fi

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.