Sivistyslautakunta, kokous 5.3.2024

§ 12 E-kirjastopalveluiden tuottamisen yhteistyösopimus

AurDno-2024-98

Valmistelija

  • Ari Koistinen, ari.koistinen@aura.fi

Perustelut

E-kirjastopalveluiden tuottamisen yhteistyösopimus Kansalliskirjaston ja Auran kunnan välillä

Kuntien yhteinen e-kirjasto mahdollistaa sisäänpääsyn kirjastojen digitaalisiin sisätöihin. Tämä tarkoittaa sitä, että aluksi yhden mobiilisovelluksen ja myöhemmin myös verkkosivun kautta on mahdollisuus käyttää e-kirjastokokoelmaa mistä päin Suomea tahansa. Yhteisen e-kirjaston käyttö edellyttää sitä, että oma asuinkunta liittyy mukaan e-kirjastoon. Näillä mukaan liittyvien kuntien asukkailla on mahdollisuudet käyttää yhtä laajaa e-aineistokokoelmaa eli lukea e-kirjoja, kuunnella e-äänikirjoja ja lukea e-lehtien digitaalisia näköisversioita.

Kuntien yhteinen e-kirj­­asto perustetaan, koska asiakkaille halutaan tarjota nykyistä paremmin toimivat e-kirjastopalvelut. Tällä hetkellä e-kirjastopalvelut tuotetaan pääasiassa kirjastokimppojen alueellisena yhteistyönä. E-kirjastokokoelmia on Suomessa yli 30 ja niiden laajuus vaihtelee runsaasti ja eri aineistotyypit sijaitsevat erilaisilla teknisillä alustoilla, minkä vuoksi järjestelmä on sekava käyttäjien ja kirjastojen työntekijöiden näkökulmasta. Käyttäjän on siirryttävä palvelusta toiseen sen mukaan, haluaako käyttäjä kuunnella kotimaista vai ulkomaista äänikirjaa tai lukea kotimaista tai ulkomaista e-kirjaa tai aikakauslehteä.  

Jatkossa e-kirjastopalvelut tuotetaan valtakunnallisena yhteistyönä, mikä on nykyistä mallia kustannustehokkaampaa, käyttäjäystävällisempää ja lainattavasta kokoelmasta saadaan laajempi ja monipuolisempi. Palvelu vastaa e- ja äänikirjojen suosion kasvuun sekä kirjastolain kirjastoille antamaan tehtävään tarjota monipuolinen ja uudistuva kokoelma.

Valtakunnallista e-kirjastoa on valmisteltu Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamalla hankkeella vuosina 2023–2024. Vuoden 2024 alussa palvelu on siirtynyt osaksi Kansalliskirjastoa. Kunnat saavat e-kirjaston käyttöönsä tekemällä yhteistyösopimuksen Kansalliskirjaston kanssa. Kansallisen e-kirjaston avauspäivä on 23.4.2024 ja Kansalliskirjaston tavoitteena on liittää sopimuksen tehneet kunnat mahdollisimman nopeasti mukaan palveluun.

Sopimusajan e-kirjaston asukaslukukohtainen kustannus on 0,70 euroa / asukas, mikä merkitsee Auran kunnalle noin 1900 euron vuosikustannusta vuonna 2024 ja noin 2800 euron vuosikustannusta vuonna 2025. E-kirjaston kuluvan vuoden vuosikustannus sisältyy kirjaston vuoden 2024 talousarvion aineistomäärärahoihin.

Asiaan liittyvä valmistelumateriaali on pykälän oheismateriaalina. Kirjastotoimenjohtaja Ari Koistinen esittelee asiaa kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jaana Ranta-aho, jaana.ranta-aho@aura.fi

Sivistyslautakunta päättää, että Auran kunta liittyy kansalliseen e-kirjastoon selosteessa kerrotun mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Ari Koistinen