Kunnanhallitus, kokous 29.4.2024

§ 80 Poikkeamislupahakemus omakotitalolle, Metsä-Halava

AurDno-2024-154

Valmistelija

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Perustelut

Metsä-Halavan jatkoalueelle kortteliin 4007 haetaan poikkeamislupaa pulpettikattoisen omakotitalon rakentamiselle. Perusteluina poikkeamisluvan hakemiselle mainitaan asukkaiden tarpeet, esteettiset syyt, energiatehokkuus ja turvallisuus. Lisäksi hakija perustelee asiaa kaavan mukaisesta kattotyypistä poikkeamisen vähäisellä merkityksellä. Hakemusaineisto on pykälän oheismateriaalina.

Metsä-Halavan jatkoalueen asemakaava on hyväksytty valtuustossa 12.12.2022 § 50. Korttelia 4007 koskeva rakennustapaohje on: 

Rakennusten pääasiallisena julkisivumateriaalina on peittomaalattu puu, rappaus tai tiili. Katteen tulee olla betonitiiltä, savitiiltä tai konesaumattua/suoraprofiilista peltiä. Rakennuksissa käytettävän harjakaton kaltevuuden vaihteluväli on 1:3-1:2. Runkoleveys saa olla enintään 10 metriä, rakennuksissa voi kuitenkin olla lisäksi siipiosia ja poikkipäätyjä. Sokkelin enimmäiskorkeus ylimmästä maanpinnan tasosta on 1 metri. Julkisivujen pääväri on vaalea keltainen tai harmaa, myös muut korttelissa käytettyä tummusastetta vastaavat värit sallitaan. Listoitusten väriksi suositellaan sävytettyä valkoista. Vesikatteen väri on punainen tai tumma harmaa. Sokkelin tulee olla seinäväriä tummempi.

Korttelia 4007 koskevat rakennustapaohjeet ovat seuraavilta osin velvoittavia:

  • julkisivut: peittomaalattu puu, rappaus tai tiili
  • kattomuoto: harjakatto 1:3-1:2
  • kate: kattotiili, konesaumattu / suoraprofiilinen pelti

Kaavaa ja siihen sisältyvää rakennustapaohjetta laadittaessa on huomioitu alueen yhtenäisyys rakentamistavan osalta sekä kattorakenteen soveltuvuus kyseisen korttelialueen maastoon. Kortteleittain on rakennettava yhtenäisellä tavalla. Velvoittavan kaavamerkinnän lisäksi kyseisessä korttelissa jo sijaitseva harjakattoinen rakennus ohjaa korttelin rakennustapaa.

Kaavamääräysten on tarkoitus toimia myös rakentajan apuna, eli asemakaavassa esitetään paikalle sopiva talotyyppi. Kaavamääräys tuo myöhemmin talon omistajalle turvaa, kun korttelissa muutkin sitoutuvat noudattamaan yhtenäistä rakennustapaa. Kortteli 4007 sijaitsee rinteessä, maisemassa näkyvällä paikalla. Muut korttelit ovat tasamaalla, minkä vuoksi niiden rakentamisessa sallitaan enemmän vaihtelua. Esitetty pulpettikattoinen rakennus sopisi hyvin esimerkiksi kortteliin 4008.

Edellä esitetyin perusteluin kaavan laatija ja asian esittelijä eivät puolla poikkeamisluvan myöntämistä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus päättää, että edellä selosteessa eritellyin perusteluin poikkeamislupaa ei myönnetä.

Päätös

Kalle Isotalo: "Esitän poikkeamislupahakemuksen hyväksymistä. Perusteluina poikkeamisen yleinen vähäisyys: julkisivu säilyy yhtenäisenä Aurinkorinteentielle ja tontti on korttelin reunassa. Lisäksi kattotyypin muutos edesauttaa alueelle halutun kiinteistökohtaisen aurinkoenergian rakentamista."

Jouko Vähä-Rahka, Jukka Leino ja Laura Alikeskikylä kannattivat Isotalon ehdotusta.

Kunnanhallitus päätti yksimielisesti myöntää poikkeusluvan Kalle Isotalon esittämin perusteluin.

 

Tiedoksi

Hakijat, rakennustarkastus, tekninen toimi, Ely-keskus

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.                      

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle

Postiosoite: PL 32, 20101 TURKU    

Käyntiosoite: Sairashuoneenkatu 2 – 4, 20100 TURKU                            

Sähköpostiosoite: turku.hao(at)oikeus.fi

Puhelinnumero: 029 56 42410

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

-päätös, johon haetaan muutosta

-miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi

-perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite, puhelinnumero ja muut tarvittavat yhteystiedot. Jos valitusviranomaisen päätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä: 

-päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä

-todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi muu selvitys valitusajan alkamisesta

-asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.