Kunnanhallitus, kokous 29.4.2024

§ 79 Turun työllisyysalueen valmistelusta aiheutuvien kustannusten jakamista koskeva sopimuksen hyväksyminen

AurDno-2023-265

Valmistelija

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Perustelut

Työvoimapalvelujen järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025. Auran kunta, Kaarinan kaupunki, Kemiönsaaren kunta, Kustavin kunta, Laitilan kaupunki, Liedon kaupunki, Loimaan kaupunki, Maskun kunta, Mynämäen kunta, Naantalin kaupunki, Nousiaisten kunta, Oripään kunta, Paimion kaupunki, Paraisten kaupunki, Pyhärannan kunta, Pöytyän kunta, Raision kaupunki, Rusko kunta, Sauvon kunta, Taivassalon kunta, Turun kaupunki, Uudenkaupungin kaupunki ja Vehmaan kunta ovat päättäneet Turun työllisyysalueen perustamisesta.

Työllisyysaluetta koskeva yhteistoimintasopimus ja työvoimapalvelujen järjestämissuunnitelma on työvoimapalvelujen järjestämisestä annetun lain (383/2023) 15 §:n mukaisesti toimitettu valtioneuvostolle 31.10.2023. Turun kaupunki toimii työllisyysalueen vastuukuntana ja vastaa viime kädessä työllisyysalueen valmistelusta.

Sopimuksen tarkoituksena on sopia Turun työllisyysalueen valmistelusta ja siitä vuoden 2024 aikana aiheutuvien kustannusten jakamisesta sopijapuolten kesken.

Työllisyysaluevalmistelu koskee lakisääteisiä julkisia työllisyyspalveluja ja niiden tukitoimintoja. Valmistelun ensimmäisen vaiheen tavoitteena on varmistaa palvelujen ja tehtävien hallittu siirto valtiolta kunnille. Toisessa vaiheessa palvelukokonaisuutta edelleen kehitetään niin, että se eri alueiden ominaispiirteet huomioiden tehokkaasti edistää työllistymistä ja osaavan työvoiman saatavuutta.

Turun kaupungilla on viimekätinen vastuu työllisyysalueen palvelujen ja muiden toimintojen ylös ajosta ja hallitusta siirrosta. Turun kaupunki vastaa siitä, että työllisyysalueen yhteiseen valmisteluun osoitetaan riittävät henkilöstö- ja muut resurssit.

Turun työllisyysalueen jäsenkunnat osallistuvat työllisyysalueen valmisteluun ja valmistelusta aiheutuvien yhteisten kustannusten rahoitukseen. Muutos pyritään toteuttamaan mahdollisimman kustannustehokkaasti.

Ensisijaisesti kustannukset rahoitetaan valtion kunnille uudistuksen valmisteluun osoittamilla muutoskustannuskorvauksilla. Alustavan tiedon mukaan Turun työllisyysalueelle tullaan osoittamaan muutoskustannuskorvauksia 2,59 miljoonaa euroa. Mahdolliset valtion myöntämät muutoskustannuskorvaukset ylittävät työllisyysalueen valmistelusta aiheutuvat kustannukset määräytyvät sopijapuolen työvoiman määrän perusteella.

Tehtävällä sopimuksella jäsenkunta sitoutuu siirtämään valtiolta muutoskustannuskorvauksena saamansa määrärahat vastuukunnalle, lukuun ottamatta lakisääteisiä työvoimapalveluja kuntalain 54 §:n mukaisin sopimuksin tuottaville kunnille maksettua muutoskustannuskorvausten kiinteää osaa (44 000 € per kunta). Valtion muutoskustannuskorvausten kiinteä osa osoitetaan kunnille, jotka tulevat tuottamaan työllisyysalueen lähipalveluja. Rahoitus on tarkoitettu projektipäällikön tai muun lähipalvelujen vastaanotosta ja palvelutuotannon käynnistämisestä vastaavan asiantuntijan työpanokseen. Asiantuntija työskentelee tiiviissä yhteistyössä muiden vastaavassa tehtävässä toimivien henkilöiden kanssa ja osana palvelut-työryhmän työskentelyä.

Mahdollisten valtion muutoskustannuskorvauksen ylittävän kustannuksen Turun kaupunki laskuttaa jäsenkunnalta.

Ero Turun työllisyysalueen valmistelun alhaisimman ja korkeimman kustannusarvion välillä selittyy tietojärjestelmäkustannuksilla, joista ei valmistelun tässä vaiheessa ole mahdollista tehdä tarkempaa arviota.

Mikäli muutoskustannuskorvaukset alittavat työllisyysalueen valmistelusta aiheutuvat kustannukset, Turun kaupunki palauttaa kuntakohtaiset osuudet jäsenkunnalle.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus hyväksyy esitetyn Turun työllisyysalueen valmistelua koskevan sopimuksen kustannusten jakamisesta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Turun kaupunki

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön saa tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Oikaisuvaatimus osoitetaan kunnanhallitukselle ja toimitetaan keskushallintoon. Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Jollei muuta näytetä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemäntenä (7.) päivänä sen jälkeen, kun asiakirja on annettu postin kuljetettavaksi. Saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan saadun tieto saantitodistuksen osoittamana päivänä. Erillistä tiedoksisaantitodistusta käytettäessä päätöksestä katsotaan saadun tieto todistukseen merkittynä päivänä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Sähköinen asiakirja täyttää myös kirjallisen asiakirjan vaatimuksen. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

- päätös, johon vaaditaan oikaisua

- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi

- millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Vaatimuksen perusteineen on käytävä ilmi oikaisuvaatimuksesta. Tekijän on allekirjoitettava oikaisuvaatimus ja siinä on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä saa kunnan keskushallinnosta.

Keskushallinnon yhteystiedot:
käyntiosoite Tuulentie 1, Aura
postiosoite Auran kunta, Tuulentie 1, 21381 Aura
puhelinvaihde (02) 486 430
sähköposti kunta@aura.fi
avoinna ma - pe klo 9.00-15.00.